Kostić: Štednja na dugi rok se skoro uvijek isplati

Građani treba da štede u kontinuitetu, ukoliko imaju mogućnosti, makar to bili i minimalni iznosi, ocijenio je ekonomski analitičar Vasilije Kostić i dodao da se oročena odnosno štednja na dugi rok skoro uvijek isplati.
Objavljeno: 05. 11. 2017 - 20:49 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Svako od nas najbolje zna šta je za njega dobro. Ipak, ako se ima mogućnosti, treba štedjeti u kontinuitetu, makar to bili i minimalni iznosi, i štedjeti na dugi rok, odnosno oročavati uloge, jer je kamata tada veća - kazao je Kostić agenciji Mina-business.

On je rekao da oni koji štede treba da znaju da, ukoliko je stopa inflacije veća od kamatne stope na vid štednje za koji su se odlučili, u tom slučaju se njihovi štedni ulozi smanjuju odnosno obezvrijeđuju.

- Kako izvještaj o inflaciji dolazi post festum, toj vrsti rizika su štediše uvijek izložene. Ipak, štednja na dugi rok odnosno oročena štednja se gotovo uvijek isplati - smatra Kostić.

Na pitanje da li su kamatne stope na štednju u crnogorskom bankarskom sektoru povoljne ili mogu biti veće, Kostić je odgovorio da nije baš sve u kamatnoj stopi i da ima i drugih motiva za štednju.

- Ako pitamo naše želje, onda su kamate male i mogle bi biti veće. Ali ako pitamo tržište, vidimo da i pri niskim kamatama na štednju po viđenju građani ipak štede - zaključio je Kostić.

Mina-business

Komentari: 1

???

05. 11. 2017 - 22:15

Kakva analiza !
Novi komentar