Ambasador Palestine u Crnoj Gori

Politička rivalstva da ostanu u okviru vladavine prava

  Nadam se, kada je politička situacija u Crnoj Gori u pitanju, da će politička rivalstva ostati u okviru vladavine prava i međusobnog poštovanja svih aktera - kazao je za Pobjedu Rabi Alhantouli, ambasador Palestine u Podgorici. Istakao je da je, otkad je došao u Crnu Goru, svjedok „zanimljivog političkog života“.Objavljeno: 15. 11. 2017 - 07:33 Promjenite veličinu teksta: A A A

 - Stigao sam nekoliko dana prije izbora prošle godine i prisustvovao samom izbornom procesu i njegovim posljedicama. Naravno, razvoj situacije i dalje traje, od članstva u NATO-u, do procesa EU integracija i regionalnih interakcija. Ono čemu se nadamo je da će politička rivalstva ostati u okviru vladavine prava i međusobnog poštovanja svih aktera – rekao je Alhantouli. POBJEDA: Kako ocjenjujete odnose Crne Gore i Palestine?

ALHANTOULI: Otvaranje Ambasade države Palestine u Podgorici prije godinu imao je cilj da unaprijedi već postojeće prijateljske odnose naših zemalja i naroda, kao i da razvije bilateralne odnose na svim nivoima. Zajedno sa Vladom Crne Gore uspjeli smo da pokrenemo zvanične odnose ovog tipa, npr. ministri spoljnih poslova naših zemalja dr Malki i dr Darmanović ovog septembra su na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija potpisali novi sporazum o bilateralnoj saradnji. Mi sada radimo na njegovoj implementaciji i jedna od komponenti je i ekonomska saradnja, koja će početi jednim forumom namijenjenim preduzetnicima i kompanijama. Crna Gora je dio velike većine zemalja, uključujući i većinu članica Evropske unije, koje su zauzele principijelan stav zasnovan na međunarodnim zakonima i rezolucijama UN-a koje se bave pravima palestinskog naroda, uključujući i prava na slobodu, mir i život u nezavisnoj i suverenoj Palestini. Čineći ovo, Crna Gora pomaže dostizanju pravednog i trajnog mira zasnovanog na međunarodnim uslovima o dvodržavnom rješenju.

POBJEDA: Kao ambasador zemlje koja se nalazi u trusnom regionu Bliskog istoka, kako biste ocijenili bezbjednosnu situaciju na Zapadnom Balkanu?

ALHANTOULI: Jasno je da je Balkan prošao kroz teška vremena u novijoj modernoj istoriji, ali mogu vam reći da nema mnogo stvarnih sličnosti sa situacijom u Palestini i na Bliskom istoku, na sreću! Palestina i dalje pati zbog posljednje vojne okupacije te vrste na planeti Zemlji, koja predstavlja jedinu stvarnu prijetnju miru i bezbjednosti u našem regionu, ali i na svjetskom nivou. Kršenje naših osnovnih prava i nepravda koja nam je nametnuta već 70 godina, jesu  i uvijek će biti jedan od glavnih uzroka turbulencija u regionu. I iskusili smo u prošlosti da ono što se desi u svetoj zemlji ne ostaje samo tu. Zbog toga je naše političko vođstvo potpuno posvećeno postizanju pravednog i trajnog mira zasnovanog na dvodržavnom rješenju i traži pomoć međunarodne zajednice za implementaciju istog, međutim još uvijek nijesmo stigli dotle.

POBJEDA: Danas je godišnjica usvajanja Deklaracije nezavisnosti Palestine. Šta ovaj dan znači za vas?

ALHANTOULI: Danas, 15. novembra, je 29. godišnjica Deklaracije nezavisnosti koja je usvojena od našeg parlamenta u egzilu i objavljena od Jasera Arafata 1988. godine. To je ključan datum jer smo ovom deklaracijom mi Palestinci, zarad mira, napravili istorijski ustupak pristavši da osnujemo sopstvenu državu na svega jednoj četvrtini prvobitne teritorije Palestine i odlučili da prihvatimo uslove međunarodne zajednice. Tužna realnost je da međunarodna zajednica nije uspjela da sprovede svoje uslove i okonča izraelsku okupaciju i samim tim učini našu nezavisnost efektivnom.

POBJEDA: Na koji način ćete proslaviti taj dan u Crnoj Gori?

ALHANTOULI: U Crnoj Gori ćemo ovaj dan obilježiti zajedno sa još jednim važnim datumom, a to je Međunarodni dan solidarnosti sa palestinskim narodom. Za ovu priliku, 29. novembra, organizujemo umjetničku izložbu mlade palestinske umjetnice Rime Almozajen pod nazivom ‘Palestina, simbol i boja’, a koja će biti upriličena u Kuslevovoj kući i trajaće nedjelju dana, a uz to organizujemo i veliki broj informativnih sastanaka i prezentacija sa medijima, studentima i političkim partijama.

Komentari: 1

kosmarkov

15. 11. 2017 - 08:51

Regulisace to Milivoje grizigono dsz i ono. Pohapsi opoziciju i nema rivalstva.
Novi komentar