IRAN - IRAK

Više od 214 žrtava zemljotresa, 2,8 hiljade povrijeđenih

Najmanje 214 osoba je poginulo, a oko 2,8 hiljade je povrijeđeno u snažnom zemljotresu, koji je pogodio oblast na iransko-iračkoj granici, u iranskoj provinciji Kermanšah.
Objavljeno: 13. 11. 2017 - 08:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

Iranski zvaničnici navode da bi broj poginulih mogao da bude još veći jer spasilačke ekipe nisu stigle u udaljena područja.

Zemljotres se osjetio u nekoliko iranskih provincija, a najteže je pogodio Kermanšah, gdje je proglašena trodnevna žalost.

U Kermanšahu su poginule najmanje 142 osobe, a najveća bolnica je veoma oštećena tako da povrijeđeni ne mogu u njoj da dobiju ljekarsku pomoć.

Zemljotres se osjetio i u Iraku, gdje je najmanje sedam osoba poginulo u regionu Kurdistana, izjavio je kurdski ministar zdravlja.

Irački zdravstveni i lokalni zvaničnici navode da je 321 osoba povrijeđena u oblasti Kurdistana, najviše je pogođen grad Darbandikan.

Prema riječima kurdskog ministra zdravlja Hame Rašeda, situacija u tom gradu je kritična, najveća bolnica je oštećena i nema električnu energiju, pa se povrijeđeni odvoze u u susjedni grad, a veći broj zgrada i kuća je oštećen.

Iranska televizija navodi da se potres osjetio u nekoliko iranskih gradova, da je osam sela pretrpjelo štetu, kao i da su neka ostala bez struje.

Mediji različito izvještavaju o tome koje je jačine bio zemljotres - Rojters navodi 7,2. Tas s, pozivajući se na evropski Sredozemni seizmološki centar, 7,4 a neki idu i do 7,5 stepeni Rihterove skale.

Zvaničnik iračke meteorološke službe navodi da je potres bio jačine 6,5 stepeni i da je pogođen veći dio zemlje, uključujući i Bagdad.

Prema američkoj geološkoj službi, epicentar zemljotresa registrovan je jugozapadno od grada Halabdže, duž iračko-iranske granice.

AP prenosi da su pogođene i iranske provincije na sjeverozapadu, zapadu i u centralnim oblastima zemlje.

Nekoliko iranskih i iračkih gradova je bez električne struje, a iz straha od naknadnih potresa na hiljade ljudi u obje zemlje izašlo je na ulice.

Iranski seizmološki centar registrovao je više od 50 naknadnih potresa, a očekuje se da će ih biti još.

Komentari: 0

Novi komentar