EBU zabrinut za Javni servis

Procedure mogu dovesti do opstrukcije pozitivnog razvoja RTCG

Evropska radiodifuzna unija - EBU uputila je danas pismo podrške Radio-televiziji Crne Gore u kojem apeluju, kako navode iz Javnog servisa, na crnogorski parlament da se uzdrži od ishitrenih odluka o opozivu članova Savjeta. 
Objavljeno: 14. 11. 2017 - 19:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

Pismo koje potpisuje generalni direktor EBU-a, Noel Karan, stiglo je u susret sjutrašnjoj sjednici skupštinskog Administrativnog odbora, kojoj će prisustvovati član Savjeta RTCG Nikola Vukčević, a na kojoj će se odlučivati da li će on ostati član tog tijela.

Ono je upućeno predsjedniku parlamenta Ivanu Brajoviću, šefu delegacije EU Aivu Oravu, ministru pravde Zoranu Pažinu, šefici misije OEBS-a u Crnoj Gori Maris Davije, kao i predsjedniku Savjeta RTCG Vladimiru Pavićeviću.

- U ovoj situaciji, duboko smo zabrinuti da bi nedavno pokrenute procedure protiv nekih članova savjeta RTCG mogle dovesti do paralize u radu tog tijela i na taj način opstruirati nastavak pozitivnog razvoja RTCG - navodi se u pismu koje je Javni servis dobio iz vrha zajednice evropskih javnih servisa.

Prevod dopisa generalnog direktora EBU-a, Noela Karana, RTCG je integralno prenio na svom portalu.

- Kao generalni direktor Evropske radiodifuzne unije, profesionalne asocijacije evropskih javnih radiodifuznih servisa, pišem vam tražeći vašu podršku koja je ključna ne bi li se Savjetu crnogorskog radiodifuznog emitera RTCG obezbijedio kapacitet odlučivanja.

Savjet je tijelo koje ima kapacitet strateškog odlučivanja u RTCG i donosi važne odluke o investicijama i finansijskim planovima, te proizvodnji radiodifuznog emitera. RTCG je pod trenutnim menadžmentom u procesu važnih reformi i onemogućivanje Savjeta da donosi odluke imalo bi negativan uticaj ne samo na trenutne reforme, već i , što je još važnije, na kapacitet javnog emitera da ispunjava svoje obaveze prema društvu.

RTCG je važan član EBU. EBU obezbjeđuje dugoročnu stratešku, profesionalnu i pravnu pomoć za reforme i tranziciju RTCG, a takođe je pružao podršku RTCG u razvoju aktuelne strategije. Riječ je o strateškom dokumentu koji se bazira na principima uredničke nezavisnosti i autonomije u radu javnog medijskog servisa.

Primjetni su kontinuirani napori koje menadžment RTCG i Savjet preduzimaju kako bi ispunili obavezu javnog radiodifuznog emitera da informiše, obrazuje i zabavi građane i sve segmente društva u skladu sa evropskim standardima i najboljom praksom. Kao članica EBU, RTCG je snažno posvećena implementaciji vrijednosti javnih medijskih servisa koje su jednoglasno usvojile sve članice EBU na generalnoj skupštini u Strazburu 2012. Te vrijednosti, kao temelji kredibilnosti i povjerenja javnih medijskih servisa u društvu, su nezavisnost, univerzalnost, diverzitet, odgovornost, inovacije i kvalitet.

Komesar za proširenje EU Johanes Han nedavno je tokom Medijskih dana EU i Zapadnog Balkana, održanih u Tirani 8. i 9. novembra, pomenuo da EU radi na strategiji za region koja će se fokusirati na procjenu primjene vrijednosti Evrospke unije kod kandidata za ulazak u EU.

Takođe bismo željeli da naglasimo činjenicu da je RTCG jedina članica iz regiona zapadnog Balkana koja je uspostavila sopstvenu redakciju za istraživačko novinarstvo, što stimuliše i obezbjeđuje izvrstan primjer drugim emiterima u regionu.

U ovoj situaciji, duboko smo zabrinuti da bi nedavno pokrenute procedure protiv nekih članova savjeta RTCG mogle dovesti do paralize u radu tog tijela i na taj način opstruirati nastavak pozitivnog razvoja RTCG.

Razumjeli smo da u skladu sa čl 46 Zakona o RTCG; Savjet RCTG ne može donositi validne odluke ukoliko je, zbog okončanja manadata određenih članova, broj članova manji od 7. To znači da ako više od dva člana podnesu ostavku ili su prisiljeni da daju ostavku ili ih parlament opozove, Savjet gubi kapacitet da djeluje, te na taj način ne samo da nastupa blokada u daljoj transformaciji RTCG, već se dovodi u pitanje i efikasno ispunjavanje njenih obaveza kao javnog medijskog servisa. Imajući u vidu taj rizik, računamo na parlament da će obezbijediti da Savjet RCTG, kao vrhovni organ odlučivanja, nastavi rad.

Posebno, apeluje na parlament da se uzdrži od ishitrenih odluka o opozivu članova Savjeta. Takve odluke bi trebalo da uslijede jedino nakon zavšetka nezavisnog ispitivanja svih činjenica i nakon što se tim članovima Savjeta pruži mogućnost da objasne okolnosti. Tamo gdje su sudski procesi već pokrenuti, očekujemo da parlament suspenduje proceduru i sačeka odluku suda.

U svakom slučaju, parlament bi trebalo da se postara da se održi minimum od sedam članova savjeta u svakom trenutku, što je od ključne važnosti za pravilno funkcionisanje javnog servisa, posebno u susret izborima naredne godine.

EBU je spremna da podijeli iskustvo i najbolju praksu savjeta ostalih svojih članica - stoji u pismu generalnog direktora EBU-a.

Komentari: 0

Novi komentar