LONDON CALLING: Prkos maka

Ovih dana bilo je nemoguće ne naletjeti na crveni cvijet u Londonu. Britanci su obilježili još jedan „Dan sjećanja“ podsjećajući druge na sve što su tokom istorije uradili za svoju i za druge zemlje.


Objavljeno: 18. 11. 2017 - 08:34 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kada sunce zađe i svane naredno jutro, mi ćemo ih se sjećati... Ovo je stih iz poeme engleskog pjesnika i dramaturga Lorensa Binjona, napisanu Kornvolu, na jugozapadu Engleske, nedugo nakon početka Prvog svjetskog rata. Broj britanskih ratnih žrtava tada možda nije bio tako visok, ali Lorens kao da je ovom čuvenom poemom predskazao vrlo sumornu budućnost.

Iako je od početka velikog rata prošlo više od 100 godina, riječi iz „Ode of Remembrance“, koja je poznatija kao „Lest We Forget“, nijesu urezane samo u kamenu i drvetu širom Velike Britanije. Lorensovi stihovi uklesani su u glavama svih Britanaca.

„Lest We Forget“ ima najveću popularnost u novembru, kada se obilježava „Armistice Day“ - dan kada su Njemci potpisali primirje sa članicama Antante. Britanci ne bi bili Britanci kada na proslavu tog važnog datuma, 11. novembra 1918, ne bi dodali još nešto. „Dan primirja“ izrodio je „Remembrance Day“.

mak-3Britanci su odlučili da obilježavaju „Dan sjećanja“ prkosnim simbolom, kako bi nastavili da podsjećaju druge na sve ono što su učinili tokom istorije za svoju i za druge zemlje. Tokom novmebra popularna crvena popica, cvijet maka, nosi se širom Ujedinjenog Kraljevstva i u zemljama članicama Komonvelta.

mak-2

Ovih dana bilo je nemoguće ne naletjeti na crveni cvijet u Londonu. Najčešći prizor bili su punktovi po gradu sa popicama koje ste mogli da dobijete i staviti gdje vam je volja. Tehnički, popice su besplatne, ali uvijek možete da donirate novac koji se prosljeđuje Britanskoj legiji koja se stara o zajednici oružanih snaga, uglavnom o ratnim veteranima i njihovim porodicama.Popice su koncipirane tako da mogu da se okače bilo gdje, ali najčešće sijevaju sa kaputa ili torbi.

Mnogima van Ostrva nije previše jasan koncept popice. Većina misli da ih Britanci nose samo za one koji su izgubili život u Prvom svjetskom ratu. Međutim, „Dan sjećanja“ je s godinama dobio širi smisao. Popice sve više nose članovi porodica koji su izgubili nekog od članova u bilo kom od ratova - Prvom, Drugom ili nekom iz modernijeg doba.

Iako se „Remembrance Day“ i čuvena popica svake godine vide kao nešto krajnje kontroverzno, posebno van Ostrva, Britanci ostaju dosljedni svom karakteru. Sve su jači i glasniji svakog novembra.

Leila MURSELJEVIĆ

FOTO: Leila Murseljević

Komentari: 0

Novi komentar