Pet navika jednako opasnih za zdravlje kao i pušenje

Američki naučnici sastavili su popis najštetnijih svakodnevnih navika koje mogu ozbiljno da ugroze zdravlje. Iako ih upoređuju s pušenjem, ono nije pri samome vrhu.
Objavljeno: 09. 11. 2017 - 16:11 Promjenite veličinu teksta: A A A

Usamljenost: Novija istraživanja pokazuju da je socijalna izolacija jednako štetna po vaše zdravlje kao i ostale stvari na vrhu „smrtonosnog“ popisa. Društvene mreže i sve rjeđe druženje „uživo“ s prijateljima i kolegama, doveli su do toga da usamljenost poprima razmjere epidemije. Profesorica psihologije na Univerzitetu „Brigham Young“ Džulijen Holt-Lunstad kaže da je učinak usamljenosti na smanjenje životnog vijeka isti kao da pojedinac dnevno popuši 15 cigareta.

Sjedilački način života: Sjedilački način života tokom cijeloga dana povećava rizik od obolijevanja od više tipova raka, pokazala je studija iz 2014. godine. Čak i uz redovno vježbanje, sjedenje duže od osam sati na dan povećava rizik od različitih zdravstvenih problema.

Manjak sna: Američki naučnici ustanovili su da 50 do 70 miliona stanovnika SAD-a pati od poremećaja spavanja. Nedovoljna količina sna, upozorio je 2015. godine prof. Valerij Gafarov iz Svjetske zdravstvene organizacije, povećava rizik od moždanog i srčanog udara u jednakoj mjeri kao svakodnevno pušenje.

Solarijum: Iako korišenje solarijuma izgleda kao varijanta sunčanja koju imamo pod kontrolom, oboje može biti jednako opasno za organizam kao pušenje. Dermatolozi su još 2014. godine dokazali da pretjerano korištenje solarijuma izaziva više slučajeva raka kože nego što pušenje izazove slučajeva raka pluća.

Nezdrava prehrana: Slatka i prerađena hrana bogata zasićenim masnim kisjelinama utiče na razvoj potencijalno smrtonosnih bolesti. Godine 2016. naučnici koji se bave istraživanjem smrtnih slučajeva kao posljedice loše prehrane, zaključili su da je stopa smrtnosti premašila one od alkohola, droge i duvana.

N1 Info

Foto: Pixabay

Komentari: 0

Novi komentar