Briga za privatnost

Kako obrisati lične podatke sa interneta

Zaštita, ili briga za privatnost, samo su neki od razloga zbog kojih mnogi žele da smanje svoj digitalni trag. Ovo su neki od savjeta koji bi u tome mogli da pomognu.
Objavljeno: 13. 11. 2017 - 21:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

U današnje vrijeme praktično je postalo nemoguće živjeti bez interneta i različitih društvenih mreža.

Preplavljeni gomilom videa, fotografija  i drugih vrsta sadržaja, mnogi barem jednom nedjeljno pomisle da bi bilo dobro riješiti se svih naloga i odustati od digitalnog života.

Isto tako, javne informacije o vama, koje su dostupne oglašivačima i drugima, omogućavaju lakše praćenje vaših aktivnosti i 'bombardovanje' reklamama.

Obrišite profile na društvenim mrežama i drugim servisima

Kako biste se riješili naloga na društvenim mrežama i online servisima za kupovinu, potrebno je da uđete u postavke i potražite opcije za zatvaranje, deaktivaciju ili brisanje profila. U zavisnosti od mreže, to možete učiniti i u okviru postavki u vezi sa sigurnošću ili privatnošću.

Brisanje profila može da traje do tri mjeseca, ali on za to vrijeme neće biti vidljiv. Facebook, na primjer, napominje da prije svega preuzmete kopiju svojih podataka s te društvene mreže.

Alati koji će odraditi mnogo toga za vas

Razni alati pomoći će vam u brisanju vaše online prisutnosti, ali je važno napomenuti da nijedan ne predstavlja 'magično rješenje'.

Deseat.me se povezuje s vašim Gmail nalogom, a zatim vrši dubinsku analizu povezanih društvenih mreža, mailing lista i online trgovina. Zatim sastavlja listu u okviru koje ćete moći da se odjavite sa svake od njih ili dobijete listu na direktnoj stranici gdje se možete odjaviti. Koristan alat mogao bi da vas podsjeti na neke davno zaboravljene stranice na kojima ste se prijavili.

Tu je i JustDelete.Me, veliki direktorijum adresa koje će vas odvesti direktno na stranicu na kojima se gase profili. Osim što pokazuje direktan link, bojama želi da vam pokaže koliko je teško ukloniti neki profil.

Uklonite lične podatke

Ako su na nekoj stranici objavljeni vaši privatni podaci, poput bankovnog računa, a vlasnici ih ne žele ukloniti, Google može biti od koristi preko svoje stranice za uklanjanje podataka. To može da potrajati, i ne mora nužno biti uspješno, ali može biti dobra opcija.

Obrišite zastarjele podatke

Ako ste promijenili posao, a mjesecima kasnije još se vide vaši podaci na stranici starog posla, iako te stranice više nema, moguće je da Google ima na svojim serverima indeksiranu staru verziju. Tu vam pomaže  alat za uklanjanje zastarjelog sadržaja, koji je koristan i kad želite da uklonite neke podatke sa stranice sa kojom ne želite više biti povezani. Ipak, Google navodi da nijesu svi zahtjevi uspješni.

Obrišite svoj e-mail nalog

E-mail za mnoge predstavlja ključno sredstvo za digitalno funkcionisanje, posebno zbog svih povezanih Google servisa, a zavisno od maila koji koristite, to može biti više ili manje komplikovano.

Nakon prijave ćete obično morati da pronađete opciju za brisanje i zatvranje naloga. Neki od njih ostaju otvoreni neko vrijeme, a ako se predomislite, imajte na umu da je mail posljednja stvar koju treba da obrišete, jer je često povezan sa nizom drugih usluga.

Kod Gmaila morate otići na myaccount.google.com i kliknuti na Izbrišite svoj nalog ili usluge pod karticom Postavke naloga. Google nudi opciju brisanja određenih njihovih proizvoda ili cijelog Google naloga.

Komentari: 0

Novi komentar