Zašto je Crnoj Gori neophodan Montenegro Airlines? (II)

Pitanje opstanka "Montenegro Airlinesa"je stvar ekonomske struke jer treba utvrditi da li je za državu jeftinije uvođenje stečaja ili restrukturiranje i subvencionisanje nacionalne avio kompanije. Dostupni podaci koje prezentujemo, pokazuju da je ekonomski isplativije restrukturirati MA, nego ugasiti kompaniju. Paralelno sa ovim procesom, Tužilaštvo bi trebalo da dodatno ispita da li u nastajanju dvodecenijskog akumuliranog duga MA od 71,9 miliona eura, ima eventualne krivične odgovornosti, šta je sa skrivenim dugom od 16 miliona eura koji je nastao za vrijeme uprave Zorana Đurišića i da li je aktuelna državna pomoć MA – isplaćena po zakonu…
Objavljeno: 27. 10. 2017 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Da bi "Montenegro Airlines" opstao, shodno Programu restrukturiranja,  potrebne su mu godišnje subvencije iz državnog budžeta u vrijednosti oko 4,4 miliona eura koliko iznosi godišnja  rata za kredit i održavanje Embraera 195. Takođe, plan spasa predviđa i reprogram duga za poreze i doprinose, ali i nove subvencije za podsticaj turizma u iznosu tri miliona eura.

Alternativa opstanku i subvencijama "Montenegro Airllinesu" je uvođenje stečaja i gašenje kompanije.

Prema procjenama, gašenje MA bi državu koštao makar 50 miliona eura u startu, ne računajući kreditne obaveze do 2024. godine, tužbe putnika i socijalni program za oko 400 zaposlenih.

To praktično znači da je za državu jeftinije da restrukturira avio kompaniju, nego da otvori stečaj. Ali ne po svaku cijenu, jer se radi o narodnim parama.

Zbog toga treba ozbiljno uzeti izjave bivšeg ministra finansija Raška Konjevića koji već mjesec dana upozorava javnost na neracionalnu potrošnju državnog novca za MA. Tim prije što proces restrukturiranja, odnosno konverzije duga u akcije, ukoliko je moguće, treba okončati što prije.

05katanacOgromne štete zbog stečaja: Gašenje kompanije ili njen odlazak u stečaj značilo bi ogromnu štetu za državu, i kroz negativan imidž turističke destinacije Crne Gore, upozoravaju iz Vlade i MA.

I zaista, MA na godišnjem nivou prevozi trećinu ukupnog broja putnika na crnogorskim aerodromima, dok u periodu van sezone taj procenat ide i do 45 odsto.

Ne bez značaja je da je Crna Gora u turističkom smislu “ostrvo”, što znači da bi se gašenje izrazito negativno odrazilo na dostupnost i povezanost sa glavnim evropskim centrima preko cijele godine. Da ne pominjemo značaj domaćeg avio prevoznika u nekim vanrednim događajima, koji može biti nemjerljiv.

Takođe, ne manje važna činjenica je da se avionima "Montenegro Airlinesa" dovode visokoplatežni turisti.

Turista koji koristi avione MA troši više:  Prema avgustovskom istraživanju MA, prosječna potrošnja turiste koji koristi usluge domaće avio kompanije, ne računajući cijenu karte, iznosi 800 eura za prosječan broj od devet noćenja. Poređenja radi prosječna potrošnja turiste koga dovodi "low cost" kompanija je tri puta manja.

Prevedeno u apsolutne brojke, doprinos turističkoj privredi MA samo u periodu od početka juna do kraja septembra, sa 150.000 putnika po pravcu, iznosi 150.000 turista puta 800 eura, 120 miliona eura. Priznaćete da je u pitanju značajna cifra, jer nije uračunato vrijeme van ljetne sezone.

MA će van ljetnje sezone, od početka januara do kraja maja i od početka oktobra do kraja, prema relevantnim prognozama, prevesti ukupno 250.000 putnika ili 125.000 po pravcu. Pod pretpostavkom da su dvije trećine od tog broja turisti, i da je prosječna potrošnja dvije trećine od prosječne potrošnje ljeti, doprinos van sezone će iznositi oko 44,45 miliona eura.

"To znači, da ukupan doprinos avio kompanije turističkoj privredi Crne Gore na godišnjem nivou, prema prethodno navedenom, iznosi 164,45 miliona eura, od čega 120  miliona eura u sezoni i 44,45 miliona eura van sezone", pedantno su izračunali u MA.

Pored toga, MA zapošljava oko 400 ljudi, većinom stručnog i licenciranog letačkog, što je iziskivalo velika ulaganja, i ima godišnji obrt od oko 60 miliona eura pri čemu su u značajnoj mjeri upošljeni i domaći privredni kapaciteti koji se ne tiču samo turizma.

madanas1BDP i turističke subvencije: Ipak, neke cifre ne idu u prilog veličini i značaju MA, pa ih radi javnosti treba pomenuti.

U Programu restrukturiranja piše da u slučaju prestanka rada MA, da bi Bruto društveni proizvod (BDP) bio manji svega 0,45%.  Procjena se odnosi na direktan efekat MA i na indirektan efekat neposrednih dobavljača nacionalne avio kompanije.

Druga, ali ne manje bitna stvar je da Program restrukturiranja predlaže dodatne subvencije u cilju podsticanja turizma u vrijednosti tri miliona eura godišnje.

"Zbog značaja koji "Montenegro Airlines" ima za razvoj turizma u Crnoj Gori značajno i opravdano bi bilo da Ministarstvo za turizam i održivi razvoj donese određena zakonska rješenja na bazi kojih bi bilo moguće subvencioniranje prevoznika i turoperatora koji u

Crnu Goru dovode strane turiste, kao što su to već uradile pojedine države u okruženju. Primjera radi, Vlada Makedonije je usvojila Zakon o turističkoj djelatnosti koji omogućava subvencioniranje turoperatora i turistiĉkih agencija i pored činjenice da turizam u ovoj zemlji nije najznačajnija privredna grana. Ukoliko bi i u Crnoj Gori bile odobrene slične subvencije kao i u zemljama u regionu -15 eura po putniku, privredno društvo "Montenegro Airlines" bi na godišnjem nivou mogla ostavariti prihod od subvencija u iznosu od oko tri miliona eura", predlaže se u Programu restrukturiranja.

Pošto Program predlaže da Ministarstvo saobraćaja predloži model privatizacije MA uz subvencije svim turoperatorima, javnost neće blagonaklono gledati na državne subvencije privatniku. Prije svega zbog lošeg iskustva sa subvencijama KAP-u, Željezari i ostalim "strateškim partnerima".

Prezentovani podaci kažu da će opstanak Montenegro Airlinesa koštati poreske obveznike milione eura, a gašenje na desetine miliona eura, tako da izbor nije previše težak.

Prvi komercijalni let "Montenegro Airlinesa" je napravljen 1997. godine na destinaciji Podgorica - Bari, a ako se bude poštovala ekonomska struka, dvadeset godina kasnije, avioni MA će nastaviti da lete ka svim evropskim destinacijama...

 

Predrag ZEČEVIĆ

Komentari: 21

Vasojevic

27. 10. 2017 - 07:39

Trebalo b da ostane kompanija,ali izvrsiti racionalizaciju linija i ne ponasati se megalomanski kao da se radi o Lufthanzi. U tom slucaju i trosak za gradjane koji dotiraju bio bi manji.
Pravda za MA

27. 10. 2017 - 08:28

Konačno neki novinar se usudio da pozove Tužilaštvo da se uključi i da ispita nastale dugove i deficit od 16 miliona za vrijeme Đurišića. I ne samo to gospodine Zečević,nego javnost treba da zna što se desilo sa krivičnim prijavama koje je policijska istraga podnijela tužilaštvu ! Odatle treba početi i to hitno,jer su pronevjerenim višemilionski iznosi jedan od bitnih uzroka posrnuća MA.
Dr.ecc

27. 10. 2017 - 08:56

Ako se radi o tome da država spasi kompaniju,što podržavam, važno je ovo što je u vrhu teksta napisano da tužilaštvo potpuno i do kraja istraži kuda se dio ogroman novac iz kompanije.Nije realno bilo koje prestrukturiranje MA,ako se tačno ne utvrdi što se desilo i ako posljedice evidentne pohare MA treba da snose poreski obveznici,tj građani.Vlada nema pravo da na budžet države natovari sanaciju,a da prethodno preko tužilaštva ne utvrdi ko je uzeo pare i đe su pare.
Nego što

27. 10. 2017 - 09:45

Prvo Spuž, pa tek onda ekonomski i finansijski elaborati!
danilo s.

27. 10. 2017 - 09:08

Montenegro Airlines (MGX) treba da ostane! CG treba MGX! Ne samo kao nacionalnog porevozioca (niko ne pominje marketinski znacaj MGX-a - ordnosno, brend-imena Montenegro). Zatim, nekako se olako zaboravlja da, osim turista, MGX dovozi u CG i poslovne ljude, i nase iseljenike. Naravno, ako MGX nestane, oni bi nasli druge puteve, ali mnogo losije jer bi ukljucivale duze vrijeme na putu, cekanje na veze, i sl. Naravno, mora se promijeniti nacin poslovanja i dovesti profesionalni rukovodeci kadar - ako treba i iz inostranstva? Ono sto bi se moglo, takodje, ucinjeti. - ako su Fokeri u stanju da lete - treba osnovati sa njima "Charter kompaniju" koja bi mogal da leti na slican nacin kao i "low-cost" prevozioci - odnosno da ugovara letove sa vodecim tour operatorima. JAT je svojevremeno napravio slican, veoma uspjesan potez, stvaranjeim svoje charter kompanije "Air Yugoslavia"-e. Osnovno je da se ovo kompleksno pitanje pocne rjesavati -sa jasno definisanim Busiiness i Marketing Plan-ovima!.
Mrbeen

27. 10. 2017 - 16:10

*Naravno, ako MGX nestane, oni bi nasli druge puteve, ali mnogo losije jer bi ukljucivale duze vrijeme na putu, cekanje na veze, i sl. * Danilo i sam ne vjerujes u ovo sto pises. Intelektualac kao ti ne treba da zazmuri i pise ovakve, u najmanju ruku , price za malu djecu. Da te samo napomenem, u pitanju su avioni Danilo...avioni. Rute se mijenjaju ...dobijaju ...Avioni lete znas.
danilo s.

27. 10. 2017 - 17:46

Mrbeen, Avione znam, vjerujte mi. Znam i to da lete. A znam da mnogo turistickih grupa ne mogu doci, npr. iz USA/Canade do CG upravo zato sto nema dobrih veza za CG, ili nema dovoljno sjedista, ili zbog visokih tarifa. MGX - leti za Njemacku, Francusku, UK.., zasto LH (Lufthansa) ili AF (Air France) ne lete za Podgoricu (TGD) ili Tivat (TIV)? Zato sto je za njh CG marginalno trziste, a za MGX Njemacka i Francuska su glavne destinacije (poslije BEG).. Zasto Low Cost kompanije ne lete van sezone? A MGX mora? Pitanje MGX-a je veoma kompleksno i zahtjeva veliku strucnost da bi se uspjesno rijesilo.
ubli

27. 10. 2017 - 09:09

CG je drzava bila i bice vazda i mora imati ko turisticka zemlja aviokompaniju
Crnogorka

27. 10. 2017 - 09:12

Slučaj MOntera je važno ekonomsko političko pitanje.Ekonomsko,jer država donosi važnu odluku kakva će biti sudbina važnog ekonomskog subjekta i da li će građani biti dodatno opterećeni plaćanjem dubioza MA. Drugi aspekt je da svi očekuju da organi gonjenja utvrde kako su nastale ove dubioze. Nema pravne države ako nijesu svi pred zakonom jednaki i ako zakon nije isti za sve. Zna se da se u slučaju MA krije krivična odgovornost i to je nedopustivo i ne može se tolerisati.Ne samo zbog toga što je to esencija važnih pregovaračkih poglavlja bez kojih nam nema puta u EU,nego i zbog našeg ponosnog naroda koji ne pristaje da ga prave blesavim i glupim.
Mrbeen

27. 10. 2017 - 16:12

U centar !
Guest_48261

27. 10. 2017 - 09:42

Podržavam vaše analitičke tekstove i osnovnu poruku da kompanija treba da opstane.Pozdrav!
Pendrek

27. 10. 2017 - 10:45

Ali kod nad se ne broji rjesenje nijednog problema ako se i ne uhapsi neko. Obozavamo da hapsimo, sudimo...
Perko

27. 10. 2017 - 11:03

A što čoče,zar misliš da oni koji su pokrali milione treba da budu na slobodi? Nije to pitanje da neko patološki želi hapšenje,to je elementarna stvar u svakoj iole ozbiljnoj državi.
Drač

27. 10. 2017 - 11:13

A ne no da se sprda sa nama,dok ga po vazda prate tjelohranitelji.Okle ih plaća?Ima okle,ne brini,dosta je šklapnuo.
Pendrek

27. 10. 2017 - 11:40

Onimkoji su pokrali treabaju tamo dje i mjesto. Tu spora nema. Ali procitaj prvu recenicu.
Spuž

27. 10. 2017 - 16:00

Sve zlikovce i lopove Strpaćemo u okove! (Žak Prever)
druga strana istine

27. 10. 2017 - 12:45

Sto se prije ugasi bolje je za obicnog CG gradanina.Sve se svelo na drzavnoj finansiskoj infuziji, gasenjem rastereti ce se čitava CG.Sve se u Pidgorici vrti oko gubitasa I njihovog vjecitog ninanja.Ko voli cijelu CG treba pod hitno gubitase gasiti.Osta ce i opsta ce zdravija CG kada se rastereti vječitih gubitsa.
Ce-tinje

27. 10. 2017 - 12:50

A zasta ce 400 letaca na 5 aviona?
denis & denis

27. 10. 2017 - 13:09

Nekada se govorilo da je Pljevljima neophodan aerodrum pa se čak svečano proglasavalo svecani pocetak gradnje.Elem nista od aerodruma pa se siromasno ostalo a trebo je zbog Pljevaljske lokacije na tromeđi, sada kada 1/3 pljevljaka nema nije ni isplativ.Za MA nije problem podpisa ce neko od piznatih figura kartonski ček 1×2 m sa puno nula I MA ce uspjesno poslovati Sve dok MMF ne zaprijeti nevracanju dugova.Vec sve viđeno na CG vjetrometini.
sizif

27. 10. 2017 - 15:01

Priča da bi stečajem Montenegro Airlines-a država ostala bez visokoplatežnih turista koje kompanija dovodi, najblaže rečeno nije tačna. Putnici ne dolaze u CG zbog Montenegro Airlines-a, a vrlo brzo bi tu šupljinu popunili drugi prevozioci. Ne znam kako se došlo do štete od nekoliko destina miliona eura izazvane stečajem. Šteta bi bila samo u kreditima koje je garantovala država, a takvi krediti će u svakom slučaju pasti na teret države. Zatim poređenje o pomoći koja se računa na godišnjem nivou (da bi izgledala manja), a niko ne garantuje da će sistem prestati da kreira gubitke... Lično se ne radujem tuđoj nesreći, ali ovakvim argumentima se ne može tražiti pomoć poreskih obveznika
Baki

27. 10. 2017 - 16:28

Ada svi u pjacu znaju ko se napunio u MA,
Novi komentar