Brži od vjetra: Američki hiperautomobil sa 1.600 ks! (VIDEO)

Mali američki proizvođač supersportskih automobila – “Hennessey”, predstavio je u Las Vegasu model Venom F5 za koji tvrdi da je brži od moćnog “Bugatti Chiron”-a.
Objavljeno: 02. 11. 2017 - 11:08 Promjenite veličinu teksta: A A A

Venom F5 imao je svjetsku premijeru na sajmu modifikovanih vozila – SEMA, koji se održava u Las Vegasu. 

Ovaj američki hiperautomobil napravljen je sa ciljem da bude najbrži serijski model na svijetu koji se može voziti po javnim putevima.

Njegovi tvorci najavili su maksimalnu brzinu od preko 300 milja na sat (482 km/h), odatle i oznaka F5, koja na Fudžita skali predstavlja tornado sa najvećom brzinom vjetra. 

Ako bi se ta brzina zaista postigla tokom test vožnje, Venom F5 bi ostvario proklamovani cilj.

Ovaj supermoćni automobil za pogon koristi novi 7.4 litarski twin-turbo V8 izrađen od aluminijuma, a motor je uparen sa sedmobrzinskim sekvencijalnim mijenjačem. 

Pogonski agregat isporučuje 1.622 ks (1.193 kW) i razvija maksimalni obrtni moment od 1.762 Nm. To je dovoljno da ovaj, 1.338 kg težak automobila iz stanja mirovanja do 300 km/h ubrza za manje od 10 sekundi!

Proizvođač takođe tvrdi da je Venomu F5 za ubrzanje 0-400 km/h, a zatim i ponovno zaustavljanje, potrebno manje od 30 sekundi. 

“Hennessey” planira da tržištu ponudi ograničenu seriju od svega 24 automobila, čime bi Venom F5 postao još ekskluzivniji model. 

Zadovoljstvo da posjeduju najbrži serisjki automobil na svijetu, buduće vlasnike koštaće od 1,6 miliona dolara, pa naviše – a s obzirom da su predviđene razne doplatne opcije u ukupnoj vrijednosti preko 600.000 dolara, pojedini primjerci mogli bi da budu i skuplji od 2 miliona dolara.

Komentari: 0

Novi komentar