Darmanović u Skoplju: Regionalno povezivanje važno za evropsku perspektivu

Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović sastao se danas, tokom zvanične posjete Skoplju, sa kolegom Nikolom Dimitrovim. Zajednički je ocijenjeno da između Crne Gore i Republike Makedonije nema otvorenih pitanja i da odnosi dvije države predstavljaju primjer odlične saradnje u regionu.
Objavljeno: 09. 11. 2017 - 16:31 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je saopšteno Portalu Analitika iz Ministarstva vanjskih poslova, Darmanović je naglasio da će jedan od prioriteta predsjedavanja Američko-jadranskom poveljom, koje Crna Gora preuzima od Makedonije 1. januara 2018, biti podrška makedonskom članstvu u NATO.

- Konstatovano je da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje, kroz najavljeno formiranje Mješovite komisije za ekonomsku saradnju Crne Gore i Republike Makedonije. U tom kontekstu, izraženo je očekivanje da će predstojeće otvaranje Konzulata Crne Gore u Štipu na čelu sa počasnim konzulom, dati značajan impuls jačanju sveukupnih veza – navodi se u saopštenju.

Osim sa domaćinom, crnogorski ministar se sastao i sa predsjednikom Republike Makedonije Đorđem Ivanovim. Tom prilikom je istaknuto da odnose dvije zemlje karakteriše ne samo saradnja u brojnim oblastima, već i održavanje frekventnog političkog dijaloga.

- Ministar Darmanović je ponovio spremnost Crne Gore da prenese Makedoniji iskustva iz dosadašnjih integracionih procesa u cilju kvalitetnijeg i bržeg ispunjavanja uslova i dostizanja standarda za punopravno članstvo u NATO i EU. S tim u vezi, bilo je riječi o značaju zajedničkog učešća u regionalnim inicijativama kao što je Berlinski proces.

0911darmanovic1U odvojenom razgovoru sa predsjednikom Parlamenta Talatom Džaferijem, ocijenjeno je da dvije države imaju zajednički cilj - pristupanje Evropskoj uniji i da će u tom smislu Makedoniji biti značajna iskustva Crne Gore – dodaju iz resornog ministarstva.

Crnogorski šef diplomatije je tokom zvanične posjete Skoplju razgovarao i sa predsjednikom Vlade Zoranom Zaevim, koji je naglasio da se odnosi Crne Gore i Republike Makedonije razvijaju na dobrobit građana dvije zemlje i da je regionalno povezivanje važno za evropsku perspektivu. U razgovoru je istaknut značaj inicijative za uspostavljanje avio linije Skoplje - Podgorica - Sarajevo.

Tokom sastanka, razmijenjena su mišljenja i o aktuelnostima na Zapadnom Balkanu i ulozi regiona u očuvanju šire evropske stabilnosti.

Nakon toga, ministar Darmanović je razgovarao i sa počasnim konzulima Crne Gore u Makedoniji Miloradom Andrijaševićem i Brankom Azeskim i predsjednicima dvije iseljeničke zajednice Borisom Popivodom i Medom Balićem.

Komentari: 0

Novi komentar