Predstavljen sistem standardizacije odbrane u Crnoj Gori

Generalna direktorica Direktorata za materijalne resurse Alma Ljuljanaj sastala se danas sa predsjedavajućim NATO Radne grupe za interoperabilnost i standardizaciju kopnenih snaga (LISWG) Kornelijus Doratonom (Cornelious Doraton) i njegovim zamjenicima Abigejl Gos (Abigail Goss) i pukovnikom Žan Buruetom (Jean Bourrouet). Radna grupa za interoperabilnost i standardizaciju kopnenih snaga (LISWG) je stalna radna grupa u okviru Borda Vojnog komiteta NATO za standardizaciju kopnenih snaga (MCLSB) čiji prvi sastanak se održava u Podgorici, u periodu od 31.oktobra do 2. novembra 2017. godine, u organizaciji Ministarstva odbrane.
Objavljeno: 01. 11. 2017 - 13:52 Promjenite veličinu teksta: A A A

Direktorica Ljuljanaj je naglasila da organizacija i učešće na ovom sastanku predstavljaju doprinos Crne Gore najsloženijim aktivnostima, kakva je standardizacija kopnenih snaga NATO. Predstavljen je sistem standardizacije odbrane u Crnoj Gori, sa posebnim naglaskom na ulogu standardizacije u procesu integracije Vojske Crne Gore u NATO. Predstavnici LISWG su, izražavajući zahvalnost na organizaciji sastanka, iskazali da je Crna Gora prepoznata kao pouzdan partner u međunarodnim misijama i operacijama, gdje je najviše i naglašena potreba za standardizacijom i interoperabilnošću sa ostalim snagama NATO i partnerskih država. Istaknut je profesionalizam naših pripadnika prilikom učešća u različitim vježbama i aktivnostima u organizaciji NATO komandi ili komiteta. Kroz interakciju sa Saveznicima u aktivnostima standardizacije Crna Gora može dati veliki doprinos razvoju interoperabilnosti, bez angažovanja većih resursa.

Sastanak Radne grupe za interoperabilnost i standardizaciju kopnenih snaga (LISWG ) počeo je juče u Podgorici  i u ime Ministarstva odbrane sastanak je otvorio pukovnik doc. dr Marinko Aleksić, načelnik Direkcije za standardizaciju, kodifikaciju i kvalitet. Glavni fokus rada je davanje doprinosa efikasnosti snaga NATO kroz standardizaciju i interoperabilnost u oblasti operativne standardizacije zajedničkih i kombinovanih operacija na kopnu, kao i  razvoj koncepta interoperabilnosti u domenu kopnenih snaga. Na sastanku učestvuje 21 predstavnik  NATO država, tijela i organizacija.

 

 

Komentari: 0

Novi komentar