Mustafić u "Živoj istini"

Sudska rehabilitacija zločinaca je civilizacijska sramota

Istaknuti bosanskohercegovački reditelj Dino Mustafić gost je "Žive istine".
Objavljeno: 19. 11. 2017 - 08:22 Promjenite veličinu teksta: A A A

U razgovoru sa Darkom Šukovićem u "Živoj istini" reditelj Mustafić zamjera što su mnogo glasniji, ali i institucionalno podržani, oni koji zloupotrebljavaju istorijske ličnosti, događaje i datume. Kaže i da je sudska rehabilitacija četnika i ustaša, civilizacijska i moralna sramota.

Među političarima kao da nema volje za normalizacijom odnosa. Negativna rešenja kao da odgovaraju liderima u regionu, iako u javnosti govore o dobrosusjedskim odnosima.

"Zato što je to jedan idealan prostor i idealno polje je za političare koji koriste taj prostor onda kada im treba,"kazao je Mustafić.

Sve to, izričit je Mustafić, samo govori o dubokom moralnom ambisu u kojem su se države našle nakon 90-tih.

"To ne treba da bude prostor političkog djelovanja. Ne smijete, ne možete, nedopustivo je da slavite dokazane ratne zločince i zločine koje je cijeli svijet osudio. Poznato je da su ti skupovi podrške, aplauzi, dočekivanje na crvenom tepihu nitkova, bandita, zločinaca, nešto što treba da izazove duboki osjećaj stida i srama. Ovdje to i dalje budi osjećaj ponosa, do te mjere da se daju prijedlozi da neki od tih presuđenih zločinaca da dobiju svetački karakter. To čujete i u politici, od inicijativa u Parlamentu pa do onih lica kojima to ne bi smjelo ni da padne na pamet, do sveštenika koji predlažu takve nebuloze," kazao je Mustafić.

Mustafić je jedan od potpisnika inicijative RECOM. Smatra da je neophodno utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ od 1991. do 2001. Kaže međutim da se društvo još nije suočilo sa onim što se dogodilo.

"Nikada se do kraja nijesu prihvatale vrlo evidentne presuđene i dokazane činjenice iz Haškog tribunala."

Nedopustivo je slavljenje ratnih zločinaca koje je cijeli svijet osudio, kaže Mustafić.

"Tih 90-tih se desila, ne samo na ekonomsko socijalnom planu otimačina, pljačka eksproprijacija državne i društvene imovine u kojima se formirala nova elita. Ta nova elita je uspostavljena na krvavom tlu, prvo treba tu elitu da protjeramo i da pokušamo da preokrenemo stvari. To neće uopšte biti mnogo teško samo treba da se vratimo odgoju naših predaka. Mi smo znali šta ne smijemo činiti da ne bi provocirali svoje komšije. Pa gdje se izgubio taj odgoj,"pita Mustafić.

Mustafić kaže i da se preko identiteta brani politički koncept što se kako dodaje može vidjeti u brojnim primjerima u praksi sa nazivima jezika.

"Umjesto da upotrijebite svoj um kako da budete kreativni i sposobni kako možete više i bolje privređivati, koji su vam standardi u javnom prostoru, neko vas zapravo non stop gura u one identitete koji su vaša temeljna ljudska prava, a onda vam ih oni osporavaju."

Poznati sarajevski reditelj trenutno radi predstavu "Zimska bajka" Vilijama Šekspira čija je premijera zakazana za 22. decembar u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Živu istinu pratite danas od 14h na Prvoj TV i Anteni M.

Foto: faktor.ba

Komentari: 3

CRNOGORSKI 007

19. 11. 2017 - 17:49

U razgovoru sa Darkom Šukovićem u "Živoj istini" reditelj Mustafić zamjera što su mnogo glasniji, ali i institucionalno podržani, oni koji zloupotrebljavaju istorijske ličnosti, događaje i datume. Kaže i da je sudska rehabilitacija četnika i ustaša, civilizacijska i moralna sramota.NEKAD SE PLASIM KADA VIDIM STA SE DOGADJA U 21 VJEKU,NEMOGUCE JE DA POSLE SVEGA SE VELICAJU KOLJACI I NELJUDI,I JA SE PITAM ZASTO CUTIMO I DOZVOLJAVAMO SVE OVO,DA LI TREBA DA SE NESTO LOSE PONOVI PA DA SE OPAMETIMO,A DA NE BUDE POSLE KASNO.TITO ,VASKRSNI.
Srbin cg

19. 11. 2017 - 19:21

Da li je Mustafic ista rekao o Naseru Oricu Gotovini Haradinaju.E ako jestr kapa dolje.Ako to njihovo oslobadjanje nije osudio onda je pristrasan.
Za Crbina iz cg

19. 11. 2017 - 21:41

E baš si našao ""dokazane"" zločince!? Slučaj sa Naserom Orićem je za rubriku ""vjerovali ili ne""! Najprije ga je Srbija teretila za 3673 ubijena Srbina u okolini Srebrenice i žarko je željela da mu se ""objektivno""sudi u Srbiji! Međutim, međunarodni sud u Hagu je preuzeo slučaj i poslije dva suđenja oslobođen je odgovornosti jer nije bilo dokaza a poznate srpske laže ne važe! Srbija nije mogla da se pomiri s tim da on nije kriv pa je i pred sudom u BiH predala tužbu na Orića; ali gle čuda- za dva Srbina koje je navodno on ubio sa još jednim drugom!? Skoro je i to presuđeno tako što je Sud Orića oslobodio bilo kakve odgovornosti jer nije bilo dokaza da je nekog ubio! Ispade na kraju :Šušnuo miš a Srbi pomislili da Naser ubija na hiljde Srba!
Novi komentar