Hladni dani izazov za imunitet, kako ga ojačati?

Imunološki sistem čine odbrambene stanice čiji je zadatak da zaštite organizam od napada virusa i bakterija. Zdravlje organizma može biti narušeno ako se krećete među velikom grupom ljudi, ne pazite na zdravu ishranu, pušite, preskačete san i patite zbog stresa.
Objavljeno: 06. 11. 2017 - 13:22 Promjenite veličinu teksta: A A A

Imunološki sistem je posebno osjetljiv i zahtijeva više brige tokom jesenjih i zimskih dana koje ne znače samo pad temperature, nego, gotovo uvijek i pad imuniteta.

Kako prepoznati pad imuniteta?

Ako često podležete prehladi ili herpesu ili nemate energije, to može biti znak da je vaš imunitet oslabljen. Želite li da održite dobro zdravlje tokom ovog godišnjeg doba, potrebno je učiniti sve kako biste ga ojačali i zaštitili se od ozbiljnijih oboljenja.

Kako zaštititi zdravlje?

Potrebno je zadovoljiti određene uslove kako bi organizam mogao da se bori protiv štetnih spoljnih uticaja, a to zahtijeva promjene u vidu ishrane i urednih životnih navika. Pronađite način kako da se borite protiv stresa, prestanite da pušite, konzumirajte puno tečnosti, odmarajte i ne praskačite fizičku aktivnost.

Hrana kao zaštitnik imuniteta

Ako u ishranu uvrstite veće količine voća i povrća u njihovom sirovom obliku, vaš će organizam dobiti potrebnu količinu vitamina koje on ne može sam da proizvede, ali ih treba za pokretanje različitih procesa i zaštite zdravlja.

Jedan od najjačih antioksidansa je vitamin C koji stimuliše imunološki sistem i neutralizuje uticaj slobodnih radikala. Smatra se jednim od najvažnijih vitamina za prevenciju nastanka bolesti i smanjenje oštećenja stanica kada je bolest već nastupila. Možete ga pronaći u kisjelom kupusu, peršunu, agrumima.

(N1)

Komentari: 1

Anony

06. 11. 2017 - 16:18

Čuo sam (a i pročitao) da najviše vitamina C ima u crvenoj paprici! Čak mnogo više nego u limunu!
Novi komentar