Sijera Leone

Pronađen dijamant od 476 karata

Još jedan vrijedan dijamant od 476 karata pronađen je u Sijera Leoneu, osam mjeseci nakon pronalaska izuzetno velikog dijamanta na istoku zemlje, saopštile su vlasti te države. Za pronalazak ovog dijamanta, koji je, kao i prethodni, pronađen u pokrajini bogatoj nalazištima dijamanata Kono, zaslužna je firma za istraživanje ruda "Meya", registrovana 2015. u Sijera Leoneu.

Objavljeno: 13. 11. 2017 - 16:28 Promjenite veličinu teksta: A A A

Firma je 51 odsto u vlasništvu "Trustco Ressourcesa", kompanije sa sjedištem u Namibiji, a 49 odsto posjeduje društvo "Germinate Sierra Leone". "Trustco" u saopštenju tvrdi da je "po prvoj procjeni, ovo 29. po veličini dosad pronađen dijamant", ali o njegovoj vrijednosti može se "samo nagađati" prije nego ga ispitaju stručnjaci.

Vlada je kompaniji odobrila izvoz dijamanta, po Zakonu o pravu istraživačkih firmi. Prodaja će biti izvršena na međunarodnoj aukciji, uz minimalnu cijenu, kako bi Sijera Leone imao najveću korist od prodaje. 

Vlada Sijera Leonea saopštila je u oktobru da će 709-karatni dijamant, pronađen u martu, biti prodat 4. decembra na aukciji u Njujorku.

Komentari: 0

Novi komentar