Primjena odredbe o korišćenju zimskih guma počela 15. novembra

Duboke šare za bezbjedan put

Prema odredbama Zakona o bezbjednosti u saobraćaju, od 15. novembra obavezno je korišćenje zimskih pneumatika. Iz auto-centra ,,Šahović“ savjetuju da bi svaki vozač na automobilu trebalo da ima zimske gume, ne da bi izbjegao eventualne kazne, nego zbog toga što zimska guma čini putovanje bezbjednijim.Objavljeno: 18. 11. 2017 - 06:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Zavisno od proizvođača, standardne nove gume za srednju klasu automobila koštaju između 40 i 60 eura, dok se cijena polovnih kreće od 15 do 20. Zamjena sve četiri gume sa balansiranjem košta oko 20 eura, a ukoliko je potrebna i reglaža, to je još oko 20 eura po trapu.

Pneumatici

Vulkanizer iz auto-centra ,,Šahović“ Elvir Đoković objašnjava da bi u zimskom periodu, na automobilu trebalo imati sve četiri zimske gume sa dubinom šare od najmanje četiri milimetra.

- To mogu da budu i polovne gume, ali potrebno je obratiti pažnju na godinu proizvodnje i dubinu šare. Naravno, preporučuju se nove gume, a moraju da se mijenjaju na vrijeme, jer tako najduže traju – savjetuje Đoković.

Napominje da je, što se tiče Podgorice, dovoljno imati i dvije zimske gume na pogonskim točkovima, ali ko putuje prema sjeveru ili ka moru preko Cetinja, obavezno bi trebalo da ima sve četiri zimske gume.

- Zimske gume stavljaju se kad temperatura padne ispod sedam stepeni, ali odgovorni vozači pneumatike zamijene i prije propisanog roka. Uzalud imate dobar kočioni sistem na automobilu ako po snijegu ili ledu vozite na ljetnjim gumama– upozorio je Đoković.

Sa hladnim danima obavezna preporuka je i sipanje antifriza i zamjena metlica na brisačima.

Antifriz i brisači

- Svaki vlasnik automobila prije hladnoća obavezno treba da provjeri nivo antifriza. Za Podgoricu, dovoljna je koncentracija tečnosti za temperature od 15 do 20 stepeni, ali ko ide na sjever obavezna koncentracija je makar 35 stepeni– preporučuje Đoković.

Upozorava i da bi trebalo zamijeniti metlice na brisačima, koji tokom ljeta stradaju od vrućine.

- Od njih u dobroj mjeri zavisi vidljivost prilikom padavina, pa ih je najbolje promijeniti. Neka su i najobičnije, samo da su nove – kaže Đoković.

Za vozače koji putuju u krajeve gdje ima mraza i leda, savjet je da kedere na vratima i metlice na brisačima namažu uljem ili glicerinom, kako bi spriječili zamrzavanje tih gumenih djelova.

(opširnije u Pobjedi)

Komentari: 2

RAŠO

18. 11. 2017 - 14:08

Stavili bi svi duboke šare i nove gume na vozila ali narod nema para, pa većina vozi na polovne gume koje je neko uvezao i koje su odbačili oni što su imali novca za nove. Nama su i polovne dobre. Dao bog da narod ima para pa će te viđet, neće samo mijenjat gume na vozila, već čitavo vozilo, nemate ih što učit. Pametan je naš narod, ali kad se nema krpi sa onim što ima.
DOT 4916

18. 11. 2017 - 17:00

Vazno je da gume nijesu starije od 4 godine jer usled procesa starenje gube potrebnu mekocu i prijanjanje na podlogu pa i ako nijesu nikad vozene . To CG prodavci precutkuju jer takve nabavljaju po minimalnim cijenama . Iskusniji i pazljiviji vozac moze progurati i sa nekim starijim gumama na zakonskoj granici izbjegavajuci voznju u ekstremnim uslovima .
Novi komentar