Premijer Libana poručio

Vraćam se za dva dana

Premijer Libana Saad Hariri, koji je izazvao krizu u svojoj zemlji ostavkom podnijetom tokom posjete Rijadu, najavio je da će se vratiti kući u naredna dva dana.
Objavljeno: 14. 11. 2017 - 16:53 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je na svom Tviter nalogu napisao da je OK i da će se vratiti bez svoje porodice koja će ostati u "njihovom domu" u Saudijskoj Arabiji, prenio je AP.

To je njegov prvi tvit za nešto više od nedjelju dana. Predsjednik Libana Mišel Aun odbio je da prihvati ostavku dok se Hariri ne vrati u zemlju.

Liban smatra da su Haririja na taj korak primorali saudijski patroni i da je tamo morao da ostane protiv svoje volje.

On je u intervjuu za libansku televiziju u nedjelju porekao takve izvještaje i najavio prvi put da se u Liban vraća uskoro.

Neki libanski zvaničnici su rekli da bi trebalo da se vrati sa svojom porodicom, kako bi se oslobodio svakog saudijskog pritiska.

Hariri je podnio ostavku usred rastuće napetosti između Saudijske Arabije i Irana.

On je kritikovao libanski proriranski Hezbolah u unaprijed snimljenom obraćanju preko saudijske televizije 4. novembra, u kome je objavio ostavku i rekao da se plaši za svoju bezbjednost.

Hezbolah je član Haririjeve koalicione vlade. Ta ekstremistička organizacija je Haririjevu ostavku označila kao zavjeru za izazivanje haosa u Libanu i pozvala ga da se vrati.

Hariri ima i libansko i saudijsko državljstvo i kuće u Saudijskoj Arabiji. Njegova žena i djeca godinama žive u kraljevini.

U međuvremenu je libanski ministar spoljnih poslova otputovao u Brisel, prvu stanicu svoje evropske turneje u cilju da dobije podršku za stabilnost svoje zemlje nakon Haririjeve ostavke.

Ministar Gibran Basil će poslije Brisela posjetiti Pariz radi diplomatske podrške i da objasni predviđanja Libana nakon iznenadnog poteza premijera.

 

Foto: Reuters

Komentari: 0

Novi komentar