Crvena potjernica za Božovićem

Jednog od vođa kavačkog klana traže međunarodne policije

Za Kotoraninom Igorom Božovićem raspisana je međunarodna potjernica po naredbi Višeg suda jer je utvrđeno da optuženi za stvaranje kriminalne organizacije nije u Crnoj Gori – saznaje Pobjeda iz izvora bliskih istrazi.Objavljeno: 15. 11. 2017 - 06:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema nezvaničnim informacijama, istražitelji nemaju pouzdanih saznanja u kojoj zemlji se Božović krije, ali tvrde da očekuju pomoć od kolega u njegovom pronalaženju i hapšenju. On i Slobodan Kašćelan slove za vođe kavačkog klana. Božović je ZIKS napustio 4. avgusta, nakon što je odležao petogodišnju kaznu zbog šverca droge.

Specijalno tužilaštvo je nakon pet dana tražilo da mu se odredi pritvor radi nesmetanog vođenja postupka i da Božović ne bi uticao na saizvršioce koji su u bjekstvu. Božović krajem avgusta nije došao na ročište na kojem je razmatrana optužnica i nakon toga istražitelji su tražili raspisivanje nacionalne potjernice. Presudom Višeg suda, Božović je osuđen 2013. godine na pet godina zatvora zbog posredovanja u švercu kokaina.

Istom presudom osuđen je Tomislav Martinović iz Tivta na tri godine, jer je pomagao Božoviću i svom ocu Božidaru Martinoviću u švercu droge. Prema toj optužnici, okrivljeni Božović je u novembru 2011. godine na teritoriji Crne Gore i inostranstva posredovao u kupoprodaji 35,98 kilograma kokaina.

Dok je bio u zatvoru, Tužilaštvo je protiv njega, njegovog sina Vladimira i još 14 osoba podiglo optužnicu za kriminalno udruživanje, davanje mita, zelenaštvo, iznudu, teško djelo protiv opšte sigurnosti, šverc droge, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

U septembru su uhapšeni policijski inspektor Zlatko Samardžić i Ilija Dedović, koji su sa Tužilaštvom potpisali sporazum o priznanju krivice, ali vijeće Višeg suda nije prihvatilo nagodbu. Božović je, prema potvrđenoj optužnici, zajedno sa  Slobodanom Kašćelanom krajem 2010. godine organizovao kriminalnu grupu koja se bavila dilovanjem droge, reketiranjem, pranjem novca i zelenašenjem. Osim Božovića i Kašćelana, u bjekstvu su Igor Božović, Vladimir Božović, Miloš Radonjić, Siniša Vlahović, Aleksandar i Igor Đurišić i Davor Prelević. Optužnica je podignuta protiv Kotoranina Gorana Ljubatovi ća, Nikole i Igora Andrića, Tripa Moškova, Stefana Brnovića, Aleksandre Bogdanović i Podgoričanina Đerđa Camaja. Na drugom ročištu pred vijećem Višeg suda okrivljeni Igor Dedović priznao je da je bio član kavačke grupe, koja je pratila kretanje suparničkog klana – škaljaraca. Dedović je potvrdio navode Tužilaštva da su pomoćnik policije u Kotoru Zlatko Samardžić, kapetani duge plovidbe Igor Andrić, Tripo Moškov i nedavno ubijeni Goran Lenc povezani sa „visokorangiranim članovima kavačkog klana“.  

Komentari: 0

Novi komentar