Brajović sa počasnim akademicima DANU i njihovim domaćinima

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović primio je danas evropske akademike - počasne članove Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, koji borave u Crnoj Gori, kao i delegaciju DANU, na čelu sa predsjednikom, akademikom Sretenom Perovićem.
Objavljeno: 09. 11. 2017 - 16:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika, Brajović je iskazao zadovoljstvo susretom sa prijateljima Crne Gore - počasnim članovima DANU, kao i njihovim domaćinima, i naglasio značaj podrške kulturnih stvaralaca identitetu i ukupnojdobrobiti naše države.

- Uz zahvalnost predsjedniku Skupštine na prijemu evropskih i crnogorskih akademika, predsjednik DANU je naglasio da uvaženi gosti, kojima će diplome počasnog članstva biti uručene sjutra na svečanosti u Podgorici, jesu veliki pjesnici, prijatelji Crne Gore i promoteri njene kulture – dodaje se u saopštenju.

Jedan od dobitnika statusa počasnog člana DANU, prof. dr Jon Deakonesku, podsjetio je da kultura uvijek stvara mostove među narodima i državama i dodao da vjeruje da će upravo kultura imati snage da učini Evropu prostorom bez granica.

Takođe dobitnik statusa počasnog člana DANU, prof. dr František Lipka naglasio je, kao odličan poznavalac prilika u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu, da je naša država za deset godina postigla mnogo više nego što se 2006. godine to moglo pretpostaviti i očekivati.

- Crna Gora je od tada, u teškim uslovima uspjela da sačuva političku stabilnost, popravi privredu, životni standard i napreduje na polju spoljne politike - rekao je bivši ambasador Slovačke u Crnoj Gori i iskazao žaljenje zbog neučešća opozicije u parlamentarnom životu svoje države, jer, kako je naglasio, „na taj način narušavaju ugled i istorijsku važnost Skupštine Crne Gore“.

Lipka je takođe rekao da počasno članstvo u DANU za njega predstavlja još jednu kopču koja ga veže za Crnu Goru.

Sastanku sa predsjednikom Skupštine Crne Gore prisustvovali su i član DANU prof. dr Mihailo Burić, kao i počasni konzul Ukrajine u Crnoj Gori mr Predrag Milović.

Komentari: 8

Podi 21

09. 11. 2017 - 16:05

Nista lose ali sve go dps.
MNE 5

09. 11. 2017 - 17:21

Zar Brajović nije obaviješten da je Jevrem Brković mnogo ranije objavio prestanak DANU ? Zar Brajović ne zna da je zakonom o CANU zabranjeno da se bilo koja druga institucija u državi naziva akademijom?
marko

09. 11. 2017 - 18:03

Bruka, ko se predstavlja akademikom!
grlicanin

09. 11. 2017 - 23:40

mrznja prema svemu crnogorskom nece vas osloboditi muke i mrznje koju nosite u sebi, olaksajte sebi zivot mnogo je ljepsi bez mrznje.....fasizam nikome dobra donio nije i vazda je unistava sam sebe bjezte od fasizma......crnogorce i DANU u kojoj je navjeca koncentracija crnogorske naucne referentnosti i inteligenicije(ko ne vjeruje neka se upozna sa podatcima)nije moguce sprijeciti a kamo li unistititi....sto ce vam da se bavite necim sto ne znate i ne razumijete,mrznja nije dovoljna za ovu rabotu, niti je tacno to sa zakonom niti jevrem moze zatvarat i otvarat akademije......bruka sto sve bitise u CG
grlicanin

09. 11. 2017 - 23:42

greota stvarno od nekia ljudi te imaju samo mrznju i NISTA drugo
pajo

09. 11. 2017 - 23:45

e moj marko zlo naopako- ka vazda
Paja

11. 11. 2017 - 09:43

I jos nesto akademice Marko...dobro znamo svi da vam nije bilo momirovaca-glasaca da ga nikad u CANU usli nebi ,jer valjda CANU treba da bude akademija a ne osnovna skola-grickajte to sto vas drzava placa da radite protiv drzave, a DANU pustite na mir, jer ona nema nikakve veze ni sa tobom ni sa akdemicima koji su izabrani ka ti, .......na osnovu referenci na osnovu kojih ste birani vi, nikad i nidje na svijetu sa takvim referencama akademici nijesu birani no u CG........pa jos jednom molimo da ostavis DANU na mir a zaintersovane da sami provjre refrence akdademika CANU i DANU jer je dosta bilo bacanja prasine u oci
Kuđ se đede...

11. 11. 2017 - 10:13

..onaj "Barski zakon"-o CANU-DANU te de..?
Novi komentar