Gradonačelnik Stijepović

Podgorica dobija još jedan bulevar, most i nadvožnjak

Jugozapadna obilaznica, projekat vrijedan blizu 22 miliona eura, je kapitalni projekat kojim će Podgorica dobiti višestruko- modernu saobraćajnicu bulevarskog tipa koja će povezati magistralni put Podgorica-Cetinje i Podgorica-Petrovac, čime će rasteretiti gradsko jezgro od tranzitnog saobraćaja, dobiće novi most preko rijeke Morače i nadvožnjak u zoni KAP-a, dva kružna toka, rekonstrukciju mnogih ulica... istakao je danas gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović u Skupštini Glavnog grada prilikom obrazlaganja Odluke o zaduženju Glavnog grada za realizaciju projekta saobraćajnica „Jugozapadna obilaznica“.
Objavljeno: 14. 11. 2017 - 11:19 Promjenite veličinu teksta: A A A

Stijepović je podsjetio da je ovo prvi kredit u mandatu ove uprave u iznosu od 15.000.000,00 eura, na rok otplate od 10 godina uz grejs period dvije godine. „Kamata iznosi 3,95 odsto godišnje plus šestomjesečni EURIBOR. Prije stavljanja kredita u otplatu dogovorena je i mogućnost, ukoliko, to bude odgovaralo Glavnom gradu da se na bazi tadašnjih tržišnih uslova varijabilna kamata pretvori u fiksnu. Kredit će biti korišćen u 2018. i 2019. godini. Otplata rata i kamata počeće 2020. godine“ obrazložio je Stijepović odbornicima u Skupštini Grada. On je dodao da sve analize koje su urađene pokazuju da grad može da vraća ovaj kredit. „To potvrđuje i činjenica da smo u posljednje dvije godine vratili 12 miliona eura kredita a realizovali investicije u visini od blizu sto miliona eura, bez dodatnih zaduživanja“ naglasio je gradonačelnik Podgorice.  

On je podsjetio da ukupna vrijednost investicije iznosi 17.955.912,56 eura plus PDV po stopi od 21% to jest 3.770.741,20 eura, što je ukupno 21.726.653,00 eura, od čega je učešće Glavnog grada 17.226.653,00 eura a učešće Vlade Crne Gore 4.500.000,00 eura.

„Podsjetiću da smo u cilju obezbjeđenja neophodnih sredstava za realizaciju ovog strateškog infrastrukturnog projekta, u saradnji  sa Vladom Crne Gore u nastavili ranije prekinute razgovore sa MFC korporacijom oko dobijanja kredita. Nakon iscrpnih analiza od strane ove korporacije, dobili smo ponudu od istih koja je brižljivio razmatrana u organima Glavnog grada i utvrđeno da je ista povoljna sa stanovištva ročnosti i kamate.  Usvajanjem ove Odluke stvoriće se i finansijsku osnova za realizaciju projekta” istakao je Stijepović.

Obilaznica je dužine 3.621,07 m, podijeljena je na tri dionice i sadrži dva objekta: most preko rijeke Morače, dužine cca 150 m i nadvožnjak u zoni KAP-a, dužine 29,4 m.

Dužina prve dionice je 1.354,20 m. Duž ove dionice, koja počinje od raskrsnice sa Cetinjskim putem, predviđena su četiri saobraćajna priključka.

Dužina druge dionice je 200,80 m. Obilaznica na ovoj dionici prelazi preko mosta koji je takođe projektovan.

Dužina treće dionice je 2.066,07 m. I tu je projektovan nadvožnjak u zoni KAP-a.

Projekat Jugozapadne obilaznice predviđa i rekonstrukciju određenih ulica koje se ukruštaju ili priključuju na obilaznicu, kao i dva kružna toka.

Od prateće infrastrukture predviđena je izgradnja atmosferske kanalizacije, TK kanalizacije, javne rasvjete i vodovoda. Vodovod se na desnoj obali Morače spaja sa novoprojektovanim vodovodom duž Cetinjskog puta, a na lijevoj obali će se spojiti sa postojećim vodovodom duž magistralnog puta M-2 preko cjevovoda planiranog DUP-om „KAP”.  Duž najvećeg dijela trase biće izgrađen i kolektor fekalne kanalizacije koji ide ka budućem uređaju za prečišćavanje otpadnih voda, što će smanjiti troškove oba projekta.

„Svi su se preduslovi stekli da Podgorica u narednoj godini počne izgradnju tri velika, starteška projekta, koji predstavljaju investiciju od oko 80 miliona eura, što su ulaganja značajna za mnogo veće gradove od Podgorice. Govorimo o Projektu izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, proširenje kanalizacione mreže i postrojenja za spaljivanje kanalizacionog mulja, zatim o Bulevaru kroz Donju Goricu I Jugozapadnoj obilaznici. Za prvi projekat vrijednosti oko 50 miliona eura smo najveći dio sredstava, kao što je poznato, već obezbijedili kroz kreditno zaduženje Vlade Crne Gore i iz donacija EU. Za projekat izgradnje Bulevara kroz Donju Goricu je završen tender I danas se potpisuje ugovor za izvođenje radova. Kroz ova tri projekta omogućićemio intenzivnu investicionu aktivnost kojim će se omogućiti da naš grad raste i razvija se” zaključio je Stijepović.

 

Komentari: 8

&&7

14. 11. 2017 - 11:31

Sve ovo Migo casti od svojih para
Мирослав Ђукић

18. 11. 2017 - 23:43

Хвала му, није требао толико да се троши на нас! Види га само, сав је туђи! Све даје другоме, а њему шта остане!
JULIJANA.

14. 11. 2017 - 12:53

Mje­šta­ni Beogradske uli­ce već 50 go­di­na če­ka­ju da se ulica dovede u iole normalno stanje. Uska je da se dva auto­mo­bi­la ne mo­gu mi­mo­i­ći normalno, NEMA TROTOARE, NEMA ODVOD VODE. Mje­šta­ni tvr­de da sa istim pro­ble­mom mu­ku mu­če sva­ke go­di­ne, ali da se ni­ko ne okre­će na nji­ho­ve mol­be. Dva da­na je pa­da­la ki­ša i uli­ca je po­pla­vi­la da smo mo­ra­li no­si­ti čizme. Ov­dje ži­vim 60 go­di­na i sta­nje je isto, ka­ko ta­da ta­ko i sa­da. Ni­ko se ži­vi ne okre­će na taj na­š vrlo ozbiljan problem. Poprilično smo platili komunalije, plaćamo porez na nekretnine - ne pomaže ništa. Violeta iz "Puteva" je prije pet dana zakrpila jednu rupu 0,4 x 0,4 m. I to je sve.
KARA RADUSIN

14. 11. 2017 - 15:12

Dobija Ajfelovu kulu,Bakingemsku palatu i Semiramidine vrtove.A taj most,bulevar i nadvožnjak ne morate praviti vjerujemo vam na riječ i dobru volju koju imate uoči svih izbora.Suzite listu obećanja pola godine do sledećih izbora brzo prođe.
pljevaljski jalijas

14. 11. 2017 - 18:23

Samo gradite ali nemojte kao sto je M.Sveto gradio Budvu I sada građani citave CG vracaju kredit.Nas neiteresira sminkanje Pg vec prilaz do nje.Losi putevi I daleka Podgorica odvlaci nas da prodajemo PLJEVALSKI SIR u Sarajevo(brend prolazi svugdje).
DANICA.

14. 11. 2017 - 19:29

Znači, i u Sarajevo je "sve što valja, sve što valja- došlp im je iz Plj....."
Podgoricki

14. 11. 2017 - 19:38

Samo se zaduzuj, pregaoce... tako bi i moja baba Zorka mogla upravljati, Podgorica i Vlada istog dana 300 miliona kredita, a?Sta ste uradili pa da iz sopstvenih sredstava i zaliha bar drvo zasadite?
pljevalski jalijas

14. 11. 2017 - 20:39

I u Sarajevo doslo sve iz Pljevala ali šire su otvorena vrata za napredne pljevlake.Imate sve artikle Milkosa po CG I lanac prodavnica Amko-comerc ( menadzeri rođeni pljevljaci)..a pretek je manjih.Imate mahanje kada budemo letil iznad Pdgoricei via DUBAI(netrebaju nam zaobilaznice)..
Novi komentar