Uspješna saradnja Hrvatske i Crne Gore nastavlja se kroz prekogranične fondove

U Zagrebu je danas održana završna konferencija povodom predstavljanja rezultata ostvarenih u okviru tri IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatske sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom za period od 2007. do 2013. godine.

Objavljeno: 24. 10. 2017 - 15:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

Skup je otvorila ministarka regionalnog razvoja i fondova Evropske unije u Republici Hrvatskoj Gabrijela Žalac, a učesnike su pozdravili predstavnici Evropske komisije i operativnih struktura četiri zemlje učesnice programa.

Načelnik Direkcije za evropsku teritorijalnu saradnju u Ministarstvu evropskih poslova Miodrag Račeta podsjetio je da je već 2008, kada je započelo sprovođenje Programa prekogranične saradnje Hrvatska - Crna Gora 2007-2013, postojalo veliko interesovanje za saradnju organizacija i institucija iz obje države.

- Iznos zatraženih sredstava u tri javna poziva bio je šest puta veći od raspoloživog budžeta Programa. Ugovoreno je 18 projekata ukupne vrijednosti od 6,8 miliona eura. Postojala je odlična saradnju između operativnih struktura u obje zemlje, kao i pomoć koju je Zajednički tehnički sekretarijat u Kotoru pružao potencijalnim i krajnjim korisnicima. Uspješna realizacija ovog programa stvorila je odličnu osnovu za zajedničke projekte u Interreg Ipa programu prekogranične saradnje za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru 2014-2020, za koji je opredjeljeno 57,1 milion eura bespovratne podrške EU. Pozdravljam nastavak uspješne saradnje Hrvatske i Crne Gore, uz uvjerenje da će izabrani projekti u okviru trilateralnog programa unaprijediti kvalitet života u prekograničnoj oblasti – naveo je Račeta.

Ministarka Žalac je čestitala svima koji su prepoznali i iskoristili šansu koju je Evropska unija omogućila kroz finansiranje tri programa prekogranične saradnje.

- Istakla je važnost dijeljenja iskustava stečenih tokom sprovođenja projekata, budući da su oni usmjereni na prioritetna pitanja u životima lokalnih zajednica u pograničnom području. Posebno je pohvalila saradnju tijela koja su bila zadužena za sprovođenje programa i navela da je Hrvatska kroz ove programe izgradila svoje kapacitete i obezbjedila da u razdoblju 2014-2020 bude Ugovorno tijelo za dva Interreg Ipa programa prekogranične saradnje, od ukupno 11 programa u kojima učestvuje. Izrazila je očekivanje da će i u narednom periodu partnerske institucije i organizacije nastaviti da sarađuju kroz sprovođenje projekata prekogranične saradnje i time unaprijediti život građana u pograničnim područjima – navodi se u saopštenju Ministarstva evropskih poslova.

Ovaj članak je napisan u okviru projekta "Rastimo zajedno 3 - Informacije o EU putem web portala" koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori. Članak ne predstavlja nužno službeni stav Evropske unije.

Komentari: 1

miloš

23. 04. 2018 - 08:17

Lijepo, dobra saradnja s Hrvatskom omogućiće nam skorije eurointegracije.
Novi komentar