Nezadovoljan položajem Sandžaka

Izetbegović: BiH je dosad trebalo da prizna Kosovo

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nezadovoljan je položajem Sandžaka i tvrdi da će Bosna i Hercegovina priznati jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, što je, kaže, i dosad trebalo da učini.
Objavljeno: 13. 11. 2017 - 19:16 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Što se mene tiče, dosad Kosovo bi trebalo da bude priznato. Sad će se naljuti naše kolege, a naši pokušaji da se to dogodi samo su donijeli probleme unutar BiH, a nijesu pomogli Kosovu", rekao je Izetbegović u intervjuu za Dojče vele.

Na direktno pitanje Dojče velea hoće li BiH u nekom trenutku priznati kosovsku nezavisnost, agencija Tanjug i većina beogradskih medija Izetbegovićev odgovor prenijeli su sa “Da".

Redakciji Tanjuga se, međutim, javio savjetnik za informisanje u Izetbegovićevom kabinetu koji je s pravom ukazao da je Izetbegovićev odgovor, precizno, bio: "Nadam se da da".

Jasno je, naime, da bez saglasnosti ostala dva člana Predsjedništva BiH, posebno bez srpskog člana Predsjedništva BiH, zvanično Sarajevo tu odluku ne može da donese, što potvrđuje i Izetbegović, u istom intervjuu, rekavši: "Ukoliko se srpski predstavnici u BiH tome i svemu drugome suprotstave, odluke nema".

Tanjug, međutim, navodi da odgovor Izetbegovića na pitanje da li će BiH priznati Kosovo - "nadam se" - jeste neprecizno prenijet sa "da", ali je njegov politički stav po tom pitanju vjerno prenijet, s obzirom na njegovu izjavu da je BiH i dosad trebalo da prizna Kosovo.

Lider Bošnjaka u BiH kaže da je sada u dobrim odnosima sa svim političkim liderima u Sandžaku, ali da, kako je rekao, nije zadovoljan položajem te regije u Srbiji, koju naseljavaju većinom Bošnjaci.  

Poručuje da Srbija treba da odustane od toga da se paternalistički odnosi prema Sandžaku.  

"Srbija treba da odustane od nametanja jer se nametanjem ne može postići ništa dobro, a riječ je o udjelu Bošnjaka u policiji, tužilaštvu, sudstvu ili kada je, na primjer, riječ o imenima škola.  Taj prostor treba prepustiti tim ljudima da normalno dišu, da izgrade infrastrukturu..", naveo je on.

Stefanović očekuje sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost

Iako Izetbegović nigdje eksplicitno ne najavljuje priznavanje Kosova, ministar unutrašnjih poslova i sekretar Saveta za nacionalnu bezbjednost Nebojša Stefanović izjavio je za "Večernje novosti” da očekuje da će predsjednik Srbije, zbog najave Bakira Izetbegovića da će BiH priznati Kosovo, sazvati Savjet za nacionalnu bezbjednost u narednih 48 sati.  

“Volio bih da ovo nije tačno i da se radi o lošoj interpretaciji Izetbegovićeve izjave, jer nažalost, ako je istina, to je jedan od najtežih udaraca koje Srbiji može da nanese jedna susjedna zemlja”, rekao je Stefanović.  

Ministar policije smatra da takv potez ne ne može biti ni dobronamjeran ni pozitivan u odnosima Srbije i BiH.  

“Ne znam da li Izetbegović razumije koliko komplikuje i usložnjava situaciju u regionu. Ne samo odnose između dve zemlje, već i između dva naroda. Pogotovo poslije svih pozitivnih signala koje su predsjednik i Vlada Srbije pružili u BiH, poslije svih pozitivnih stvari koje smo učinili u međusobnoj saradnji”, poručio je on.

Dodik: Izetbegović srpski neprijatelj broj jedan

Korak dalje otišao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je, reagujući na izjavu Bakira Izetbegovića, rekao da je on srpski neprijatelj broj jedan, jer se svojim izjavama miješa u unutrašnja pitanja Srbije.

Dodik je za Radioteleviziju Republike Srpske istakao da Izetbegović hoće da napadne Republiku Srpsku i da on predstavlja destabilizirajući faktor u regionu.

Predsednik RS je naglasio da se ne može lako preći preko izjave Izetbegovića o priznanju Kosova.

Komentari: 4

Guest_46995

13. 11. 2017 - 20:16

SRBI SU SAMI SEBE NAJVECI NEPRIJATELJI (PERSONALNO DODIK ....)
moja sucut

13. 11. 2017 - 22:29

Pihle bahbino za to je potrebna saglasnost srpskog clana .Ako i priznate njiha priznacete i neovinsu Republku Srpsku.
Bajro

13. 11. 2017 - 22:47

Bakire, tin si neznalica koje ni mi muslimani ne volimo. Necemo novi rat.
Zivelo Kosovo bre!

14. 11. 2017 - 08:04

Neka se Srbalji samo koprcaju, kenjakaju i mjaucu, ovo je zavrsena stvar kao sto je bilo pitanje clanstva CG u NATO. Sledeci korak je clanstvo u EU koje ni Rusija ni Srbija ne mogu da zaustave! I jos jedna losa vijest za Srbalje: MAKEDONIJA 100% ide u NATO!
Novi komentar