Nacrt zakona o sportu

Odzvonilo fiktivnim klubovima i nezakonitom avansnom plaćanju (II)

Nacrtom zakona o sportu data su velika ovlašćenja inspektorima za sport, budući da je Ministarstvo sporta prepoznalo značajni nivo sive ekonomije u ovoj oblasti. Od inspektora se očekuje da ugase fiktivne klubove koji se, kako osnovano sumnjaju u Ministarstvu sporta, pojavljuju na konkursima za dodjelu državnog novca. Takođe, ministar Janović je ukinuo ustaljenju nezakonitu praksu avansnog plaćanja sportskim subjektima, čime se debelo zamjerio pojedinim savezima ali i klubovima.
Objavljeno: 14. 11. 2017 - 11:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

Inspektori za sport shodno propisu, po članu 129, mogu privremeno zabraniti rad sportske organizacije ili saveza do ispunjenja uslova. Takođe, mogu naložiti zatvaranje sportskog objekta koji ne zadovoljava uslove za održavanje sportskih priredbi.

Drugim riječima, neće biti više moguće igranje utakmica na terenima-oranicama i u salama koje prokišnjavaju. Takve stvari, koje često gledamo u našim ligama, i koje nikome ne služe na čast, ne smiju se više dozvoliti.

Upravo je na inicijativu ministra Nikole Janovića broj inspektora za sport u Upravi za inspekcijske poslove, sa jednog povećan na četiri. Ne računajući glavnog inspektora.

05katanacFiktivni klubovi i ista lica: Poseban zadatak inspektora za sport, na kome insistira Ministarstvo sporta, je rigorozna kontrola fiktivnih, i klubova koji se nijesu preregistrovali budući da nezakonito funkcionišu.

Pored toga, nadležni su primijetili da se ista lica pojavljuju u upravljačkim i stručnim strukturama u više sportskih organizacija u okviru istog sporta, što predstavlja razlog za zabrinutost i ukazuje na potrebu da inspekcijski nadzor u oblasti sporta mora značajno biti unaprijeđen.

Savezi pominju neustavnost: Međutim, dio saveza smatra da je protivustavno ograničavanje istim licima da budu članovi upravljačkih struktura u više klubova.

 Da li je zaista nezakonito, biće utvrđeno kroz redovnu vladinu proceduru. Ono što je sigurno da Crna Gora ima oko 1.500 klubova, što je previše, da veći dio njih nema sponzora i da preživljava od pomoći države.

janovicglViše novca za sportske organizacije: Dolaskom ministra Nikole Janovića, država je značajno povećala novčanu podršku sportu. Na osnovu javnog konkursa, iz državnog budžeta je, ove godine, sportskim organizacijama isplaćeno čak četiri miliona eura.

To je značajno veća suma ne samo u odnosu na prethodne godine, već i u odnosu na 2016. godinu, koja bila godina Olimpijskih igara. I kada su, po pravilu, potrebna veća izdvajanja za sport.

I podrška savezima je bila izuzetno izdašna. Od ukupnog iznosa, oko 3,5 miliona eura je dobilo 25 saveza, što je 50 odsto više novca u odnosu na dvije godine ranije. Crnogorski olimpijski komitet je dobio 490.000 eura što je desetak odsto više nego prije dvije godine.

Pojedini sportski savezi, naročito iz borilačkih vještina, ove godine ostali su bez podrške Ministartsva sporta po osnovu javnog konkursa o sufinansiranju Naime, Crnogorski olimpijski komitet kao krovna asocijacija nije uvrstio te saveze u listu sportova i disciplina, a mnogi od njih nijesu zadovoljili osnovne formalno pravne uslove. 

Problem sa nezakonitim avansom: Kad smo kod pravnih uslova, Ministarstvo sporta se na samom početku susrelo sa velikim brojem zahtjeva za uplatu avansnih sredstava koje su sportski subjekti dostavljali na osnovu ,,ranije prakse isplate avansnih sredstava”.

"Svako prethodno izdvajanje sredstava sportskim subjektima predstavljalo bi prejudiciranje odluke Komisije za raspodjelu sredstava na osnovu čega bi zakonitost konkursne procedure i transparentnost procesa dodjele sredstava sportskim subjetima bila dovedena u pitanje", glasi stav Ministarstva po ovom pitanju.

Ministar Janović je zaustavio tu nezakonitu praksu i debelo se zamjerio savezima ali i klubovima. Nižerangirani službenici pojedinih saveza i klubova su na društvenim mrežam čak dotle išli da su otvoreno pisali da će Ministarstvo sporta degradirati crnogorski sport.

ulaganjeZnačajna ulaganja: Međutim, značajna ulaganja u sportsku infrastrukturu je dokaz da je Ministarstvo na pravom putu.

Ministarstvo je ove godine opredijelilo 300 hiljada eura za sportske školske rekvizite, 350 hiljada eura opštinama za sportsku infrastrukturu, 110 hiljada za renoviranje školski sala ispregovaranih donacijom kineske ambasade, 150 hiljada dječijoj bolnici i blizu 200 hiljada sportskih premija za osvajače medalja na ovogodišnjim evropskim i svjetskim takmičenjima.

Ono što je najveća zamjerka ljubitelja sporta, među njima i potpisnika ovih redova, je što Crna Gora nema savremen novi nacionalni stadion. Naravno, za tako nešto je kriva je izvršna vlast koja nije iskoristila period investicionog buma i suficita u budžetu da napravi stadion kakav zaslužuje Crna Gora kao država.

Jedna od glavnih poruka Nacrta zakona o sportu je da ukoliko neko želi da osnuje sportski klub, sportsko-rekreativnu organizaciju ili sportski savez, da u tu misiju ne kreće bez sportista, sportskih objekata, stručnog kadra i sportske opreme.

Nacrt zakona je veoma dobra osnova za razvoj sporta, a ministar Janović je izrazio spremnost da prihvati tehničke primjedbe saveza… (Nastaviće se)

 

Komentari: 5

skuzi

14. 11. 2017 - 17:16

Ono što će sportska inspekcija uraditi je smijurija....kad smo kod infrastrukture...FSCG, sportska inspekcija i vatrostalna inspekcija imale su slagvort za zatvaranje stadiona Buducnosti pred mec sa Danskom i Rumunijom...naime umjesto toga i kazne za iste inspektore koji su ugrozili neradom zivote gledalaca kaznjeni su Varavri koji su paljenjem baklje detektovali propust u sigurnosti stadiona...naime baklja je zaalila stolice i izazvala plamen, a po zakonu svi materijali moraju da gore bez plamena...i umjesto zatvaranja stadiona, promjjene stolica, kazne za inspektore koji nijesu tražili ateste prilikom davanja upotrebne dozvole, kažnjena je Buducnost 12 utakmioca neigranja...eto za redakciju da istarži slučaj zapaljivih materijala
Serdar

14. 11. 2017 - 17:46

Ministar je pokazao nebrigu prema sportu, prije svega amaterskom, kad je sa konkursa izostavio da izdvoji finansije za neke saveze borilačkih sportova, sve pod izgovorom da nijesu prepoznati pravilnikom o vrstama i disciplinama sporta koji donosi COK. Svima je jasno da je ministarstvo taj organ koji je donio rjesenje o registraciji tih saveza, a obzirom da nijesu olimpijski sportovi COK i nije u obavezi da ih prepoznaje. Dakle ministar je izmislio jedan nezakonit i nebitan razlog kako bi uskratio sredstva nekim sportovima. Nebriga o sportu, a pogotovo ne olimpijskom i amaterskom.
Mnogo kume

14. 11. 2017 - 18:22

Broj inspektora za sport povecan sa 1 na4.Ne racunajuci glavnog inspektora.A jeli onaj jedan imao glavnog
Sportski radnik

14. 11. 2017 - 18:53

A da ipak objaavite moj komentar o tzv doktorantu i njegovom djelu
Maxima

14. 11. 2017 - 19:34

I dosad je postojala inspekcija pri Upravi za sport,a nikad niko nije vidio da su nesto uradili...Najvise buke su napravili oni koji su radili u sivoj zoni, gdje su revizoje bile negativne, gdje se privatni interes stavlja ispred interesa sportista.Kad ce odgovarati pojedinci iz nekadasnje Uprave, za milion stvari koje su uradili naopako?
Novi komentar