Sjutra presuda za paljenje ambasade SAD u Beogradu

Viši sud u Beogradu izreći će sjutra prvostepenu presudu sedmorici optuženih za paljenje američke ambasade 2008. godine u Beogradu posle mitinga "Kosovo je Srbija".
Objavljeno: 13. 11. 2017 - 10:53 Promjenite veličinu teksta: A A A

To će biti druga prvostepena presuda, pošto je prvu presudu prošle jeseni ukinuo Apelacioni sud zbog nerazumljivosti i protivurječnosti i naložio ponavljanje suđenja.

I na novu presudu tužilaštvo i odbrana će imati pravo da se žale Apelacionom sudu, koji treba da donese pravosnažnu odluku.

Tužilaštvo je u završnoj riječi na suđenju predložilo sudu da optužene oglasi krivim i osudi po zakonu za teško krivično djelo protiv opšte sigurnosti, dok je odbrana tražila oslobađanje od optužbi.

Nakon prvog suđenja, ukinutim dijelom presude optuženi su bili osuđeni na uslovne kazne od šest do deset mjeseci zatvora, dok je za nekoliko optuženih Apelacioni sud potvrdio kazne zbog nasilničkog ponašanja.

Na optuženičkoj klupi na ovom ponovljenom suđenju su Dejan Vučković, Ðorđe Tomin, Nikola Kosanović, Filip Backović, Dragan Marinkov, Marko Novitović i Milan Tomas.

Oni su optuženi da su ispred objekta ambasade Sjedinjenih Americkih Država "opšte opasnom radnjom izazvali opasnost za život i tijelo ljudi i imovinu većeg obima".

Terete se da su nakon mitinga "Kosovo je Srbija", ispred Skupštine Srbije, organizovano došli do američke ambasade i gadali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar u kojem je poginuo Novosadanin Zoran Vujović.

Ambasada SAD u ovom postupku nije tražila odštetu, kao ni porodica Vujovića, koji je izgorio u požaru u ambasadi.

Komentari: 0

Novi komentar