Hoking o vještačkoj inteligenciji

To može postati najgori događaj u istoriji naše civilizacije

Na nedavnom “Web Summit”-u u Lisabonu, naučnik Stiven Hoking ponovio je neka svoja razmišljanja u vezi sa vještačkom inteligencijom, prenosi Usa Today.
Objavljeno: 13. 11. 2017 - 14:09 Promjenite veličinu teksta: A A A

Svakim danom nam je sve jasnije da će vještačka inteligencija (AI) u budućnosti radikalno promijeniti naše živote, a Hoking je još jednom upozorio da bi AI mogla da postane "najgori događaj u istoriji naše civilizacije" ukoliko se otrgne kontroli. 

Razvoj vještačke inteligencije mogao bi tako, na primjer, da utiče na razvoj moćnog autonomnog oružja koje bi moglo da postane "alat koji će koristiti manjina za ugnjetavanje većine", smatra naučnik. 

Upravo protiv takve upotrebe vještačke inteligencije, odnosno AI robota koji bi bili korišćeni u ratovima i koji će sami odlučivati o metama napada, zalažu se brojni naučnici, stručnjaci za robotiku i vještačku inteligenciju. Oni su potpisali peticije u kojima traže zabranu razvoja takvog autonomnog naoružanja. 

Kako bi ipak izvukli najbolje od AI, poput korišćenja njenog potencijala da izleči bolesti, ili ispravi štetu koju su ljudi naneli Zemlji, Hoking kaže da je potrebno sprovesti još istraživanja, dok bi naučnici trebalo što više da razmišljaju o uticaju vještačke inteligencije na našu planetu i naše živote. 

"Možda bi svi na trenutak trebalo da zastanu i usmjere razmišljanje ne samo na stvaranje veštačke inteligencije koja će biti sposobna i uspješna, već i o načinima na koji AI može da doprinese opštoj društvenoj koristi", rekao je.

Komentari: 0

Novi komentar