Raste pritisak za opoziv predsjednika Zimbabvea

Mugabe sa šefovima vojske o svojoj budućnosti

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe sastaće se sa šefovima vojske, u sred velikog pritiska da podnese ostavku, kako bi razgovarao o svojoj budućnosti, dok sa druge strane u parlamentu raste pritisak za njegov opoziv.Vojska je saopštila da će građane izvestiti o ishodu razgovora što je pre moguće, prenosi "Bi-Bi-Si".,Parlament Zimbabvea će "definitivno" započeti proces opoziva Mugabe, saopštio je šef opozicione poslaničke grupe Inosent Gonese.
Objavljeno: 19. 11. 2017 - 10:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Ukoliko Mugabe ne ode do utorka, onda će proces (opoziva) biti izvjestan, kao što Sunce izlazi sa istoka", rekao je Gonese.

Partija kojoj pripada Gonese, MDC-T, pokušavala je i u prošlosti da opozove Mugabea, međutim, ovaj put se i vladajuća partija ZANU-PF okrenula protiv njega, podsjeća AP.

Kako navodi agencija, vladajuća partija će danas vjerovatno ukloniti Mugabea sa pozicije šefa stranke, na sastanku centralnog komiteta.

Do sada se već devet od 10 regionalnih organizacija ZANU-PF izjasnilo da šef države treba da ode.

Mugabeov nećak, Patrik Žuvao, izjavio je u subotu da su Robert Mugabe i njegova supruga Grejs "spremni da umru za ono što je ispravno" i da nemaju namjeru da se povuku kako bi opravdali ovonedjeljni puč u Zimbabveu.

On se telefonom obratio Rojtersu sa "tajne lokacije" u Južnoj Africi, rekavši da je Mugabe jedva spavao otkad je vojska preuzela vlast u srijedu, ali da je njegovo zdravnje "dobro".

AP javlja da je državna televizija Zimbabvea objavila da je država "slobodna i oslobođena", dok Mugabe, s druge strane, odbija da odstupi sa pozicije predsjednika, uprkos tome što se nalazi u kućnom pritvoru.

Hiljade Zimbabveanaca preplavilo je u subotu ulice Hararea, mašući nacionalnim zastavama uz pjesmu i ples, ushićeno očekujući pad predsjednika Mugabea.

Članovi opozicije i drugi protivnici Mugabea pozvali su građane da se okupe u Harareu kako bi pozvali Mugabea da ode s vlasti, a vojska Zimbabvea saopštila je da podržava taj skup.

U petak se Mugabe prvi put pojavio u javnosti otkako je njegova zemlja zapala u političku krizu, a istog dana ga je njegova vladajuća stranka ZANU-PF pozvala da podnese ostavku, navodi Si-En-En.

AP navodi da su građani Zimbavea gledali vijesti koje nisu mogli da zamisle da će vidjeti na državnoj televiziji koja je decenijama javljala o rođendanu predsjednika Mugabea i njegovim dostignućima.

Prikazani su članovi vladajuće partije kako opisuju Mugabea kao suviše starog da bi vladao i pozivaju ga da odstupi s vlasti, čak iako su neki izrazili poštovanje prema njemu.

AP kao primjer "novootkrivenih lojalnosti" navodi jednog člana partije koji je prošle nedjelje kritikovao na televiziji smijenjenog potpredsjednika Emersona Mnangagvu, a koji je sada prikazan kako podržava potez vojske da se Mugabe stavi u kućni pritvor.

Komentari: 0

Novi komentar