Abe ponovo izabran za japanskog premijera

Šinzo Abe je ponovo izabran za japanskog premijera nakon što je njegova vladajuća koalicija prošlog mjeseca zabilježila veliku izbornu pobjedu i nekoliko dana uoči posjete američkog predsjednika Donalda Trampa kojim bi, prema očekivanjima, trebalo da dominira pitanje Sjeverne Koreje.
Objavljeno: 01. 11. 2017 - 11:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

Abe (63) je dužnost premijera preuzeo krajem 2012., obećavajući oživljavanje ekonomije i jačanje odbrane zemlje.

Zadržaće ministre

Koalicija predvođena njegovom liberalno-demokratskom strankom zadržala je dvotrećinsku većinu u Donjem domu parlamenta na izborima održanim 22. oktobra, dajući novi zamah njegovim nastojanjima da promjeni poslijeratni pacifistički ustav zemlje.

Očekuje se da će Abe zadržati dosadašnje ministre u novoj vladi i dati im zadatak izrade novog budžeta s naglaskom na naknade za djecu i jačanje produktivnosti.

Kako prenosi Hina, u telefonskom razgovoru u ponedjeljak Abe i Tramp saglasili su se da će zajedno raditi na koracima kojima bi se odgovorilo na razvoj nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji.

Tramp je kazao Abeu "kako očekuje posjetu Japanu" 5. decembra, dodajući da su Japan i Amerika "sto posto zajedno" i da "nema nikakvog prostora za sumnje u američko-japanski savez", kazao je predstavnik japanske vlade Jasutoši Nišimura novinarima.

Komentari: 0

Novi komentar