Janović u radnoj posjeti Kotoru

Za nekoliko dana izbor najpovoljnijeg izvodjača radova na bazenu

Raspisan je tender za drugu fazu rekonstrukcije kotorskog Zimskog bazena ,,Nikša Bućin”, ponude dostavljene i otvorene, tako da će se za nekoliko dana saznati i odluka o izboru  najpovoljnijeg  izvođača radova- saopšteno je tokom radne posjete ministra sporta Kotoru, koji je sa  direktorom Direkcije javnih Radova Almerom Kalačem, potpredsjednikom opštine Kotor Brankom Nedovićem i njihovim  saradnicima  obišao radove na rekonstrukciji kotorskog gradskog bazena
Objavljeno: 14. 11. 2017 - 14:49 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prvi čovjek Direkcije javnih radova podsjetio je da je prva faza rekonstrukcije bazena završena,ali da se zbog  nedostatka sredstava u budzetu objekat  nije mogao finansirati u cjelosti odjednom, već u tri faze.  Prema  sinoć utvrdjenom  prijedlogu kapitalnog budzeta, za 2018. predvidjeno je  700 hiljada eura za nastavak radova. ,,Tender za drugu fazu radova je raspisan, ponude su dostavljene i otvorene i mislim da ćemo za nekoliko dana imati odluku o izboru najpovoljnijeg izvođača radova” – najavio je Kalač, napominjući da su svjesni značaja gradskog bazena u Kotoru, namijenjenog prije svega  sportu koji nas je kako je rekao, mozda ,,ponajviše i ponajbolje predstavio u svijetu” . Prioritet jeda seobjekat završi što prije,a  angazovanje ministra sporta nam je dodatna obaveza da, kako je zaključio Kalač  i Direkcija javnih radova uloži maksimalan napor da se objekat što prije privede namjeni.

,,U prvoj fazi rekonstrukcije gradskog bazena bilo je najvažnije da objekat dovedemo u stabilno stanje, jer je zub vremena oštetio betonsku i čeličnu konstrukciju,tako da je betonske elemente trebalo dodatno ojačati a čeličnu konstrukciju u cjelosti ispeskaritii ponovo ofarbati.  Druga faza podrazumijeva radove na elektro i sprinkler instalacijama, vodovodnim, kanalizacionim i svim mašinskim instalacijama,  a onda za treću fazu ostaje  zamjena stolarije i opremanje objekta u cjelosti” – objasnio je Kalač.

janovic2Ministar sporta Nikola Janović saopštio je  da je izutetno vazno  da bazen sto prije bude u funkciji jer djeca dva kluba, njih   oko 350 djece svakodnevno putuju  u Budvu i Herceg Novi. ,, Kada oni imaju toliku želju i motiv, da svaki dan putuju na treninge, onda je i nama to obaveza više da svi zajedno i opština i Direkcija javnih radova i Ministarstvo sporta,učinimo sve što je do nas da i djeca i prvi tim i ,,Kataro” i ,,Primorac“, što prije počnu sa treninzima u kotorskom bazenu. Utoliko više što su  svih ovih godina kičma crnogorske vaterpolo reprezentacije bili kotorski vaterpolisti” – poručio je ministar Janović.

Zajedno sa Janovićem i Kalačem, radove na bazenu obišao je i potpredsjednik Opštine Kotor Branko Nedović koji je kazao da je jasno da je intres i grdjana i djece koja treniraju vaterpolo, da objekat sto je prije moguce bude u fnkciji. ,,Naša je želja i molba da se insistira na kvalitetu, jer je ovo značajan objekat, tako da ušteda na nekom od segmenata rada na njemu ne bi bila mudar potez. Bolje je  uraditi kvalietno, pa i da sačekamo nekoliko mjeseci, ali da onda kada dobijemo objekat,dobijemo maltene novi bazen” – zaključio je Nedović.

Stara gotovo koliko i gradski bazen je i fiskulturna sala Gimnazije i Srednje pomorske škole. Taj je objekat medjutim od danas u novom ruhu i to zahvaljujući  Ugovoru o donaciji vrijednom više od 112 hiljada eura, koji je na inicijativu Ministarstva sporta potpisan sa Ambasadom NR Kine u Crnoj Gori i to u okviru  projekta Ministarstva sporta  ,,Afirmacija školskog sporta” , čiji je cilj unaprjeđivanje uslova u nastavi fizičkog vaspitanja i podsticanje djece i omladine da se što više bave sportsko-rekreativnim aktivnostima.

Salu su u prisustvu velikog broja učenika i profesora, uz svečani program, otvorili ministar sporta Nikola Janović i ambasador NR Kine u Cg Cui Dživei, poručujući da su zajedničkom akcijom produžili vijek trajanja fiskluturne sale, a učenicima omogućili bezbjedno i komforno bavljenje sportsko rekreativnim aktivnostima u okviru nastave fizičkog vaspitanja, medju kojima već stasavaju raskošni sportski talenti.

,,Ovo je novi početak naše saradnje u oblasti sporta i obrazovanja i vjerujemo da nas u budućnosti čeka još sadržajnija saradnja Narodne Republike Kine i crnogorskih škola” – poručio je kineski ambasador u Crnoj Gori Dživei.

Zahvaljujući se ambasadoru i ministru Janoviću na podršci i vrijednoj donaciji, direktor Srednje pomorske škole Veljko Botica kazao je ,,da su dobili šansu da renoviraju salu i iskoristili je zahvaljujući prije svega  inicijativi njihovog Kotoranina i bivšeg učenika kotorske Gimnazije, danas ministra sporta Nikole Janovića”.

U rekonstrukciju sale uloženo je 120 hiljada eura, od čega je 56 hiljada eura obezbijedjeno od donacije kineske ambasade, dok su 64 hiljade eura investarale škole. U parteru je postavljen parket po FIBA standardima, sanirani su unutrašnji zidovi dvorane, uredjene svlačionice i postavljena oprema sa kojom se mogu postizati vrhunski sportski rezultati. 

Komentari: 0

Novi komentar