Ševaljević u "Konceptu"

"Love Affair" odiše vremenom u kojem je stvaran

Niz izložbi u novom prostoru „Koncept Art Space“ u Podgorici večeras će biti nastavljen postavkom fotografija Dalibora Ševaljevića, koja će zvanično biti otvorena u 20 časova.Objavljeno: 13. 11. 2017 - 12:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

On će se likovnoj publici predstaviti izborom od 27 dokumentarnih fotografija objedinejnih nazivom „Love Affair“.

Ovaj nagrađivani autor za Portal Analitika govori o tome što ga je navelo da izlaže u novom galerijskom prostoru.

- Razlog je, prije svega, sam rad „Love Affair“ koji je sazreo da se predstavi publici. Takođe, prostor galerije „Koncept“ je prilično inspirativan i na neki način dopušta drugačije oblike prezentovanja umjetničkih radova – istakao je on.

Ciklus dokumentarnih fotografija koje je izdvojio za ovu priliku, nastao je, kako precizira, u protekle dvije i po godine.

- Ovaj set fotografija je konceptualna cjelina koja odiše vremenom u kojem je stvarana. Kao konzervirani socio-kulturološki fenomen, daje mogućnost višeslojnog posmatranja, razumijevanja i dubljih istraživanja društva – rekao je Ševaljević za Portal Analitika.

Nakon umjetnika koji stvaraju u klasičnim formama likovnog izražaja, te kroz performanse i video-zapise, ovaj fotograf iz Tivta biće prvi čija će se djela naći u „Konceptu“. No, i on je saglasan da je ovaj umjetnički prostor pravi način da crnogorski umjetnici - naročito mlađe generacije - konačno postanu vidljiviji na kulturnoj sceni.

- Kod nas postoji mali broj prostora koji su slični galeriji „Koncept“. Otvaranje svake nove galerije ovog tipa je nova mogućnost da svi umjetnici - a pogotovo mlađe generacije - dobiju šansu da izlažu svoje radove i da rade ono zbog čega je umjetnost nastala. Specifičnost „Koncepta“ daje posebnu dimenziju u načinu postavke umjetničkog rada. A postoji mogućnost i da cijeli prostor postane umjetničko djelo, što je zahtjevan poduhvat, ali u isto vrijeme i vrlo inspirativan – dodaje naš sagovornik.

Dalibor Ševaljević rođen je 1982. u Kotoru. U martu 2006. pohađao mentorski kurs fotografije kod mr Lazara Pejovića i fotografa Duška Miljanića, koji je organizovao Foto kino i video klub Podgorica. Iste godine jedan njegov rad našao se u selekciji Prvog međunarodnog salona fotografije u Podgorici. Uslijedila je izložba crnogorskog pejzaža na Ivanovim Koritima, gdje je radove izlagao sa poznatim crnogorskim fotografima.

Prvi put se samostalno predstavio u rodnom Tivtu 2007. godine. Izložba je bila tematskog karaktera i činilo je 16 djela iz kolekcije modnih fotografija nastalih tokom 2006. i 2007. godine. Nakon toga je kolektivno izlagao na brojnim izložbama u Crnoj Gori i van zemlje.

Bio je inicijator i organizator izložbe „Dokumentarna fotografije Crne Gore“, prva ovog tipa u našoj zemlji, priređenoj 2015. godine u okviru Underhill Fest-a u Podgorici. Tom prilikom predstavilo se više od 20 crnogorskih fotografa, a Ševaljević je izložio djela iz kolekcije „Benigni virus“.

Prošle godine imao je još dvije samostalne postavke, i to u Porto Montenegru i Muzeju grada Perasta, a na obije se predstavio izborom iz ciklusa „Crnogorski pejzaži“.

Komentari: 0

Novi komentar