U organizaciji Fakulteta za crnogorski jezik i književnost

Omaž Krstu Pižurici u ponedjeljak na Cetinju

Fakultet za crnogorski jezik i književnost organizuje 20. 11. u 12 sati Omaž Krstu Pižurici. O Pižuričinu djelu govoriće Adnan Čirgić, Aleksandar Čogurić i Aleksandar Radoman.Objavljeno: 18. 11. 2017 - 10:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

Krsto Pižurica rođen je u Donjem Lipovu kraj Kolašina 1927. godine. Osnovnu školu završio je u rodnome mjestu, nižu gimnaziju u Kolašinu, a srednju školu u Herceg Novome. Studij književnosti okončao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1953. godine. Na istome fakultetu 1974. godine odbranio je magistarski rad Strukturiranje ženskih likova u Njegoševu djelu pod mentorstvom Tvrtka Čubelića. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću s temom Pjesnička slika vode u prozi Mihaila Lalića, 2002. godine. Pižurica je radni vijek proveo u prosvjeti, najprije kao profesor gimnazije u Kolašinu i Bijelom Polju, profesuru je nastavio na Učiteljskoj školi i Pedagoškoj akademiji u Nikšiću, a potom bio direktor Tehničke te profesor i direktor Hemijsko-tehnološke škole u Podgorici.

Šezdesetih godina XX vijeka javlja se prilozima u južnoslovenskoj periodici, u početku pedagoško-metodičkoga usmjerenja, a već od sredine te decenije i radovima iz domena nauke o književnosti. Premda se njegov naučnoknjiževni rad kontinuirano može pratiti od šezdesetih godina minuloga vijeka, prva Pižuričina knjiga, Studije i paralele, pojavila se tek 1987. najavivši izuzetno plodan period u okviru koga će od 1992. godine do danas objaviti čak 19 knjiga, što monografskoga karaktera što zbirki studija i ogleda iz oblasti istorije književnosti i književne kritike.

Preminuo je u Podgorici 8. avgusta 2017. godine.

Komentari: 1

JUŽNOSLOVENSKI JEZIK

18. 11. 2017 - 21:06

Pižuricina prva knjiga je udžbenik! i to čitanka za prvi razred srednje škole koja je objavljena 1985! bolje čitanke se nije izdavalo do dana današnjih! neka mu je slava i hvala, tom braniocu jezika!
Novi komentar