„Art Factory“

Nove umjetničke ideje i prakse u Galeriji „Centar“

Kolektivna izložba „Art Factory“ sedam umjetnika iz Crne Gore i Srbije biće sjutra otvorena u Galeriji „Centar“ Centra savremene umjetnosti Crne Gore u 20 časova.Objavljeno: 13. 11. 2017 - 15:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

Zvanično će je otvoriti istoričarka umjetnosti Svetlana Mladenov iz Novog Sada.

Postavku čine radovi umjetnika iz Crne Gore - Teodore Nikčević, Adrijane Gvozdenović i Siniše Radulovića, i Stevan Kojić, Nataša Teofilović i umjetnički par diSTRUKTURA  koji čine Milica Milićević i Milan Bosnić - iz Srbije. Kako ističu iz CSUCG, na izložbi će biti predstavljene nove umjetničke ideje i prakse, uz korišćenje novih tehnologija.

- Krećući se u proširenom polju umetnosti, savremeni umjetnik je slobodan da ukršta, kombinuje i povezuje različite discipline, medije i materijale. Nove tehnologije i njihov ubrzani razvoj stvorili su uslove za nova umjetnička istraživanja i eksperimentisanja te savremenoj umjetničkoj produkciji obezbijedili brojne različite mogućnosti, nove izazove i uzbuđujuća, često neočekivana rešenja. U umjetničkoj situaciji u Srbiji paralelno egzistira više različitih pojedinačnih poetika, kao i sasvim suprotstavljenih individualnih strategija. U toj, na prvi pogled nepreglednoj i komplikovanoj umjetničkoj atmosferi, po svojoj inovativnosti, spremnosti na eksperiment, po vitalističkom kodu otvorenom za promjene i napredak izdvojio se malobrojni korpus umjetničkih koncepata čija istraživanja počivaju na ukrštanju umjetnosti, nauke i tehnologije, a čiji su postupak i realizacija uvijek u dijalogu sa novim tehnološkim mogućnostima. Umjetnici, brojne tehnološke prednosti, vješto i znalački artikulišu u korist sopstvene ideje zasnovane na odnosu intimnog i javnog, ekološkog i industrijskog, društvenog i ličnog, savremenog i budućeg, racionalnog i iracionalnog, realnog i virtuelnog – zapisala je Mladenov u katalogu ove izložbe.

Komentari: 0

Novi komentar