Plan spasa MA: Pretvaranje duga u akcije, otpuštanje viškova, rezanje troškova, subvencije...(I)

Program restrukturiranja "Montenegro Airlinesa", koji pet i po godina kupi prašinu u nekoj vladinoj fioci, postao je ove jeseni ponovo aktuelan. Vlada je zvanično saopštila da će se nacionalni avio prevoznik MA restrukturirati i po tom programu. Program predviđa konvertovanje duga MA prema Aerodromima i Kontroli letenja u akcijski kapital i njihove nove međusobne odnose. Budući da je od pisanja Programa, koji je nazvan i Plan spasa MA, prošlo skoro šest godina, i da se situacija u pojedinim segmentima dramatično promijenila, izvjesno je da će neke mjere biti redizajnirane, uz neophodnost novih poput subvencija, otpuštanja makar 80 radnika, smanjivanja plata zaposlenih i donošenja novih zakonskih rješenja...
Objavljeno: 26. 10. 2017 - 00:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Naime, potpredsjednik Vlade Milutin Simović izjavio je tokom nedavne posjete Zatrijepču da je u toku sprovođenje programa restrukturiranja "Montenegro Airlinesa".

„Ne treba pojašnjavati ono što je svima jasno, a što je neko u međuvremenu zaboravio, da je program restrukturiranja "Montenegro Airlinesa" usvojen 2012, a da je potvrđen u februaru ove godine i da još važi sadržaj tog restrukturiranja, kao i finansijski izraz koji je trebao da obezbijedi program restrukturiranja, uključujući i dio koji je predmet posljednje odluke Vlade", naveo je Simović.

simovic-1000x555

Interesantno je da se Vlada sada dosjetila da ponovo aktivira taj dokument, iako je protok vremena učinio svoje i veliko je pitanje da li su sva rješenja iz ovog plana sada realno izvodljiva.

Glavni problemi MA: U  Programu restrukturiranja "Montenegro Airlinesa" čije djelove objavljuje Portal Analitika, kao glavni interni razlog loše situacije u MA su navedeni cijena avionskog goriva - kerozina i nerealno visoke cijene aerodromskih usluga Aerodroma Crne Gore.

Drugi problem sa kojim se u domenu upravljanja finansijama suočava MA je problem likvidnosti, ali i činjenica da avio kompanija nema zadovoljavajuću finansijsku strukturu.

"U strukturi pasive dominiraju pozajmljeni izvori koji čine 74% ukupnih izvora finansiranja. Koeficijent ukupnog rizika je značajno visok tako da svaka 1% promjena prihoda od prodaje dovodi do smanjenja neto finansijskog rezultata za cca 15%. Visok nivo zaduženosti ugrožava nezavisnost u vođenju poslovne politike kompanije", konstatuje se u Planu.

I zaista, pet godina godine kasnije, i dalje važi problem sa aerodromskim taksama,  ali to više nije problem sa kerozinom, budući da je cijena tog goriva u posljednje vrijeme - na rekordno niskom nivou.

Međutim, MA i dalje ima ogroman problem sa dugovima. Naime, na kraju prošle godine, kompanija je imala akumilirani gubitak od 71,9 miliona eura, dok su joj dugoročne obaveze, prije svega za lizing otplatu aviona i kredite - 43,3 miliona eura i prispijevaće do 2024. godine.

aerodrompg

Dug se pretvara u akcije, Aerodromi i SMATSA akcionari MA: Upravo problem dugova MA se pojavjuje kao ključni element faznog restrukturiranja nacionalne avio kompanije.

U Programu restrukturiranja se predlaže da se dug "Montenegro Airlinesa" prema Aerodromima Crne Gore i Kontroli letenja (SMATSA) bude konvertovan u akcijski kapital.

"Postojeće obaveze MA prema Aerodromima u iznosu devet miliona eura, treba konvertovati u akcijski kapital. Na ovaj način kapital "Montenegro Airlinesa" bi se uvećao za 20,7 %. Kao druga opcija nameće se mogućnost, da se od ukupne obaveze dio konvertuje u akcijski kapital, dok bi se ostatak od reprogramirao i kompanija bi imala obavezu da ovaj dio duga uplati dinamikom koja će se naknadno utvrditi", piše u Programu.

Na ovaj način bi se akcijski kapital kompanije MA značajno uvećao čime bi porasla garantna supstanca i time ujedno povećala kreditna sposobnost nacionalne avio kompanije, tvrdili su pisci Programa restrukturiranja koji se još zove i plan spasa MA.

U međuvremenu, "Montenegro Airlines" i Aerodromi Crne Gore su toliko zakomplikovali i pokvarili odnose da je dug MA prema Aerodromima udvostručen,  a da su dužničko-povjerilački odnosi završili na sudu.

Tako je zvaničan dug MA prema Aerodromima na kraju prošle godine porastao na 19,2 miliona eura, od čega je utuženo 12,69 miliona, a izvršne presude iznose 8,1 milion eura, što je potvrdio Apelacioni sud.

24vlada3

Spas MA ne smije ići na štetu Aerodroma: Loši sistemski odnosi MA i Aerodroma Crne Gore, koji su i političke prirode, moraju se što prije popravljati. S tim da plan spasa "Montenegro Airlinesa" nikako ne smije ići na štetu Aerodroma Crne Gore. Takođe, Aerodromi Crne Gore moraju prestati sa ranije ustaljenom praksom vođenja negativne kuloarske kampanje protiv MA.

U Planu restrukturiranja decidno piše da se budući odnosi između Aerodroma Crne Gore i Montenegro Airlinesa trebaju bazirati na modelu određivanja visine aerodromskih usluga na način "kako je to uobičajeno u svijetu".

"U tom smislu predlaže se da obaveza "Montenegro Airlinesa" prema Aerodromima Crne Gore, kada je u pitanju opsluga aviona i putnički servis, budu regulisane na način da se primjeni praksa stimulacije za prevoznike koji dovoze veći broj putnika (npr.low cost kompanije), s tim da ovaj model bude primjenjen najmanje u periodu od godinu dana", konstatuje se u Programu.

Programom se traži i razmatranje reprograma duga za poreze i doprinose, ali i da Vlada razmotri modele subvencija na osnovu kojih bi se kompanija rasteretila obaveze kredita bar jednog od četiri Embraera 195.

"Ova obaveza po avionu iznosi cca 370.000 eura na mjesečnom nivou (rata, osiguranje i održavanje), i rasterećivanjem kompanije na period od tri godine, a uz sprovođenje unutrašnjih rezervi, zanačilo bi potpunu stabilizaciju "Montenegro Airlinesa" u posmatranom periodu", konstatuje se u Programu, uz preporuku Ministarstvu saobraćaja da predloži model privatizacije MA.

foker

Program donosi i jednu zanimljivu stavku, naime, linearno smanjenje zarada u MA od 20 odsto donosi uštedu od 1,2 miliona eura, pa nije teško zaključiti u kom pravcu treba da idu mjere.

Prave biznis plan za 10 godina: S druge strane, u nacionalnoj avio kompaniji ne sjede skrštenih ruku. Uprava, koja je ove godine ostvarila bolji poslovni rezultat za dva miliona eura, intezivno radi na pripremi biznis plana za sledeću godinu, odnosno na period od tri, pet i deset godina. 

U ovom trenutku već imaju definisanu dugoročnu poslovnu i komercijalnu strategiju, koja se tiče obnavljanja flote jer uskoro ističe radni vijek dva "Fokkera" F100.

Dobri poznavaoci prilika na tržištu avio saobraćaja smatraju da je, možda, došlo vrijeme da MA nabavi neki veći avion, ali konačnu odluku o tome treba da donese uprava...

 

Predrag ZEČEVIĆ

(Nastavak sjutra: Zašto je neophodan Montenegro Airlines Crnoj Gori (II))

 

 

 

Komentari: 15

-

26. 10. 2017 - 00:33

Gradjani Crne Gore svojom kulturom, mentalitetom jednostavno nijesu dobri za biznis. Ovo velim za dobru vecinu. Jednostavno su skloni korupciji, javasluku, bez respekta prema zakonima i pravilima bez odgovornosti. Kad ovo velim tu mislim na dobar dio drustva, a ovi sto se predstavljaju ko spasioci iz opozicije - tek njima ne bi povjerio stado da cuvaju a ne da vode zemlju
True

26. 10. 2017 - 08:22

Razmisljanje ti je taman kao i nadimak ...ravna crtica
Ekspert

26. 10. 2017 - 00:40

U sklopu mjera finansijske konsolidacije MA, država treba da preko Tužilaštva pokrene finansijsku istragu,koja bi za krajnji cilj imala povratak novca MA koji je prešao u privatne džepove.Tu bi se prema pouzdanim procjenama skupilo minimalno 20miliona eura, što bi gotovo potpuno zatvorilo konstrukciju konsolidacije MA.Ukoliko se ne uradi ovo,bojim se da su ostale mjere osuđene na neuspjeh.
Studenti

26. 10. 2017 - 08:00

Ova mjera koju predlaže Ekspert je veoma logična,samo je pitanje da li ima političke volje da se otvori finansijski istraga.Nažalost,govorimo o ključnim poglavljima za ulazak u EU, a očigledno se demonstrira da su neki ljudi zaštićeni od krivičnog gonjenja i povlašćeni pred zakonom.Ne samo da nije evropski,nego nije ni čojski.
Valentina

26. 10. 2017 - 08:05

Zašto se u tekstu novinara,ustvari koliko vidim serijalu,ne pominju policijske istrage i zataškani predmeti krade u Montenegroairlinesu? Pa tu je jedna od ključnih tačaka sunovrata kompanije.Zar je novinarski ćutati? Zar je to slobodna Crna Gora?
Boban Bg

26. 10. 2017 - 20:14

Pa vidiš da nema potrebe, vi sve znate. Pa još 20 miliona eura???? Trk idma kod državnog tužioca. Učinite makarvjednu korisnu stvar za svoju zemlju, odnesite te dokaze u tužilaštvo. Samo da ti dokazi nijesu tekstovi iz DAN - a, Vijesti ili Monitora.
Nidžo

26. 10. 2017 - 22:56

Pa upravo Vijesti i Monitor kriju i ne pišu o otetim milionima!
Dug u akcije

26. 10. 2017 - 08:31

Hoće li to dozvoliti matematika. Da ne ispadne da je država vlasnik 170 do 180 procenata kompanije.
Ce-tinje

26. 10. 2017 - 08:38

Onaj dvorski historicar bio je clan Borda direktora MA. Nije ni cudo dokle su dobacili
sreca

26. 10. 2017 - 09:28

jednostavno gledajuci situaciju u CG, jasno je kao dan da CG je potreban MA, potreban narodu, turizmu...Svi znamo da nema avio kompanije u svijetu da ne posluje sa minusom,ali samim tim ...nego mentalitet naseg naroda je na jako niskom nivou.
red

26. 10. 2017 - 09:42

Višak zaposlenih kući, onaj ko je napravio milionske dugove u Spuž, a CG da ima svojih nekoliko aviona koji će nam dovoziti turiste i povezivati nas sa svijetom. To je čitava suština priče.
Javno mnjenje

26. 10. 2017 - 10:02

Gospodine Zečeviću,valjda vam je kao novinaru koji treba da osjeti Vox populu jasno da je neizostavna tema razrješenja krize u MA vezana za lokaciju pored rijeke Zete,zvanu Spuž.
konkurs

26. 10. 2017 - 10:04

Sto se mene tice mogu ga odmah zatvorit. Ja u te sklopocije vise sjednut necu nit imam povjerenja. Radije vozim tri dana preko Lapova i Male krsne .
istina

26. 10. 2017 - 15:47

E koliko se partijskih poslušnika "uhljebilo" u MA, ni sami ne znaju. Ja se za njih stidim, koliko tamo ljudi dolazi na posao a da ne znaju ni što im je posao. Ljudi, to ko nije vidio ne bi vjerovao... Sramota stvarno, a pomoć im treba svake godine. Zašto, da bi tamo po firme sa rukama u džepove čekalo kraj radnog vremena?! Sve bi to na ulicu po kratkom postupku trebalo isćerat
pljevaljski jalijas

27. 10. 2017 - 09:21

Novinarstvo treba zaboraviti ovu riječ AKCIJE ako misle da ih građani čitaju.Sve što se vrti oko AKCIJA je kriminalno I ravno nekadašnjim doštampavanju dinara.Doštampavanje dinara je vodilo siromasenju gradanja I izvor finansiranje ratova u EX-YU.Mala skupina ljudi ovim putem se obogati a gradani osiromase I stvara se haotičnost privrede.Novinarstvo netreba braniti ovdje propalu MA na ovaj način.Turizmu zasnovanom na 70% pašteta turistima nije trebala ni postajati I sada kada radnike MA treba prestroiti na čuvanje bijelih stada po CG (jedini spas za CG privredu) treba ih I dalje ninati sa svecrnogorskim novcem.Malo razuma prema CG ako je volite kako se kunete u nju.
Novi komentar