Ferrari zarađuje milijardu eura zbog rasta broja bogataša

Proizvođači superluksuznih automobila bilježe značajan rast potražnje zbog značajnog povećanja globalnog bogatstva, a Ferrari će usljed toga uspjeti da ostvari jedan ambiciozni cilj dvije godine ranije.
Objavljeno: 06. 11. 2017 - 11:12 Promjenite veličinu teksta: A A A

Čuveni italijanski proizvođač sportskih automobila objavio je devetomjesečni izvještaj koji je pokazao skok neto dobiti od skoro 40 odsto na 401 milion EUR, a prihoda oko 14 odsto na 2,6 milijardi EUR, prenosi Poslovni dnevnik.

Komentirajući rezultate, izvršni direktor Sergio Marchionne, najavio je kako bi Ferrari ove godine mogao ostvariti milijardu EUR dobiti, i to dvije godine prije plana.

Ferrari je u devet mjeseci ove godine prodao 6,38 hiljada automobila, pet odsto više nego godinu ranije. Najviše Ferrarija, 2,94 hiljade, prodato je na tržištu Evrope i Bliskog gdje se bilježi skok prodaje od 46 odsto.

Gledano pojedinačno, na evropskom tržištu najviše Ferrarija kupuju Britanci, njih 666, a slijede Njemci s 560 komada. Britansko tržište je poraslo osam odsto, a njemačko više od deset odsto.

Na tržištima Sjeverne i Južne Amerike prodato je 2,08 hiljada automobila, a ta tržišta bilježe rast veći od 32 odsto. Slijede tržišta Japana, Australije, Singapura, Južne Koreje i Indonezije s 912 primjeraka i rastom od 14 posto.

Tržište Kine, koju još čine Hong Kong i Tajvan, poraslo je sedam odsto na 453 primjerka. Ferrarijevi prodajni rezultati u skladu su s potražnjom koju posljednjih godina bilježe i ostali proizvođači luksuznih i sportskih automobila.

Komentari: 0

Novi komentar