Na sastanku ministara zdravlja dvije države

Dogovorene specijalizacije crnogorskih ljekara u Turskoj

Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, u okviru dvodnevne posjete delegacije Vlade Crne Gore toj zemlji, povodom održavanja 4. sjednice crnogorsko-turske Mješovite komisije za ekonomsku saradnju, sastao se sa ministrom zdravlja Republike Turske, dr Ahmetom Demircanom.Objavljeno: 18. 11. 2017 - 14:48 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ministri su se saglasili da odnosi Crne Gore i Turske napreduju na privrednom, društvenom i političkom planu, što predstavlja dobar osnov za nadgradnju i u zdravstvenom sistemu.

Hrapović i Demircanu dogovorili su formiranje mješovite radne grupe, koja će raditi na projektima iz oblasti zdravstva i medicinskih nauka, saglasno Sporazumu između Vlada dvije države iz 2014.godine.

Dogovoreno je  i da se saradnja na polju edukacije u narednom periodu intenzivira. Hrapović je zahvalio turskom kolegi što je, uz podršku Ambasade Republike Turske u Crnoj Gori, prošlog mjeseca pet crnogorskih ljekara boravilo u najstarijoj turskoj bolnici “Numune” u Ankari i edukovalo se iz pet oblasti medicine. Takođe, dva Ministarstva radiće na uspostavljanju saradnje između fakulteta u Crnoj Gori i Republici Turskoj iz medicine, farmacije i stomatologije, u oblasti specijalizacija naših ljekara.

Razgovarano je i o pružanju zdravstvenih usluga i realizaciji projekata iz oblasti zdravstva, kroz model privatno javnog partnerstva (PJP), pa su Demircanu i Hrapović dogovorili da Turska Crnoj Gori ustupi zakonsku regulativu koja uređuje oblast PJP u zdravstvu. Dogovreno je i da Crnu Goru posjete stručnjacı iz Turske i pomognu u implementaciji modela nabavke medicinske opreme i izgradnje objekata zdravstvenih ustanova u Crnoj Gorı.

Budući da je zdravstveni turizam jedno od opredjeljenja Vlade Crne Gore i da može značajno doprinijeti rastu investicija u našoj zemljı, Republika Turska je iskazala spremnost da podijeli sa nama iskustva u ovoj oblasti, kako bi se unaprijedila ukupna ponuda zdravstvenog turizma Crne Gore.

Sve navedene oblasti saradnje biće predmet rada mješovitog tima, koji će definisati aktivnosti, dinamiku njihovog sprovođenja i pratiti njihovu realizaciju u cilju unaprjeđenja dalje saradnje naše dvije države.

Komentari: 0

Novi komentar