Film „Gentleman's Agreement“ - jubilej zapaljivog zadovoljstva

Većina filmskih studija pokušala je da spriječi adaptaciju kontroverznog romana. Plašili su se da će istraživanje antisemitskih poruka na velikom platnu zapaliti Ameriku. Producent Daril Zanuk ne samo što je završio film, već je insistirao da se ubace scene koje će predstaviti ovaj strah filmskih studija.
Objavljeno: 11. 11. 2017 - 12:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

Saradnja režisera Elije Kazana i Darila Zanuka, producenta iza kog stoje najveći filmski hitovi iz četrdesetih godina, rađala je legendarne komade sedme umjetnosti, kao po pravilu. Ipak, malo je koji njihov projekat izazvao toliko neočekivane buke kao film „Gentleman's Agreement“, premijerno prikazan 11. novembra 1947. godine. 
Priča o novinaru, koji se lažno predstavljao kao Jevrej da bi istražio antisemitizam u Americi, postala je popularna nekoliko mjeseci prije nego što je duo Kazan-Zanuk počeo da radi na scenariju.

Sporni govor

Interesovanje za ovu temu poraslo je nakon publikovanja istoimenog romana kontroverzne autorke Laure Hobson koja je do detalja ispitala šta je sve moglo da zadesi jednu jevrejsku porodicu u to doba. Interesantno, njen okidač je bio čuveni govor senatora iz Misisipija, Džona Rankina, koji je dobio ogroman aplauz u kongresu nakon lavine antisemitskih komentara.

Specifična glavna rola prvo je ponuđena Keriju Grantu koji ju je, na iznenađenje svih, glatko odbio. Malo je reći da je izbor Gregorija Peka bio savršen pogodak. Što je najbolje od svega, mnogi su pokušali da ga spriječe da igra u Kazanovom ostvarenju, vjerujući da će to uništiti njegovu karijeru. 

Na našu sreću, Peka te priče nijesu dotakle. Međutim, iako to nije vidljivo na velikom ekranu, Kazan je bio toliko razočaran Pekovom glumom, da mu nikada više nije ponudio saradnju. Režiser je nekoliko godina kasnije u jednom intervjuu čak kazao da je „Gentleman's Agreement“ jedno od njegovih najgorih ostvarenja.

Strah studija

02-poster

Većina filmskih studija pokušala je da spriječi Zanuka da adaptira vrlo kontroverzan roman. Vlasnici mnogih od njih bili su Jevreji koji su se plašili da će istraživanje antisemitskih poruka na velikom platnu zapaliti masu u Americi koja je, nakon Drugog svjetskog rata, mogla da bude „inspirisana“ na reagovanje. Možete da pretpostavite kakva je bila reakcija majstora produkcije. Ne samo što je Zanuk završio film, već je insistirao da se ubace scene koje će na poseban način predstaviti ovaj strah filmskih studija!

Ništa nije moglo da spriječi nastanak ostvarenja koje se i dan-danas, sedam decenija nakon premijere, smatra obaveznim filmskim štivom. Razloga je pregršt, ali najcjenjeniji kritičari tog vremena tvrde da film nikada ne bi dostigao ovaj nivo da iza adaptacije nijesu stajali Kazan i Mos Hart, popularni pozorišni scenarista. Ključ je bio u odabiru riječi, tačnije u objašnjavanju na „jevrejski način“, bez hvatanja za uobičajene riječi koje lakše odslikavaju situaciju.

Iako je Kazanovo ostvarenje dobilo tri važna Oskara 1948. godine (režija, najbolji film i sporedna ženska uloga), mnogi su se trudili da ga izbjegnu. Sada je slika mnogo drugačija od one krajem četrdesetih godina, kada su se filmovi svako malo zabranjivali. 

Sedamdeset godina kasnije, zadovoljstvo je vratiti se ovom novinarsko-filmskom zadovoljstvu. Po svemu sudeći, mnogo je relevantnije nego što je bilo ko očekivao ili želio da bude. To je činjenica koja dokazuje da uvijek kada se sretnu Kazan i Zanuk dođe do kulturološke eksplozije. „Gentleman's Agreement“ je savršen dokaz da film može da promijeni kulturu i sve što ona predstavlja. 

L. M.

FOTO: kelleepratt.com / traileraddict.com

 

 

 

Komentari: 0

Novi komentar