Od početka godine

Više od 368 miliona eura stranih direktnih investicija

Ukupan priliv stranih direktnih investicija u prvih osam mjeseci ove godine iznosio je 368,2 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 83,4 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke Crne Gore.
Objavljeno: 14. 11. 2017 - 18:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u prvih osam mjecesi iznosio 284,7 miliona eura i bio je 28,4 odsto veći nego u uporednom periodu.

- Takva kretanja rezultat su povećanja ulaganja u formi interkompanijskog duga i nekretnina, kao i značajno manjeg povlačenja stranih direktnih investicija u poređenju sa prošlom godinom.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 20,2 miliona eura, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 63,2 miliona eura - navodi se u Biltenu CBCG.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja, dodaje se, iznosio je 199,8 miliona eura, što čini 54,3 odsto ukupnog priliva. Od toga je u nekretnine uloženo 96,8 miliona eura, a u preduzeća i banke 103 miliona eura.

- Priliv stranih direktnih investicija u formi interkompanijskog duga iznosio je 160,1 milion eura ili 43,5 odsto ukupnog priliva. Priliv novčanih sredstava po osnovu povlačenja sredstava rezidenata investiranih u inostranstvu iznosio je 8,2 miliona eura - dodaju iz CBCG.

Komentari: 0

Novi komentar