U Egiptu otvorena izložba

Predmeti iz Tutankamonovog groba po prvi put pred publikom

U Egiptu je otvorena izložba na kojoj su prikazani do sada neviđeni predmeti iz čuvenog groba faraona Tutankamona.
Objavljeno: 15. 11. 2017 - 22:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Najmanje 55 komada tekstila ukrašenih zlatom nađenih u grobu faraona, poznatog kao Kralj Tut, biće prikazani javnosti prvi put od kad su otkriveni 1922. godine, rekao je njemački konzervator Kristijan Ekman. 

On je rekao da su komadi čuvani u skladištu u Egipatskom muzeju u Kairu oko 95 godina, a da nisu restaurirani ili naučno ispitani. Rekao je da ti predmeti ukazuju na mrežu društvenih i kulturnih veza koje su karakteristične za istočno Sredozemlje sve do antičkog doba. 

"Ti komadi su povezani sa kočijama Tutankamona. Nažalost, bili su u vrlo lošem stanju", rekao je on. 

Neki prikazuju tradicionalne egipatske motive dok su na drugima šare koje su bile rasprostranjene na istočnom Mediteranu u drugom milenijumu prije nove ere, rekao je on. 

Ministar za antikvitete Kaled el Anani otvorio je izložbu pod nazivom "Neviđeno blago Tutankamona", povodom 115. godišnjice Egipatskog muzeja u Kairu. 

Hauard Karter otkrio je skoro netaknut grob Tutankamona u Dolini kraljeva. Kraljevo mumificirano tijelo bilo je u zlatnom sarkofagu okruženo dragocjenim predmetima. 

Tutankamon je vladao Egiptom prije više od 3.000 godina. Otrkiće njegovog groba ga je učinilo najčuvenijim egipatskim faraonom i inspirisalo talas interesovanja za drevnu civilizaciju zemlje.

Foto: Tanjug/AP/Nariman El-Mofty

Komentari: 0

Novi komentar