Za četvoricu optuženih

Uslovne kazne za paljenje ambasade SAD

Viši sud u Beogradu osudio je danas na uslovne kazne zatvora od pet i šest mjeseci četvoricu optuženih za paljenje američke ambasade, 2008. godine u Beogradu, poslije mitinga Kosovo je Srbija, dok je trojicu oslobodio optužbi.
Objavljeno: 14. 11. 2017 - 11:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kazne se neće izvršiti ukoliko osuđeni ne izvrše novo krivično djelo u roku provjere od dvije godine.

Za krivično djelo "teško djelo protiv opšte sigurnosti" na šest mjeseci zatvora s rokom provjere od dvije godine uslovno su osuđeni Dejan Vučković, Dragan Marinkov i Marko Novitović, dok je Milan Tomas dobio pet mjeseci zatvora sa istim rokom provjere.

Ðorđe Tomin, Nikola Kosanović i Filip Backović su oslobođeni optužbi zbog nedostatka dokaza da su izvršili krivično djelo, prenosi Tanjug.

Osuđeni su proglašeni krivim jer su gađali kamenicama ambasadu SAD sa više NN lica, razbili prozore na zgradi u koju su poslije ubačene baklje, usled čega je došlo do požara, naveo je sud u obrazloženju presude.

Šteta na ambasadi SAD iznosi oko 900 hiljada USD, ali ambasada nije tražila odštetu.

To je druga prvostepena presuda, pošto je prvu presudu prošle jeseni ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.

I na ovu presudu tužilaštvo i odbrana imaju pravo da se žale Apelacionom sudu, koji treba da donese pravosnažnu odluku.

Komentari: 4

Boban Bg

14. 11. 2017 - 12:03

A nijeste trebali takve drastične kazne! Sad kaznite one što su povukli policiju sa 7 dana za dvije osobe na Santoriniju.u hotelu 4+ kategorije.
#

14. 11. 2017 - 18:25

Strava od drzave. U ime srpskog nacionalizma mozes uraditi sto pozelis bez (ozbiljnijih) posljedica. Gdje se mjesecima spremao onaj puch prosle godine nego u Srbiji. Je li moguce da niko nije primjetio sta Rusi rade?
Ovo paljenje je iz vrha Srbije

14. 11. 2017 - 19:15

Jer da nije, ne bi ovi idioti bili nagradjeni sa ovako smijesnim "presudama". Srbija bato, gdje cetnik moze da radi sto hoce, pa i terorizam!
goran

14. 11. 2017 - 22:41

ETO IDEJE MLADIMA I DRUGIMA ,DA AKO IM SE NEKA ZEMLJA NE SVIĐA DA JOJ ZAPALE AMBASADU, BUDU FACE I DOBIJU USLOVNU KAZNU . PRAVA ZEMLJA NEMA ŠTA!!!
Novi komentar