Otkrio da su komunicirali kriptovanim telefonima

Kotorani Goran Ljubatović, Tripo Moškov i braća Igor i Nikola Andrić, koji se teret da su bili članovi kavačke kriminalne grupe, koja je počinila više krivičnih djela, juče su poslije godinu i dva mjeseca provedenih u pritvoru pušteni da se brane sa slobode.
Objavljeno: 11. 11. 2017 - 06:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Odluku o ukidanju pritvora donijelo je krivično vijeće Višeg suda u Podgorici kojim predsjedava sudija Dragoje Jović. Vijeće je uvažilo prijedlog tužioca Saše Čađenovića da se okrivljenima odredi mjera nadzora zabrana napuštanja boravišta – Kotora i da se svakog prvog u mjesecu javljaju kotorskoj policiji. Sud je naložio i zabranu prilaska okrivljenom Iliji Dedoviću, koji je za razliku od ostalih okrivljenih priznao pripadništvo kavačkom klanu i ispričao do detalja način na koji je funkcionisala kriminalna organizacija.

 Priznanje

On je priznao da je u avgustu 2015. godine postao član kavačke kriminalne grupe koju je predvodio Slobodan Kašćelan kojem se sudi u odsustvu jer je nedostupan crnogorskim vlastima. Dedović je potvrdio navode Tužilaštva da su pomoćnik policije u Kotoru Zlatko Samardžić, kapetani duge plovidbe Igor Andrić, Tripo Moškov i nedavno ubijeni Goran Lenc povezani sa „visokorangiranim članovima kavačkog klana“. On je juče odgovarajući na pitanja tužioca Saše Čađenovića kazao da je upoznao Samardžića preko njegove supruge Danke, koja radi u pekari nedaleko od mjesta, gdje on stanuje.

- Samardžić je dolazio u tu pekaru i tako sam ga upoznao. Danka mi je pričala kako sa Samardžićem ide u Kavač na roštilj. Jednom su me i zvali da idem tamo ali ja nijesam otišao – ispričao je Dedović. Kazao je da su u četvorospratnoj zgradi u kojoj živi Milan Knežević koji mu je bio direktno nadređen, stanove imali Srđan Jurišević, Igor i Aleksandar Đurišić, braća Prelević, Vladimir i Igor Božović, Siniša Vlahović, kao i Tamara Zvicer. Naveo je da zgrada ima dvorište u kome se nalazi bazen i da je ograđena kovanom ogradom. Istakao je i da je zgradu u blizini pokrivena video nadzorom. Dedović je naveo da su ga kada je nosio novac u apoenima po 500 eura ispred te zgrade najčešće sačekivala braća Đurišić, koji su se po gradu hvalili da su tjelohranitelji Slobodana Kašćelana.

Kriptovani telefon

Ispričao je i da mu je Milan Kežević sugerisao da se pretjerano ne javlja na ulici stanarima zgrade u kojoj je živio i Knežević da se ne bi vidjelo da ima veze sa njima. - Knežević je dolazio u Kotor na dva tri dana.Vazda se pazio kada dođe u Kotor – tvrdio je Dedović. Ispričao je da nije mnogo komunicirao na kriptovani telefon koji mu je dao Milan Knežević, u slučaju da treba nešto da posluša. - Na tom telefonu nije moglo da se razgovara već samo da se šalju i primaju poruke. Jednom sam poslao poruku Lencu sa tog telefona – kazao je okrivljeni Dedović. Objasnio je da okrivljenog Ljubatovića zna iz viđenja ali da ne zna za njegove veze sa „kavačanima“. On je odbio da odgovara na pitanja okrivljenih i njihovih branilaca.

Prigovori

Optuženi Samardžić je komentarišući iskaz koji je Dedović dao pred sudom a koji se odnosi na njega i njegovu suprugu kazao da je sve izmišljotina. - Zašto bi moja supruga imala slobodu da takve stavove i detalje iznosi Dedoviću. O tačnosti njegovog iskaza govori i to što je odbio da odgovara na pitanja okrivljenih i njihovih branilaca – kazao je Samardić. Braća Andrić i Tripo Moškv prigovorili su njegovom iskazu jer je u suprotnosti sa njihovim odbranama. Prema navodima optužnice, Kašćelan i Božović, krajem maja 2010. godine, organizovali su kriminalnu grupu čiji su se članovi bavili švercom droge, iznudama, zelenašenjem, pranjem novca i davanjem mita. Nastavak suđenja zakazan je za 26. decembar. (Pobjeda)

Komentari: 2

Objektivni

11. 11. 2017 - 12:41

A ko je taj Milan Knezevic ? Pipun ili neki imenjak i prezimenjak ?
Mr. No.

11. 11. 2017 - 14:49

Ma jedan je Pipun! Ovaj je blijeda kopija!
Novi komentar