PUSTAHIJA: Političke inverzije

O baričkim dolinama, ciklonama i anticiklonama i temperaturnim inverzijama znamo sve. Zašto? Zato što su nas svako veče o tome stručno, nepristrasno i uljudno izvještavali meteorolozi Branko Micev i Dušan Pavićević.
Objavljeno: 04. 11. 2017 - 07:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Milorad PUSTAHIJA

I mi im vjerujemo jer malo griješe i gotovo uvijek bude onako kako oni najave. O političkim inverzijama ne znamo gotovo ništa. Nije ni čudo kada nas o politici izvještavaju navijački mediji i to na osnovu izjava ove političke klateži koja nam neprestano pametuje. Stvari kuliminiraju oko izbora tako da ni Micev ne bi umio da nam savjetuje šta da obučemo u dane nastupajućeg uragana saopštenja, i čime bi se mogli zaštiti i da li izlaziti vani ili ne.

 A tek kada idu lokalni izbori i kada svakog lokalnog đidiju izbezumi nagon za vladanjem pa počne da riče u mikrofon kao jelen u doba parenja. I ništa nije kako oni kažu i ništa ne bude kako oni predvide. No krenimo redom. Prvo definicija političke inverzije. To je pojava kada stvari nisu onakve kakve bi trebalo da budu ili kakve na prvi pogled izgledaju i kada brkamo njihove glavne uzroke. Evo na primjer naše otcjepljenje i suverenitet. Godinama DPS i njen vrh pripisuju sebi ogromne zasluge za to i prosto traže glasove za uzvrat. Nije da nijesu zaslužni i nije da se nisu mudro i na vrijeme odškartali od liših kadrova i svojih liših prethodnih ideja, ali daleko najzaslužniji su Slobodan Milošević i njegova bulumenta.Vodili su toliko brutalnu politiku da je svjetskoj zajednici - svako ko im se suprotstavi i poželi da se otcijepi od njih -izgledao kao plamičak u mraku. Ostalo je već uspješno provedena tehnika i taktika osamostaljenja. Ali, nijesmo ni svjesni koliko smo bili sretni i šta nas je zapalo. Pogledajte samo sudbinu Katalonije i njihove proglašene nezavisnosti

. Stara bogata regija vještih vojnika i trgovaca koji se, kako god ih porobiš, dočekaju na noge i novčanik. Slavni republikanski borci protiv Franka i uz to usvojili su davno sve evropske kriterije i tekovine i najbogatija su i najrazvijenija regija Španije. I što sad? Sad im Hrvatska, Mađarska, Poljska, Bugarska i Rumunija drže lekcije, a stara kurva Evropa se sablažnjava nad njihovim secesionističkim potezima. A mi lideri euroatlantskih integracija!

Eh moji Katalonci, da je živ Franko ili da vlada neki generalisimus, vi bi već bili nezavisni. Sada će vam vjerovatno biti sasvim jasno da za ulazak u NATO nisu najzaslužniji Savo Kentera i DPS već brutalne ruske pretenzije na našu zemlju i srpske kleronacionalističke kohorte u Srbiji i Crnoj Gori. A da, i interesi zapadnih sila, pa tek onda eto i naše iskrene želje sposobnosti i strijemljenja. Dočekali smo najzad da su sudstvo i tužilaštvo nezavisni i trebalo bi da budemo sretni. I ja bih bio pod uslovom da su sudstvo i tužilaštvo samostalno, svojom sviješću i hrabrošću, izborili taj tretman. Ali – ne. Nezavisnost su dobili dekretom na osnovu pritiska EU i to je osim nezavisnosti od izvršne i zakonodavne vlasti dovelo i do nezavisnosti od mozga, etike i hrabrosti.

Sada se koprcaju u toj nezavisnosti, neznajući hoće li i koliko trajati i pokušavaju svima da udovolje. U Americi okružni sudija zaustavi nalog predsjednika države, a naši se snebivaju da osude pučistički dio opozicije. Za javno izrečenu poruku pred masom demonstranata - ,,da ne rade samoinicijativno, no čekaju naredbu Glavne komande“ - Knežević nije dobio ni ukor a kamo li kaznu. Za sud je to nekažnjiva alegorija. On je stranački lider čija je stranka registrovana. Ma, stvarno: pominjanje naredbi neregistrovane Glavne komande nije militaristički i pučistički čin, kad to izgovara poslanik?! A tek nam predstoje nove inverzije, zamjene teza i slično: idu izbori i uragan saopštenja likova neviđene arogancije i agresivnosti. Sve sami čerčili, kemal-paše, njegoši i, naravno, karađorđevići... Da se naježiš od tih samozvanih veličina, zagušenih tek kupljenim kravatama. Anri Bergson u knjizi „Dva izvora religije i morala“ tvrdi da su veliki državnici rjeđa pojava od velikih vojskovođa, naučnika i umjetnika te da opet, po njemu, mi na izborima u suštini biramo najmanje loše likove a ne neke perjanice.

Naša opozicija kao da je čitala ovu knjigu te stalno ponavlja samo mane DPS-a, nadajući se da nakon osuđene kriminalne ekipe iz redova DPS-a, nije teško biti najmanje loš, kad već nisi dobar ili najbolji. Pogrešna taktika. Naš „mudri“ narod, koji nije čitao Bergsona, kaže da prilika čini lopova, a mi se tradicionalno razumijemo u haranje i lupeštinu. Boga mi, za vas koji nijeste imali priliku, ne možemo tvrditi ništa i bojim se da li da vam je damo. Strah me, kad bi došli u priliku, nadmašili bi ove prethodne. (Pobjeda)

Komentari: 14

Žika guslar

04. 11. 2017 - 09:12

Pustahija je odličan! Samo mala intervencija: prilika ne čini lopova, nego lopov svaku priliku načini lupeškom, takav mu je pogled na svijet.
Mika pijanista

04. 11. 2017 - 10:16

Jeste Pustahija zaimljiv samo da se manje trudi da bude efektan, bolje da manje "siluje"tekst.
please

05. 11. 2017 - 02:16

Ne lupetaj.
Ops

04. 11. 2017 - 10:10

Tačno ! Najveca prijetnja i Damaklov mač nad ovom državom nisu kleronacionalističke velikosrpske falange, partije, koalicije i pojedinci, rusofili i njihovi mediji, vec je je to, nazalost, tuzilastvo i sudstvo koje ne zna sta da radi sa svojom "nezavisnoscu" ! Prosto se vidi da nemaju hrabrosti, znanja, odlucnosti i vjestine da snagu dokaza i svjedoka pretvore u presude zasnovane na Ustavu i zakonima donjetim da ovu zemlju brane i odbrane od drskih i bezočnih nasrtaja petokolonsskih zastupnika tudjih interesa i politika. Ne smiju, nece i ne umiju da odlucno snagom zakona odgovore na agresivnost, prijetnje i uvrede tih tzv vojvoda i malih Šešelja koji mjesecima drze ovu zemlju pod opsadom i u strahu od sukoba. Vec ih, sto je presedan i nonsens globalnih razmjera i udzbenidzki primjer gluposti i kukavicluka pusta da se brane sa slobide iako du zvanicno optuzeni za najteza krivicna djela !
Boban Bg

04. 11. 2017 - 11:28

U sridu! I za Katalunju i za domaću kladež, pardon, serdare i vojvode. Dovoljno je reći da je Madrid prije nepunih 100 godina hapsio jednog Gaudija zato što je pisao i govorio katalonskim jezikom.
Gajo nas

04. 11. 2017 - 12:41

Po ovoj logici i svaka zena je putana, sami joj treba prilike. G.Pustahijs jr samo upotrijebio izreku za zene i umjesto njih stavio lopove. Providna odbrana odabranih.
danilo s.

04. 11. 2017 - 16:50

Gajo nas? Cudi me da nijeste znali za poslovicu: "dobra prilika od svakog čini lopova". Dakle, vas zakljucak o "putanama" apslolutno se ne moze odnositi na ovaj odlican tekst g. Pustahije. Ili vi imate pokvarenu mastu, ili zelju da na svaki nacin ocrnite ljude koji misle suprotno od vas. Uostalom, o ukusima ne vrijedi raspavljati. Ubuduce nemojte citati tekstove g. Pustahije. Ocito vas cine "nervoznim"?
Gajo nas

05. 11. 2017 - 13:29

Uopšte me čitanje tekstova ne čini nervoznim, a nijesam fan ni ovih koji su protiv podjela , a glasaju ih redom ovi koji su , bar do sada, bili za podjele. Pobjedu zdravorazumskih ja tu ne vidim brzijeh dana, ko god da pobijedi. Nijesam baš toliko naivan. Htio sam biti kulturan i to se uvijek vrati kao bumerang . Evo zašto, stara izreka je " ne je...e ku...c nego prilika"..opštepoznata. ovo sa lopovom sam čuo ali to je izvedeno iz prve i jeste pokušaj plasiranja priče u smislu ; sve su žene ku..e ili svi su lopovi samo da imaju priliku. To jednostavno nije tačno i po meni je plasiranje priče u cilju podrške status qvo. Valjda i ja imam pravo na stav kao i vi ili nemam. U svakom slučaju bistar, pametan i lukav kada je "u funkciji"...dugoročno je mnogo štetniji od raznih pipuna ili prodavaca polovnih vozila analitičara i sl.Evo da vidimo što misli modrator.
Pustahija Milorad

05. 11. 2017 - 17:18

Dobri moj Gajo!Naravno da imaš pravo na stav kao i mi.Ja ne želim status qvo.Želim promjene i to na bolje,a za to su potrebni bolji od svih ovih koje imamo na repertoaru.Ne samo vlast,nego cijela naša politička kasta je okamenjena.Pa i kada dovode mlade dovode svoje klonirane imitatore. Potrebno je početi praviti mentalno i civilizacijski nove snage.Priča Mi ili On mi se gadi.Neka meni nego i Hana Arent kaže:" Pričom sve je bolje osim ovoga uvijek počinje nova diktatura".Ili zamisli ovu priču.U budvanskom DPS-u traje sukob između Srđe Popovića i Divanovića,i novine bucaju danima.Zamisli kakva je to idejna borba ta dva titana političke misli i šta nam uopšte znači ko će pobijediti.Cijeli taj i mnoge druge odbore treba hametice mijenjati i to boljima.Čuj nema.Ima ali su se svi hermetički zatvorili.E o tome se radi.Naravno ako mi vjeruješ.
Pustahija Milorad

04. 11. 2017 - 17:29

Dobri moj Gajo.U mom kraju za one nestašne žene ne kažu putana no kurva da oprostiš,a ona izreka se upotrebljava za lopove.No nije bitno.Ni jednog momenta niti imam odabrane niti ih branim,za razliku od tebe koji braniš ove do sada neodabirane.Možda si mlad iz ove stranke za "Pobjede a ne podjele" pa ne pamtiš,ali pitaj starije koliko je od predvodnika današnje opozicije bilo u koalicionim vladama i činilo "ona " činjenja.Koliko ima aboliranih švercera finasijera; čiji su rođaci abolirane ubice i koliko ima "tranzicionih pobjednika" punih para po opoziciji.Da smo mi zdravo Gajo pa neka misli kako ko od nas želi i umije.Pozdrav!.
Alternativa

04. 11. 2017 - 19:01

Za razliku od vecine drugih u nasim medijima, za ovaj clanak je potrebno potrositi ponesto energije mozga citajuci ga. Ma dapače, briljantan je. Divna opservacija jednog aspekta izvojevane suverenosti. Sto ima korisnije nego spoznati stvarnost, ma kako moze biti neprijatna. Uspjesni i prosperitetni narodi su dosli do tog statusa racijom, naravno izuzev ako ne zive iznad ogromnih zaliha nafte. Kako ne postoji normalnost altovoj vlasti, o cemu smo drvili mjesecima, potrebno je stvarnost okrenuti na glavu da bi opozicija izgledala "normalno i logicno". Otuda svakodnevno kreiranje alternativnih cinjenica, kontradikcije o istoj stvari u istoj sedmici, "demokraije" trazena u Rusiji, i "moderna drustvo" u mitropoliji.... Ma eventualni lopovluk ovakve opoziciji niko ne bi ni primjetio od ostalih jada koje bi nas snazli
Jos jedna DESTKA!

04. 11. 2017 - 20:29

Svaka cast Milorade, potpisujem svaku rijec a narocito ovu zadnju recenicu. Oni koji misle razumjece me dobro, a za one sto ne misle bas me briga, njih ce i dalje saka vucjaka da okrece u bilo kom smerju to zeli njihovi pastiri!
odličan

05. 11. 2017 - 12:12

Ovaj poslednji pasus zadire u samu srž . Ne treba im priliku.
Šahbaz

15. 11. 2017 - 16:37

Svaka čast Meštre! Održi barem kratak kurs "novinarima" pa će i narod razgovjetno razmišljati.
Novi komentar