Online trgovina

Kinezi na Dan samaca potrošili rekordnih 25 milijardi dolara

Kupci u Kini na ”Dan samaca”, 11. novembar, za 24 sata potrošili su 25,3 milijarde dolara i time postavili svjetski rekord.

Objavljeno: 13. 11. 2017 - 16:34 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na trgovinskim platformama Taobao i Tmall, u sklopu Alibabe - najveće kineske kompanije za kupovinu putem interneta, za jedan dan je ostvarena kupovina od 168,3 milijardi juana (25,3 milijarde dolara).

Tog dana je kupljeno više od 800 miliona proizvoda domaćih i stranih brendova, među kojima su se našli elektronski uređaji, odjeća, bijela tehnika i drugo.

Alibaba je u jučerašnjoj onlajn trgovini za 13 sati oborila prošlogodišnji rekord od 18,1 milijardi dolara.

Kompanije koje se bave onlajn trgovinom svake godine nastoje različitim promocijama i velikim sniženjima privući što više kupaca. Najveći konkurenti ovom kineskom prazniku su američki ”Sajber ponedeljak” koji se obilježava prvog ponedjeljka nakon Dana zahvalnosti i ”Crni petak”.

Amerikanci su prošle godine na Dan zahvalnosti i ”Crni petak”, potrošili pet milijardi dolara, a na ”Sajber ponedeljak“ 3,39 milijardi dolara.

U Kini je 2009. godine, kada se prvi put na onlajn portalima za trgovinu u sklopu holdinga Alibaba obilježio 11. novembar, ostvarena onlajn trgovina od samo osam miliona dolara.

Oko 80 odsto trgovine koja se u Kini vrši preko interneta, realizuje se preko Alibabe.

Praznik ”Dan samaca” izmislili su kineski studenti 90-tih godina prošlog vijeka.

Komentari: 1

samac

13. 11. 2017 - 16:41

A gumene lutke sa rezervoarom nista ?
Novi komentar