Pejović predvodio delegaciju DPS-a na samitu lidera lijevih partija u Sarajevu

Aleksandar Andrija Pejović, član Glavnog odbora i predsjednik Komisije za međunarodnu saradnju, evropske i evroatlantske integracije DPS-a učestvovao je u Sarajevu na regionalnom samitu lidera lijevih partija, koju je organizovao SDP BiH u saradnji s Partijom evropskih socijalista, a koji su pratili paralelni radni sastanci i diskusije u organizaciji Grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu i Fondacije Fridrih Ebert.Objavljeno: 18. 11. 2017 - 14:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na konferenciji je zajednički ocijenjeno da je potrebno jače i bolje raditi na integrativnim procesima u regiji i samim tim kvalitetnije sarađivati među političkim faktorima.

A.  A. Pejović je informisao o aktuelnim procesima na društveno političkoj sceni Crne Gore posebno akcentirajući predstojeće izborne cikluse - lokalne i predsjedničke izbore. Izrazio je očekivanje da će rezultati jasnije profilisati političku scenu i dati jasan odgovor na bojkot opozicije, što će sveukupno uticati na definisanje daljih društvenih procesa i snaženje dijaloga kao mehanizma za postizanje punog demokratskog kapaciteta društva.

Kada je u pitanju bojkot opozicije Pejović je informisao da je DPS više puta uputila poziv opoziciji, posebno inicirajući dijalog o implementaciji preporuka OEBS/ODIHRA-a, koji se sprovodi u okviru parlamentarne grupe u Skupštini Crne Gore. Posebno je ukazao na edukaciju o evropskim integracijama unutar partije kako bi članstvo bilo bolje upoznato s procesima kroz koje Crna Gora prolazi.

Pejović je napravio osvrt i na obaveze koje Crnu Goru očekuju u daljem pregovaračkom procesu. Zahvalio je evropskim specijalistima za podršku u dosadašnjem procesu pregovora i istakao da će dalja politička afirmacija u EP biti od izuzetnog značaja imajući u vidu predstojeći period donošenja značajnih političkih odluka do Samita Zapadni Balkan - EU 17. V 2018. u Sofiji. U tom pravcu, Pejović je naglasio važnost aktivne participacije evropskih socijalista, ali i sestrinskih partija koje dolaze iz zemalja članica kako bi upravo socijaldemokratske snage, kao što je DPS, inicirale i aktivno uticale na formulisanje politika i novog okvira za proširenje EU na Zapadni Balkan.

Takođe, Pejović je prenio spremnost DPS-a da bude domaćin PES-ove Radne grupe za Zapadni Balkan i predložio pokretanje inicijative za postizanje punopravnog članstva u PES-u. Tokom samita u Sarajevu, Pejović je imao niz bilateralnih sastanaka i razgovora s kolegama iz regije, Evropskog parlementa i PES-a.

Pored predsjednika komisije Pejovića, delegaciju DPS-a na samitu činili su: poslanik Danijel Živković, članica OO DPS Ulcinj Pranvera Suljić, sekretarka komisije Svetlana Vuković i član komisije Miodrag Radović.

Komentari: 2

Podi 21

18. 11. 2017 - 17:15

Okle Ranja tsmo kads DPS kaza da su oni desni.Ciji mi se da je Pejivic tu malko s bande.
A viđite dva bisera..

19. 11. 2017 - 07:31

...na gornju sliuku-viteza crnogorosrpska Krivoga Šutanovca...leleleeee...
Novi komentar