Brisel ne dozvoljava odgađanje privatizacije Nove Ljubljanske Banke

Evropska komisija nije pristala na predlog slovenačke vlade da se za tri godine odgodi privatizacija Nove Ljubljanske banke (NLB).
Objavljeno: 26. 10. 2017 - 18:34 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Prodaja 75 posto dionica NLB-a i dalje je značajna obaveza Slovenije kako bi se osigurala dugoročna održivost banke kojoj je Komisija 2013. odobrila primanje znatne državne pomoći", navedeno je u Briselu nakon razgovora evropske komesarke za tržišno takmičenje Margret Vestager i  slovenačke ministrice finansija Mateje Vraničar Erman.

Ona je najavila da će se kontakti s Komisijom na tehničkom nivou o problematici privatizacije NLB-a nastaviti.

Evropska komisija već je dvaput odobrila produženje roka Sloveniji za prodaju većinskog udjela u najvećoj domaćoj banci. Prema dogovoru iz ove godine, Slovenija je trebala privatizaciju sprovesti u dva koraka, no vlada je već započeti proces prodaje putem inicijalne javne ponude dionica sredinom godine prekinula, neslužbeno zbog niskih ponuđenih cijena, te predložila Komisiji da se proces prolongira na tri godine.

Moguće i sankcije za Sloveniju

Kako prenose slovenački mediji, jedna od eventualnih sankcija Brisela za kašnjenje prodaje mogla bi biti instrukcija da slovenačka vlada mora naložiti prodaju podružnica NLB-a u Srbiji, Crnoj Gori, na Kosovu i u Makedoniji, što bi smanjilo njene prihode i razvojni potencijal.

Slovenačka vlada navodno je spremnija na plaćanje eventualne kazne za kašnjenje privatizacije banke nego na prodaju banaka-kćeri na Balkanu, što bi smanjilo NLB-ovu privlačnost za investitore i njenu bilansu i svelo je na lokalnu banku bez većeg značaja, javljaju slovenački mediji.

(index.hr)

Komentari: 0

Novi komentar