Leks Agrokor

Sberbanka će u zamjenu za dug tražiti Merkator?

Okružni sud u Ljubljani potvrdio je žalbu Sberbanke i odbacio valjanost Leks Agrokora za Sloveniju. Na taj način, ruska banka će moći da zatraži "Merkator" u zamjenu za dug "Agrokora", piše portal Seebiz.
Objavljeno: 17. 11. 2017 - 12:53 Promjenite veličinu teksta: A A A

Leks Agrokor, po kom su hrvatske vlasti preuzele upravljanje velikim dugovima koncerna "Agrokor", prema mišljenju Okružnog suda u Ljubljani, ne poštuje načelo jednakog tretmana poverilaca.

Način sprovođenja restrukturiranja "Agrokora" koji je izabrala Hrvatska – takozvana materijalna konsolidacija – izjednačava povjerioce koji su u različitim položajima.

Po Leks Agrokoru, povjerioci koji imaju potraživanja prema bolje stojećim djelovima "Agrokorovog" konglomerata bili bi plaćeni slabije nego inače, a oni koji imaju potraživanja od loših firmi u okviru koncerna biće plaćeni bolje nego što bi bili inače.

Ovo je u suprotnosti sa slovenačkim stečajnim zakonom, i zato što "Agrokor" ima povjerioce i imovinu u Sloveniji, Okružni sud u Ljubljani nije prepoznao valjanost Leks Agrokora za Sloveniju.

Sud je prihvatio odluku na osnovu žalbe ruske Sberbanke, odnosno slovenačke filijale Sberbanke. Sberbanka je "Agrokorov" povjerilac i traži da dobije dionice "Merkatora", koji je među onim djelovima "Agrokora" koji rade bolje.

Ukoliko bi u Sloveniji važio Leks Agrokor, vanredni upravnik hrvatskog koncerna Ante Ramljak bi mogao da proda "Merkator" i da prihod podijeli svim kreditorima, kaže za "Dnevnik" profesor na ljubljanskom Pravnom fakultetu Miha Juhart. Sada je najvjerovatnije da će Sberbanka pokušati da stekne veći dio "Merkatora" na sudu.

Ranije je Sberbanka preuzela 18,53 posto dionica u vlasništvu "Agrokorove" holandske kompanije "Agrokor B. V."

Žalbu protiv Leks Agrokora u Sloveniji uložila je slovenačka vlada, ali je sud zbog nedostatka pravnog interesa odbio. Vlada je tvrdila da bi Leks Agrokor imao negativan uticaj na suverenitet, sigurnost ili javni interes Slovenije.

"U svakom slučaju, cilj koji smo postavili smo postigli", izjavio je za agenciju STA ministar privrede Slovenije Zdravko Počivalšek. "Odluka suda, po mom mišljenju, omogućava stabilizaciju Merkatora na brži i efikasniji nacin", dodao je on.

Rekao je da o budućim potezima Sberbanke ne može govoriti, ali je priznao da će sada poverioci "Agrokora" moći da zahtijevaju plaćanja iz "Agrokorovog" udjela u "Merkatoru".

Komentari: 0

Novi komentar