Memorijska proteza

Napravljeni implanti za bolje pamćenje

Tim istraživača sa Univerziteta Južna Kalifornija razvio je „memorijske proteze“ - implantate koji bi mogli da poboljšaju ljudsko pamćenje, a njihovo otkriće prezentovano je na Institutu za neurologiju u Vašingtonu.
Objavljeno: 14. 11. 2017 - 23:42 Promjenite veličinu teksta: A A A

Uređaj se sastoji od elektroda koje se ugrađuju u mozak i trebalo bi da oponaša prirodne procese pamćenja praveći male električne napone u hipotalamusu, dijelu mozga zaduženom za učenje i pamćenje.

Kako su u pitanju elektrode koje imitiraju uobičajene aktivnosti mozga, naučnici se nadaju da bi mogle da pomognu ljudima sa poremećajima u pamćenju, poput demencije.

Dvadeset dobrovoljaca učestvovalo je u eksperimentu koji je sproveo ovaj tim naučnika. Njima su prikačene elektrode, a zatim im je zadata jednostavna memorijska igra.

Svakom učesniku prikazane su fotografije u kratkoj prezentaciji, a 75 sekundi kasnije njihov zadatak bio je da se prisjete onoga što su vidjeli.

Istraživači su zatim, posmatrajući aktivnost neurona, pokušali da ustanove šta se dešava u njihovom mozgu, kako bi saznali koji djelovi mozga su bili aktivni kad su pokušavali da prizovu sjećanje.

U nastavku ispitivanja naučnici su upotrijebili implantate na ispitanicima kako bi stimulisali djelove mozga koji su u prethodnom eksperimentu bili aktivni.

Kako je istraživanje pokazalo, ovaj uređaj može da pospješi rezultate testova memorije za 30 odsto. Istraživači se nadaju da će se u budućnosti koristiti u poboljšanju pamćenja, vida i pokreta. 

Komentari: 0

Novi komentar