Herceg Novi

Uskoro jasan koncept obnove vrta i kuće Iva Andrića

Revitalizovana kuća Iva Andrića na Toploj trebalo bi za posjetioce da bude otvorena do 1. juna sljedeće godine. 

Objavljeno: 14. 11. 2017 - 10:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Preuređenje i adaptacije vrta i zdanja trebalo bi da počnu najkasnije za dva mjeseca, kazao je Radiju Jadran v.d. direktor Agencije za izgradnju i razvoj grada, Boro Lučić:

“Do kraja sedmice trebalo bi da imamo koncept uređenja – sanacije  dvorišta i kuće, tako da ćemo vrlo brzo raditi na tome. Za sada je sve još uvijek administrativna priprema. Više je opcija uređenja dvorišta i kuće, pa kad se to svede na ono što je realno i moguće, znaćemo koliko će i da košta”, pojasnio je Lučić.

Podsjetićemo, Opština Herceg Novi odlučna je da kuću na Toploj u kojoj je živio nobelovac Ivo Andrić revitalizuje kako bi dobila međunarodni kulturni, obrazovni i turistički značaj.

Početkom oktobra predstavnici Opštine Herceg Novi sastali su se sa ekspertskom grupom koja će raditi na projektu revitalizacije kuće.  Iz lokalne uprave je saopšteno tada da bi objekat trebalo da bude priveden namjeni “poštujući istorijat, autentični ambijent i lik i djelo čuvenog pisca”. Predstavnici Andrićeve zadužbine i Muzeja grada Beograda pod čijom je nadležnosti Spomen dom Iva Andrića izrazile su načelnu spremnost da se uključe u revitalizaciju kuće, “u obimu koji ekspertski tim bude smatrao potrebnim”, saopšteno je tada iz lokalne uprave.

Ranije je i iz TO HN rečeno da će značajan dio sredstava, ne precizirajući koliki, biti izdvojen za valorizaciju kuće Iva Andrića, iz fonda za valorizaciju kulturne baštine i ozelenjavanje opožarenih područja na Orjenu i Luštici.

Za kuću Iva Andrića Herceg fest je prije godinu-dvije izvršio dekaptaciju vode koja je bila u temeljima i podrumima. Obavljena su i geodetska premjeravanja. Njen đardin, dolaskom Stevana Koprivice na čelo Herceg festa, bio je u 2016. godini dio HFF-MFF, za studentsku selekciju. Sama kuća nikada nije doživjela obnovu, poslije višegodišnjeg zakupa i korišćenja za restoran.

Ivo Andrić je kuću u Njegoševoj ulici 65. sagradio 1964. godine kada se sa suprugom Milicom doselio iz Beograda. Nakon Andrićeve smrti, opština Herceg Novi otkupila je kuću od njegovih nasljednika, sa željom da ubuduće služi kulturi i umjetnosti.

 

Komentari: 0

Novi komentar