Izvještaj FBI

Crnački "ekstremizam" u porastu u SAD

FBI je sačinio izvještaj u kojem konstatuje da je došlo do uspona crnačkih "ekstremista", naročito nakon nekoliko incidenata u kojima su pripadnici policije ubili crnce.
Objavljeno: 19. 11. 2017 - 09:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

Taj izvještaj, kako navodi AP, pojačava strahovanja da bi moglo doći do ponavljanja prakse koja je korišćena u vrijeme pokreta za građanska prava, kada je biro špijunirao grupe aktivista bez dokaza da su prekršili zakon.

FBI, međutim, tvrdi da ne targetira specifične grupe i da je riječ o izvještaju koji je samo jedan od mnogih kakve rade njegovi obavještajni analitičari. Sličan bilten o bijelim rasistima izašao je u isto vrijeme, navodi AP.

U izvještaju na 12 stranica koji je sačinjen u avgustu, kaže se da "ekstremisti crnačkog identiteta" sve više napadaju policajce poslije slučajeva kada je policija ubila crnce, a naročito poslije ubistva Majkla Brauna u Fergusonu 2014. godine.

FBI u izvještaju opisuje slučajeve u kojima su "ekstremisti" djelovali "kao odmazda za incidente brutalnosti policije" i upozorava da će se takvo nasilje vjerovatno nastaviti.

Postojanje ovakvog izvještaja, o čemu je izvjestio magazin "Forin polisi" prošlog mjeseca, uznemirilo je afroameričke lidere i aktiviste.

Crnački kokus u Kongresu je u pismu direktoru FBI Kristoferu Reju naveo da izvještaj povezuje crnačke političke aktiviste sa opasnim domaćim terorističkim organizacijama" i da će još više narušiti ionako već uzdrman odnos između policije i manjinskih zajednica.

Komentari: 2

kjukuks

19. 11. 2017 - 11:00

Jedan ekstremizam radja drugi. Crni cute i kupe jos od robova .
Putnik Namernik

19. 11. 2017 - 13:01

Za sve je kriv onaj Bark pljuc! Obama. Sa svojim komunjarskim idejama je zatrovao mladez. A Hilari Klintoris ga je podrzavala...
Novi komentar