Deklaracija o opstanku srpskog naroda biće predstavljena 1. decembra

Beograd odlučio da Dodik zastupa sve Srbe

Tekst ,,Deklaracije o opstanku srpskog naroda u regionu“ trebao bi javnosti da bude predstavljen 1. Decembra, upravo na dan kada je 1918. godine proglašena kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, a Crna Gora kao stara država formalno prestala da postoji.Objavljeno: 18. 11. 2017 - 07:33 Promjenite veličinu teksta: A A A

Da li je riječ o slučajnom podudaranju datuma ili je u Beogradu osmišljena prezentacija Deklaracije da bi se simbolično podsjetilo na vrijeme kada su svi Srbi, pod vlašću dinastije Karađorđevića , živjeli u jednoj državi? Redakcija Pobjede, uprkos nastojanjima, nije mogla da dobije odgovor od srpske administracije.

U timu za pisanje Deklaracije, kao što je naš list pisao, svoje predstavnike nijesu imali Srbi iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i ostalih zemalja regiona. Iako nijesu objavljeni razlozi zašto ih Srbija nije pozvala, očekuje se da će i oni prihvatiti Deklaraciju.

Jedini regionalni predstavnik je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, koji je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem inicijator pisanja Deklaracije.

U timu su i dekani beogradskog Pravnog i Filološkog fakulteta dr Sima Avramović i dr Ljiljana Marković, predsjednik Matice Srpske iz Novog Sada dr Dragan Stanić, profesor beogradskog Pravnog fakulteta dr Mirko Vasiljević i još nekoliko lingvista i stručnjaka za slavistiku čija imena nijesu saopštena.

Zbog tajnosti u radu i nepostojanja prave adrese da se dobiju odgovori koje zanimaju medije, kao što su - po kojem kriterijumu baš Dodik zastupa Srbe, da li se on najbolje razumije u probleme regionalnih Srba ili će Deklaracija najviše njemu koristiti - u dijelu javnosti u Srbiji, ali i u Crnoj Gori pisanje ovog dokumenta nazivano je novim memorandumom SANU i kamenom spoticanja regionalne saradnje.

Objašnjavajući da niko nema razloga da strahuje od objavljivanja Deklaracije i da ako ,,Albanac u Srbiji ima neka prava ili Crnogorac, onda ta prava treba da ima i Srbin u Crnoj Gori“,  Dodik je u intervjuu RTS-u naveo i da je Deklaracija moćna po tome što će to biti prvi zajednički dokument dvije države, Srbije i Republike Srpske.

- Mislim da je ona u završnoj fazi izrade, predvidjeli smo da će se u ovom mjesecu pojaviti u javnosti, najavio je Dodik i naglasio „Deklaracija nije protiv nikoga“.

Tačan datum predstavljanja ovog dokumenta, ipak, još nije utvrđen, a sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković kazao je da bi to najvjerovatnije moglo biti 1. decembra.

Pobjeda je za tačan datum objavljivanja pitala Peru Simića, Dodikovog portparola koji nam je u telefonskom razgovoru rekao: ,,Ne mogu vam ništa reći. Ukucajte deklaracija Dodik i sve ćete naći...“

Beogradske ,,Večernje novosti“ bliske srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću objavile su da će očuvanje srpskog jezika i kulture, poboljšanje demografske slike i ekonomsko jačanje srpske zajednice u zemljama u regionu i u svijetu - biti ključne tačke na kojima će počivati deklaracija o očuvanju srpske nacije i naroda, na kojoj zajedno rade Beograd i Banjaluka.

Dokument će biti deklarativni i pravni akt koji će usvojiti oba parlamenta i neće tretirati teritorijalni status Srbije i Republike Srpske.

(opširnije u Pobjedi)

Komentari: 32

R

18. 11. 2017 - 08:30

I Katnić kaže da Stbija i Rusija nemaju učešća u pokušaju državnog udara, pa mi nije jasno čiji bi drugi interes bio. A vječiti san Srbije je kako Crnu Goru stavit pod svoje okrilje. Jednom lm je to uspjelo nadam se neće nikad više.
Reagovati odmah !

18. 11. 2017 - 14:53

Sve okolne države regiona, Crna Gora, Makedonija, Kosovo, BiH i Hrvatska treba na vrijeme i veoma čvrsto i odlučno da reaguju na ovaj novi - stari Memorandum i Načertanije odnosno teritorijalne pretenzije i falsifikovanje istorije sa guslarskom mitomanijom Srbije prema susjedima pod plaštom tzv brige za kulturni identitet i sl gluposti. Dodikova ratna retorika, status velikog vođe Vučića, naoružavanje Srbije, kupovina raketnih sistema, ruskih MIG-ova, borbenih helikopterta, artiljerije i tenkova, ulaganja u vojsku i ubrzana militarizacija več viđena krajem 80-tih i početkom 90 -tih sa pojačanom patriotskom propagandom je napravila pustoš na području bivše SFRJ 90 -tih godina prošlog vijeka. Ovo je dokaz da se sprema revizionizam i revanš, opdnosno drugo poluvrijeme. Ako susjedne države ne preduzmu odmah diplomatsku inicijativu i aktivno alarmiranje EU, SAD i NATO bojim se da ne bude kasno.
Guest_5449

18. 11. 2017 - 09:36

DALI CE SUSJEDNE DRZAVE PO HITNOM POSTUPKU OSUDITI NOVI MEMORANDUM ?
Banjo

18. 11. 2017 - 10:27

Pa zar neko može da posumnja da Srbi rade nešto slučajno. Druga je stvar što posle bar dvije decenije popravljaju ono što su mudro odradili prije dvadeset godina. Što se tiče izbora svojih predstavnika tu su još bolji.Uvijek izaberu pravog. Ovoj što su ga sada izabrali ,rado je viđen gost i u okruženju i šire. Samo naprijed .Preko Lamanša pa za Rusiju.
Milutin

18. 11. 2017 - 10:33

Dodiku treba sto prije zabraniti ulaz u Crnu Goru a i srpskim politicarima koji zele nestabilnost u regionu.
Mišo

18. 11. 2017 - 17:32

Dodiku, Vučiću, Nikoliću, Dačiću i bar još stotini srpskih političara. Posle toga treba oduzeti državljanstvo ljudima kao što je kukavni Labud Dragić i zabraniti im takođe ulazak u Crnu Goru. Takvi stvarno nemaju tu šta da traže. Svaka njihova reč je za multietničku Crnu Goru uvreda. Oni crnogorski pristup nacionalnom pitanju i antifašizmu nisu u stanju ni da shvate. A Crnogorce u Srbiji ostavite nama na poverenje da se snalazimo i oni i mi (normalni Srbi) i sve ostale potlačene nacije, pre svega Albanci i Bošnjaci.
Kad ste izabrali 1 decembar

18. 11. 2017 - 10:52

neka vi onda nije sa srećom, nego naprotiv! Ne možete, i neće vam se dozvoliti da svoju sreću gradite na nesreći drugih!!!
Sonja

18. 11. 2017 - 11:01

Ovo je prevara da se pokrije presuda Mladicu i sporazum sa Kosovom. I pored toga treba drzave u regionu da reaguju a da ce medjunarodna zajednica to ne sumnjam. Slobov cilj u drugom pakovanju. Sreca sto smo u NATO pa mogu da sviraju. Dodik je zlo i ne treba mu dozvoliti da udje u nasu drzavu. Dok laprda o pravima srba zgrce milione. Uzas.
Srbin

18. 11. 2017 - 11:06

Ja se zovem "Marko Markovic", Podgoricanin od kad znamo familija za sebe, pricam kao i svi Podgoricani, oblacim se kao i svi mladi ljudi. Druzim se na fakultetu i sa onima koji su Srbi i Crnogorci i pravoslavni i katolici. E sad me zanima kako ce Dodik a i Mandic, da dodju na nas sto i slusaju nas sat vremena, prepozna da sam ja Srbin? Po jeziku, nosnji, po pjesmi koju pjevam, po gradu odakle poticem, po porodici iz koje poticem i kako ce identifikovati moju ugrozenost? Ni jedan me profesor nikada nije pitao sto sam po nacionalnosti, otac i majka su mi prosvetni radnici. I ko je ovdje ugrozen ja ili Dodik i Mandic sto ne mogu da ostvare svoje politicke ciljeve? I sto mi nude kao srpsku kulturu koja treba da bude moja: pisce iz Srbije, muziku iz Srbije i one iz Crne Gore za koje su oni odlucili da su Srbi? Ja bih Evropu ako se pitam i gradjasnku drzavu..
po mirisu

18. 11. 2017 - 15:28

Znas onu Ja sam Srbin na celo mi pise kosulja mi tamjanom mirise ?
cetinje10

18. 11. 2017 - 11:07

ISKRENO JAKO MI JE ZAO,,OBICNOG SRBINA,,KOJI SA OVIM NEMA NISTA A UVJEK JE ZA VODJE IMAO BOLESNIKE U GLAVU,KOJIMA JE ZLO MILIJE NEGO SVOJE DOBRO,SAMO O TOME DUMAJU,SMISLJAJU,I JOS SE PITAJU,STO IH NEKO TAMO NE VOLI,PA KAKO CE,,DOK IMATE OVAKVE PREDTSAVNIKE,ALI VI BIRALI VI TRPITE,,,OPET KAZEM CASNOG POSTENOG SRBINA MI JE ZAO,,OVO NIJESU SRBI,VEC IZRIDI SRPSKI,,KOJI NI SVOM NARODU NE ZELE DOBRO,,OSTAVITE SE OKOLNIH DRZAVA,,GLEDAJTE SVOJA POSLA....MASALA,,,IMATE IH DOSTA,TOGA VAM NE HVALI??????
CRNOGORSKI 007

18. 11. 2017 - 17:33

BRAVO NA KOMENTARU ,U POTPUNOSTI SE SLAZEM SA TOBOM,JEDNO MI NIJE JASNO ZASTO CASNI SRBI CUTE,KADA UVJEK SVASTA ISTRPE ZBOG OVIH .
Fahro

18. 11. 2017 - 11:48

Cisto mi dodje zao moje prijatelje i kumove koji se izjasnjavaju kao Srbi a i porijeklom su iz Srbije.Cestiti i posteni ljudi,primjeri u gradu i CG. Ali zahvaljujuci ovom,nazalost moram reci sljamu iz Beograda pa onda rep.Srpske ljude su jednostavno stavili u kos sa grupom koja nista drugo ne radi sem sto sije mrznju i zlo dje god se pojave.Nebih dalje da polemisem se jedne konatatacije koju svi vide: ta cijela generacija politicara pocev od onih u Bg pa preko Pg i Banjaluke vise su zla nanijeli Srpskom narodu u regiji nego i jedna druga da kazem pojava,drzava ili narod u istoriji.Amfilohija da ne pominjem jer je on slag na vrhu torte.Zalosno i jadno.
RAŠO

18. 11. 2017 - 14:00

Crnoj Gori nikada prijetnju nijesu predstavljali Srbi iz Srbije. Crnoj Gori su uvijek prijetnu predstavljali i sad predstavljaju posrbljeni Crnogorci u Crnoj Gorii i oni što su pošli na studije u Beogradu pa se posrbili. Ta elita Beogradska potpomognita Crnogorskim posrbicama pljuje po Crnoj Gori iCrnogorcima. Među njima se posebno ističu Matija Bećković iz Rovaca i Risto Radović iz Morače. Satrli bi Crnu Goru da mogu. A mogu samo blejat i jedan i drugi,
Fahro

18. 11. 2017 - 14:58

Totalno se slazem sa tobom.Jasno ko suza.
Astro

18. 11. 2017 - 18:38

...grihesite obojica, ovi odavde su samo, i uvijek su bili samo, izvodjaci tudjih radova...takodje mislm na sve nacionalne zajednice, ne dopustite da budete izvodjaci tudjih radova...
Krsto

18. 11. 2017 - 18:13

Zaboravili ste poserebljene Vlahe iz BiH, tačnije Republike Šumske. Nijesu mnogo manji negatori Crne Gore i Crnogoraca od naših poserebica.
Putnik Namernik

18. 11. 2017 - 12:42

Kao i obicno braco srbi. "Deklaracija o opstanku srpskog naroda" ce biti na uštrb svih ostalih naroda u regionu. Po principu "da komšiji crkne krava" ili "posle mene potop", braca srbi će da pokušaju jos jednom pa makar i deklaracijom da osvoje Balkan i stave ga pod svoju kontrolu. Samo lajte iz daljine "mali rusi" ali slabo se cujete ovamo pri moru. Pokušajte malo u Moskvi tamo ce mozda bolje da vas čuju...?
Alkatraz

18. 11. 2017 - 14:34

Slicne "deklaracije o tkz opstanku" srpskog naroda pisane su i u Milosevicevo i Seseljevo vrijeme-i raspade se u krvi Jugoslavija. Posto je svima njima srpstvo postala profesija treba reci da je u ex-Yu Srba bilo 30% od ukupnog stanovnistva tadasnje Jugoslavije. Tom broju (30%) odgovara sadasnj prostor Srbije sa Vojvodinom. Svako rovarenje Beograda po okolnim drzavama moze aktivirati mehanizme za priznanje Vojvodine kao posebne republike -koja je zadnja federalna jedinicoa ex-Yu koja jos nije resila svoj status. Potrosenoim i bez kredibilteta politicaru Dodiku, predsedniku "republike srpsko/sumske" u Bosni, etnicki ociscene od tamosnjih Bosnjaka i bih Hrvata nije preostalo nista drugo nego da prodaje maglu o svojoj ugrozenosti /ne i ugrozenosti srpskog naroda/ jer ce u suprotnom sigurno zavrsiti iza resetaka -poput Sanadera iz Hrvatske.
zatvor

18. 11. 2017 - 16:50

Tamo ces i da zavrsis.
CRNOGORSKI 007

18. 11. 2017 - 17:39

U PRAVU JE STA HOCES
putujuci cirkus

18. 11. 2017 - 16:56

Odabrali su Dodika za cirkuzanje a I sam ima ograničeno kretanje a ovim je gurnut niz rijeku.Po svim aktivnostima koje se vrse u NATO ulaze BiH I Makedonija a Srbija je na koraku do toga te treba prije ulaska u alijansu nesto srociti za preventivu.Prikriva se naj losiji zivot u Srbiji kojega ozaljavaju satelit-srbi iz regiona.
CRNOGORSKI 007

18. 11. 2017 - 17:42

PUCAJU ONI I U SRBIJI ,UVIDJA NAROD U SRBIJI I SUMSKOJ DA IH OVA DVA NAJVECA PREVARANTA ZAMAJAVAJU I GURAJU I U NJIHOVU DUBIJOZU JOS IZ 90 G.
Boban Bg

18. 11. 2017 - 17:52

Mislim da je Dodik pravi predstavnik te vrste Srba koje tretira deklaracija. Ima sve osobine i odlično reprezentuje one koji su pokrenuli lanac nesreće prije 30 godina.
-

18. 11. 2017 - 17:56

Potvrdjuje se cinjanica da destabilizacija regiona dolazi iz Beograda.
srpska krpaza

18. 11. 2017 - 19:11

Posto srpski rock đeneral Bora Dordević zivi I uziva pod Triglavom , u Sloveiji je nasto novi srpsko nacionaln hit PUKNI ZORO ,te dali ce srpska centrifuga obuhvatiti i Sloveniju.
Guest_30578

18. 11. 2017 - 19:34

VLASIMA IZ SUMSKE CRNA GORA JE PRUZILA UTOCISTE 90 TIH A ONO JE SAD KIDISUNA NJU
Boro

18. 11. 2017 - 21:29

Samo vi pišite deklaracije...završice svi Srbi ispod jedne sljive kao sto im je Tarabić prorekao...
Vero

18. 11. 2017 - 22:05

Vidim i ovog Crnogorca Bozovica.Taj je promjenio ihaha stranaka.Poceo u SPO,pa DSS,eve ga sad u SNS.I uvijek na polozaju,ka svi Crnogorci.E,ovakvi nam obraz uzese!
SRB

18. 11. 2017 - 22:06

Dobro,ni CG nikada nije odustala od pretenzija prema Hercegovini i Skadru.Bar nije zvanicno.
Miraš Risto Slavko Momir

18. 11. 2017 - 23:15

Šta ćemo mi Katunjani,Rovčani i Drobnjaci na Palama?
lolo

19. 11. 2017 - 04:45

Aooo :) Zasrbljelo je njih opet cini mi se no ajd, tamo njih, sad to vise nije i nas problem!
Novi komentar