Razoran zemljotres u Iranu i Iraku

Više od 330 mrtvih, 2.800 povrijeđenih

Najmanje 335 osoba je poginulo, a oko 2.800 je povređeno u snažnom zemljotresu na iransko-iračkoj granici. Veliki broj kuća i zgrada je oštećen ili uništen, kao i bolnice, pa povrijeđeni moraju da putuju u susjedne gradove. Gradovi su bez električne energije. Zabilježeno je više od 50 naknadnih potresa. Mediji različito izvještavaju o tome koje je jačine bio zemljotres: Od toga da je bio 6,5 jedinica Rihtera, pa do 7,5.
Objavljeno: 13. 11. 2017 - 13:33 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema podacima iranske Nacionalne organizacije za upravljanje nesrećama, u Iranu je poginulo najmanje 328 osoba, a više od 2.500 je povrijeđeno.

Iranski zvaničnici navode da bi broj poginulih mogao da bude veći jer spasilačke ekipe još nisu stigle u udaljena područja.

Zemljotres se osjetio u nekoliko iranskih provicija, a najteže je pogodio Kermanšah, gdje je proglašena trodnevna žalost.

U Kermanšahu su poginule najmanje 142 osobe, a najveća bolnica je veoma oštećena tako da povrijeđeni ne mogu u njoj da dobiju lekarsku pomoć.

Zemljotres se osjetio i u Iraku, gdje je najmanje sedam osoba poginulo u regionu Kurdistana, izjavio je kurdski ministar zdravlja.

Irački zdravstveni i lokalni zvaničnici navode da je 321 osoba povrijeđena u oblasti Kurdistana, a najviše je pogođen grad Darbandikan.

iran-iraq-earthquake-66ee0260-c837-11e7-855e-d08d9ee048bd

Prema riječima kurdskog ministra zdravlja Hame Rašeda, situacija u tom gradu je kritična, najveća bolnica je oštećena i nemaju električnu energiju, pa se povrijeđeni odvoze u susjedni grad.

Iranska televizija navodi da se potres osjetio u nekoliko iranskih gradova, da je osam sela pretrpjelo štetu, kao i da su neka ostala bez struje.

Mediji različito izvještavaju o tome koje je jačine bio zemljotres – Rojters navodi 7,2 jedinice Rihtera. Tas, pozivajući se na evropski Sredozemni seizmološki centar navodi da je zemljotres bio jačine 7,4 dok postoje i obavještenja o jačini od 7,5 jedinica Rihterove skale.

S druge strane, zvaničnik iračke meteorološke službe navodi da je potres bio jačine 6,5 jedinica i da je pogođen veći dio zemlje, uključujući i Bagdad.

Prema američkoj geološkoj službi, epicentar zemljotresa registrovan je jugozapadno od grada Halabdže, duž iračko-iranske granice.

AP prenosi da su pogođene i iranske provincije na sjeverozapadu, zapadu i u centralnim oblastima zemlje.

iran-earthquake-878923

Nekoliko iranskih i iračkih gradova je bez električne struje, a iz straha od naknadnih potresa na hiljade ljudi u obje zemlje izašlo je na ulice.

Iranski seizmološki centar registrovao je više od 50 naknadnih potresa, a očekuje se da će ih biti još.

Tas navodi da je epicentar zemljotresa bio na 10 kilometara dubine, kao i da se potres osjetio i u Kuvajtu.

Zemljotres se osjetio i u Dijarbakiru, na jugoistoku Turske, kao i u mnogim dijelovima Izraela.

 

Komentari: 0

Novi komentar