Zemljotres

Broj poginulih premašio 400, a povrijeđenih 7.000

U snažnom zemljotresu koji je u nedjelju pogodio granično područje između Irana i Iraka poginulo je najmanje 400 osoba, dok je više od sedam hiljada povrijeđeno, javio je BBC. 
Objavljeno: 14. 11. 2017 - 06:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

. Potres je uništio veliki broj kuća, stambenih objekata, ali i bolnica, zbog čega povrijeđene prevoze u susjedne gradove. Američka geološka agencija USGS objavila je kako je žestoki potres najbliži gradu Halabjan, jugoistočno od Sulejmanija, u poluautonomnoj kurdskoj regiji na sjeveru Iraka. Zemljotres, koji se osjetio čak do Katara, desio se nešto poslije devet sati po lokalnom vremenu, a epicentar mu je bio na dubini od 33,9 kilometara.

Nakon prvog zemljotresa je zabilježeno više od 50 naknadnih potresa, a strahuje se da će ih biti još. Iranski zvaničnici navode kako bi broj poginulih mogao da bude veći jer spasilačke ekipe još nijesu stigle u udaljena područja. Zemljotres je pogodio nekoliko iranskih provincija, a najpogođenija je Kermanšah, gdje je proglašena trodnevna žalost. U Kermanšahu je poginulo najmanje 300 osoba, a najveća bolnica je oštećena, tako da povrijeđeni ne mogu u njoj da dobiju ljekarsku pomoć.

U iračkom regionu Kurdistan poginulo je najmanje šest osoba, a povrijeđeno više od 320 osoba, saopštili su irački zvaničnici. Najveću štetu pretrpio je kurdski grad Darbandikan, a kurdski ministar zdravlja Hame Rašeda navodi kako je situacija kritična. - Najveća bolnica je oštećena i nema električne energije, pa se povrijeđeni odvoze u susjedne gradove. Veći broj zgrada i kuća je oštećen – naveo je Rašeda. Iranska televizija navodi da se potres osjetio u nekoliko iranskih gradova, da je osam sela pretrpjelo štetu, kao i da su neka ostala bez struje.

Mediji različito izvještavaju o tome koje je jačine bio zemljotres. Agencija Rojters navodi 7,2 jedinice Rihtera. Tas je, pozivajući se na evropski Sredozemni seizmološki centar objavio 7,4, dok ostali idu i do 7,5 jedinica Rihterove skale. Sa druge strane, zvaničnik iračke meteorološke službe navodi da je potres bio jačine 6,5 jedinica i da je pogođen veći dio zemlje, uključujući i Bagdad. AP prenosi da su pogođene i iranske provincije na sjeverozapadu, zapadu i u centralnim oblastima zemlje. Nekoliko iranskih i iračkih gradova je bez struje, a iz straha od naknadnih potresa na hiljade ljudi u obje zemlje izašlo je na ulice. Zemljotres se osjetio i u Dijarbakiru, na jugoistoku Turske, kao i u pojedinim dijelovima Izraela, Kuvajta i Katara.

Komentari: 0

Novi komentar