Cetinje

Marković, Savićević i Bogdanović položili kamen-temeljac za gradski stadion

Premijer Duško Marković, gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović i predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević položili su danas kamen-temeljac za novi gradski stadion na Cetinju.
Objavljeno: 17. 11. 2017 - 17:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kapacitet stadiona koji će se zvati „Sveti Petar Cetinjski“ iznosiće pet hiljada i 192 gledaoca, što je u skladu sa zahtjevima UEFA-e za odigravanje reprezentativnih utakmica.

Gradonačelnik Aleksandar Bogdanović kazao je da će Cetinje za tri godine dobiti moderan objekat koji će dati snažan impuls razvoju, ne samo cetinjskog, već i crnogorskog sporta u cjelini i dodao da pored svih aktivnosti i mnogobrojnih projekata koje su realizovani u proteklom periodu, i svih onih značajnih investicija koje slijede, izgradnja novog fudbalskog stadiona predstavlja projekat od posebnog značaja za grad i građane.

- Suvišno je spominjati značaj i uticaj sporta na razvoj mladog čovjeka. I zato ćemo biti još više ponosni ukoliko budući stadion doprinese otkrivanju sportskih talenata koje naš grad nesumnjivo ima, a čiji će razvoj biti posebno valorizovan upravo realizacijom ovog projekta – istakao je Bogdanović.

Predsjednik FSCG Dejan Savićević kazao je da je od nastajanja same ideje o izgradnji fudbalskog stadiona na Cetinju, Fudbalski savez osjećao obavezu da pomogne u njegovoj realizaciji.

- Bio je to odgovoran odnos Saveza prema istoriji ovog grada, prema Lovćenu kao najstarijem crnogorskom fudbalskom klubu, kao i prema generacijama izuzetnih igrača koji su stasavali na Obilića poljani. Pripreme za današnji dan i početak radova su možda malo duže trajale, ali smo svi zajedno, i Prijestonica, i Vlada i FSCG željeli da potpuno spremni uđemo u njegovu realizaciju, prije svega da imamo kvalitetan projekat i da imamo stabilne izvore finansiranja. Mislim da smo u tome uspjeli i da će u predviđenom roku radovi biti završeni – kazao je Savićević. On je istakao da će novi stadion biti od kapitalnog značaja za crnogorski fudbal i osim što će na njemu svoje zvanične utakmice igrati cetinjski klubovi, namjera je da i nacionalne selekcije, počev od A reprezentacije pa do mlađih kategorija, svoje zvanične utakmice igraju na ovom sportskom objektu.

Postavljanju kamena temeljca predhodila je revijalna utakmica između dva cetinjska fudbalska kluba – Lovćena i Cetinja.

Izgradnja novog fudbalskog stadiona na Cetinju počela je 60 godina nakon otvaranja sadašnjeg stadiona na Obilića poljani.

Projekat izgradnje novog stadiona vrijedan je gotovo 9 miliona eura, a realizuju ga Prijestonica Cetinje, Vlada Crne Gore i Fudbalski savez Crne Gore.

Novi stadion, po svojim karakteristikama, zadovoljavaće najzahtjevnije standarde UEFA, čime će se stvoriti uslovi za odigravanje međunarodnih utakmica i utakmica nacionalnih selekcija – saopšteno je ranije iz Prijestonice.

Ukupan kapacitet iznosiće 5 hiljada i 192 gledaoca, dok je organizaciono podijeljen na četiri segmenta. Istočni segment čini istočna tribina kapaciteta 2 hiljade i 103 gledaoca na tribini i 98 u ložama. Zapadni segment je u arhitektonsko gradjevinskom smislu sličan istočnom, ali je distribucija sadržaja dijelom izmijenjena, prilagodjeno potrebama fudbalskih ekipa, delegata i osoblja na utakmicama, kao i zahtjevnim potrebama medija. Zapadna tribina stadiona je kapaciteta 2 hiljade i 129 gledalaca na tribini i 145 u ložama. Sjeverni segment čini nenatkrivena tribina kapaciteta 717 mjesta rezervisana za gostujuće navijače, dok južni segment čini prizemni dio opredijeljen za komercijalne sadržaje orjentisane na pristupni trg.

Radove izvodi firma „Erlang“ a rok završetka je tri godine.

1711markovict2

Projekat je vrijedan oko devet miliona eura.

Ministarstvo finansija je zaduženo da u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizmaDirekcijom javnih radova planira u kapitalnom budžetu za 2018. godinu sredstva u iznosu do 1.395.000 eura, a u 2019. i 2020. godini sredstva do visine od po 1.500.000 eura na ime kofinansiranja projekta izgradnje fudbalskog stadiona na Cetinju.

 

Komentari: 14

Jovan

17. 11. 2017 - 15:29

Lijepa vijest kojoj bi se trebao svako iskreno obradovati
LošMi

17. 11. 2017 - 15:47

Svako ko pameti nema.
Gornje mrke

17. 11. 2017 - 16:03

Ovako je bilo za MACOC, Fabriku čokolade, Žičaru Cetinje -Kotor,... Vlada opredjeljuje za naredne tri godine 4.350.000,00 eura. A one 4.650.000,00 treba da finansiraju FS CG i Prijestonica.. Računajte tamo neđe do 2030.godine i to ako bude. Prijestonica dužna preko 25 miliona eura. Nema nešto naroda - odbornici DPS-a i zaposleni u Prijestonici. Više zastava nego ljudi.
Shade

17. 11. 2017 - 16:28

Lijepa vijest, ali hleba dajte, hleba...
Gojko

17. 11. 2017 - 17:07

E čuješ ovoga oce "hleba" nikad se u Crnoj Gori nije tako govorilo dok nije dosao "Pink TV" . Naši stari su govorili hljeb ili ljeb !
hleb ,kruh ekmet , mekofuk

17. 11. 2017 - 18:07

Mozes ga zvati kao zelis al njega nema , nema , pa nema . Znas kako bi valjala jedna kriska da se prismoci uz cokoladu ?
A ti bi

17. 11. 2017 - 18:41

i stadion, i žičaru, i fabriku čokolade, i kruha, i... E pa dobićeš, ali malo morgen.
Bez muke se ...

18. 11. 2017 - 09:58

Lijepo li je kukat i molit da ti nešto pane s neba. A na građevinu ne možeš nać Crnogorca svijećom da ga tražiš. Radi pa ćeš imat 'hleba i mleka'. Da bi se nešto napravilo treba udarit prvu lopatu. I preznojit se dobro. Mada pitam se ko bi zaposlio tebe tako negativnog.
Marko

17. 11. 2017 - 17:47

Zasto ove avetinje iz opozicije boli sto se gradi stadion
Zbilja, ko je avetinja

17. 11. 2017 - 19:46

Ili onaj koji misli da će se graditi stadion, ili onaj koji zna da se neće ni graditi ni napraviti?
Cetinje

17. 11. 2017 - 21:48

Po ovim komentarima se vidi ko zeli dobro Cetinju a kome nema pomoci
"Boys"

18. 11. 2017 - 00:46

Neka, ipak se pokrece ...ma, divno je biti Cetinjanin svake četiri godine a isplativije iz Mojkovca il Niksica...
Budo

18. 11. 2017 - 01:20

Ovaj Dejo je potpuno prska
pljevaljski jalijas

18. 11. 2017 - 17:12

Niko nije protiv izgradnje stadiona ako Cetinje finansiski moze.Po ugledu na sve juzne gradnje ali sa svojim novcem Pljevlja treba da stvaraju svoje sportske arene.Pljevlja imaju dobro stojece companije koje trebaju donacije ostavljati u svoju avliju a ne tamo negje gdje se sa Pljevljima I pljevlacima sprdaju.Oformi ce se gradevinske firme I zaposliti svoje građanstvo a uz svoju el.enerdiju sve ce biti povoljnie.Cekanja nema lopatu u ruke , kolica sa cementom I temeljc pod hitno.
Novi komentar